Penyakit jantung koronari – Pencegahan

Ada beberapa cara yang dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung koronari (CHD), seperti menurunkan tekanan darah dan kadar kolesterol.

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan ini, yang dibincangkan di bawah.

Diet rendah lemak, diet tinggi serat disyorkan, yang sepatutnya termasuk banyak buah-buahan segar dan sayur-sayuran (lima bahagian sehari) dan biji-bijian.

Makan makanan yang sihat dan seimbang

Anda perlu mengehadkan jumlah garam yang anda makan tidak lebih dari 6g (0.2oz) sehari, kerana terlalu banyak garam akan meningkatkan tekanan darah anda. 6g garam adalah kira-kira satu sudu teh.

Terdapat dua jenis lemak: tepu dan tak tepu. Anda harus mengelakkan makanan yang mengandung lemak tepu, kerana ini akan meningkatkan kadar kolesterol jahat dalam darah anda.

Lebih aktif secara fizikal

Makanan tinggi lemak tepu termasuk

Walau bagaimanapun, diet seimbang harus tetap termasuk lemak tak jenuh, yang telah ditunjukkan untuk meningkatkan kadar kolesterol baik dan membantu mengurangkan penyumbatan pada arteri anda.

Makanan tinggi lemak tak tepu termasuk

Anda juga harus cuba mengelakkan terlalu banyak gula dalam diet anda, kerana ini dapat meningkatkan peluang anda untuk mengembangkan diabetes, yang terbukti secara dramatik meningkatkan peluang anda untuk mengembangkan CHD.

Baca lebih lanjut mengenai

Menggabungkan diet sihat dengan senaman yang kerap adalah cara terbaik untuk mengekalkan berat badan yang sihat. Mempunyai berat badan yang sihat mengurangkan peluang anda untuk mengalami tekanan darah tinggi.

Senaman yang kerap akan menjadikan sistem peredaran jantung dan darah anda lebih cekap, menurunkan paras kolesterol anda, dan juga mengekalkan tekanan darah anda pada tahap yang sihat.

Pastikan berat badan yang sihat

Baca lebih lanjut mengenai kecergasan dan senaman.

Berhenti merokok

Kurangkan penggunaan alkohol anda

Doktor atau jururawat am anda boleh memberitahu anda betapa berat badan ideal anda berkaitan dengan ketinggian anda dan membina. Sebagai alternatif, ketahui indeks jisim badan anda (BMI) dengan menggunakan kalkulator BMI kami.

Baca lebih lanjut mengenai kehilangan berat badan.

Jika anda merokok, menyerah akan mengurangkan risiko anda mengembangkan CHD. Merokok adalah faktor risiko utama untuk membangunkan aterosklerosis (pembengkakan arteri). Ia juga menyebabkan majoriti kes trombosis koronari pada orang di bawah umur 50 tahun.

Penyelidikan telah menunjukkan anda sehingga empat kali lebih mungkin untuk berjaya berhenti merokok jika anda menggunakan sokongan bersama-sama dengan ubat stop-smoking, seperti patch atau gusi. Tanya doktor anda tentang ini atau lawati Smokefree.

Baca lebih lanjut mengenai berhenti merokok.

Jika anda minum, jangan melebihi had yang disyorkan maksimum.

Sentiasa mengelakkan minum pesta, kerana ini meningkatkan risiko serangan jantung.

Baca lebih lanjut mengenai minuman dan alkohol.

Pastikan tekanan darah anda terkawal

Anda boleh menjaga tekanan darah anda di bawah kawalan dengan memakan makanan yang sihat rendah lemak tepu, bersenam secara teratur dan, jika diperlukan, mengambil ubat yang sesuai untuk menurunkan tekanan darah anda.

Pastikan diabetes anda terkawal

Tekanan darah sasaran anda harus berada di bawah 140 / 85mmHg. Sekiranya anda mempunyai tekanan darah tinggi, tanyakan doktor anda untuk memeriksa tekanan darah anda dengan kerap.

Ambil ubat yang diresepkan untuk anda

Baca lebih lanjut mengenai tekanan darah tinggi.

Anda mempunyai risiko yang lebih besar untuk membangunkan CHD jika anda mengalami diabetes. Sekiranya anda menghidap diabetes, aktif secara fizikal dan mengawal berat badan dan tekanan darah anda akan membantu menguruskan paras gula darah anda.

Sekiranya anda mengalami diabetes, paras tekanan darah sasaran anda harus berada di bawah 130 / 80mmHg.

Baca lebih lanjut mengenai diabetes.

Jika anda mempunyai CHD, anda mungkin diberi ubat untuk membantu melegakan gejala anda dan menghentikan masalah selanjutnya.

Sekiranya anda tidak mempunyai CHD tetapi mempunyai kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi atau sejarah penyakit jantung keluarga, doktor anda mungkin memberi ubat untuk mencegah anda mengalami masalah yang berkaitan dengan jantung.

Sekiranya anda diresepkan ubat, anda perlu mengambilnya dan mengikuti dos yang betul. Jangan berhenti mengambil ubat anda tanpa berunding dengan doktor anda terlebih dahulu, kerana berbuat demikian mungkin membuat gejala anda lebih teruk dan meletakkan kesihatan anda berisiko.

Jika anda bimbang anda mungkin berisiko penyakit jantung dan memerlukan bantuan untuk membuat perubahan kepada gaya hidup anda, berbincang dengan doktor anda.

MainGP tidak akan lagi digunakan sebagai GP utama anda

Sila pilih doktor anda

Maaf, masalah telah mendapat keputusan anda. Sila cuba sebentar lagi.

Tiada GP dijumpai untuk lokasi anda

Maaf, terdapat masalah mendapatkan butiran doktor anda. Sila cuba sebentar lagi.

Orang yang tidak bersenam adalah dua kali lebih mungkin untuk mempunyai serangan jantung sebagai mereka yang berolahraga secara teratur.

Jantung adalah otot dan, seperti otot lain, manfaat dari latihan. Hati yang kuat boleh mengepam lebih banyak darah di sekeliling badan anda dengan usaha yang kurang.

Mana-mana senaman aerobik – seperti berjalan kaki, berenang dan menari – menjadikan hati anda bekerja lebih keras dan menjadikan ia sihat.

26/09 /

26/09 /

Penyakit jantung adalah punca kematian terbesar bagi wanita Inggeris. Gunakan sembilan tip untuk melindungi diri anda

Panduan penurunan berat badan selama 12 minggu menggabungkan nasihat mengenai aktiviti pemakanan dan fizikal yang lebih sihat

Bantu dengan berhenti, termasuk apa yang boleh dilakukan oleh doktor anda, perkhidmatan tempatan dan terapi penggantian nikotin

Kepentingan latihan tetap