Penyakit jantung kongenital – Jenis

Penyakit jantung kongenital merujuk kepada pelbagai kemungkinan kecacatan jantung.

Kecacatan berikut dijelaskan di bawah

Stenosis injap aorta adalah jenis cacat jantung kongenital yang tidak biasa dan serius. Ia menyumbang sekitar 5% kes penyakit jantung kongenital.

Stenosis injap aorta

Dalam stenosis injap aortik, injap aorta yang mengawal aliran darah keluar dari ruang pam utama jantung (ventrikel kiri) ke arteri utama badan (aorta) adalah menyempitkan. Ini memberi kesan kepada aliran darah kaya oksigen dari jantung, ke arah seluruh tubuh, dan boleh mengakibatkan penebalan otot ventrikel kiri kerana pam harus bekerja lebih keras.

Penyusunan aorta (CoA) adalah di mana arteri utama (aorta) mempunyai penyempitan, yang bermaksud bahawa darah kurang dapat mengalir melaluinya.

Penyelarasan aorta

CoA menyumbang sekitar 10% kes penyakit jantung kongenital. Ia boleh berlaku dengan sendirinya atau digabungkan dengan jenis kecacatan jantung yang lain – yang paling kerap berlaku seputar kecacatan septum atau jenis kecacatan yang dikenali sebagai ductus arteriosus paten (lihat di bawah).

Sekitar separuh daripada semua kes, penyempitan boleh teruk dan memerlukan rawatan tidak lama selepas kelahiran.

Anomali Ebstein adalah di mana injap di sebelah kanan jantung (injap tricuspid), yang memisahkan atrium kanan dan ventrikel kanan, tidak berkembang dengan baik. Ini bermakna darah boleh mengalir dengan cara yang salah di dalam hati, dan ventrikel kanan mungkin lebih kecil dan kurang berkesan daripada biasa.

Anomali Ebstein boleh berlaku sendiri, tetapi sering berlaku dengan kecacatan septum atrium (lihat di bawah). Diperkirakan bahawa anomali Ebstein menyumbang kurang daripada 1% kes penyakit jantung kongenital.

Paten ductus arteriosus (PDA) adalah jenis penyakit jantung kongenital yang jarang berlaku, yang menjejaskan sekitar 5 dalam setiap 100,000 bayi.

Ketika bayi berkembang di dalam rahim, sebuah saluran darah yang disebut ductus arteriosus menghubungkan arteri pulmonari secara langsung ke aorta. Ductus arteriosus mengalihkan darah dari paru-paru (yang tidak berfungsi sebelum lahir) ke aorta.

Duktus arteriosus paten adalah di mana sambungan ini tidak ditutup selepas kelahiran seperti yang sepatutnya. Ini bermakna bahawa darah tambahan dipam ke dalam paru-paru, memaksa jantung dan paru-paru bekerja lebih keras.

Anomali Ebstein

Stenosis injap paru adalah kecacatan di mana injap pulmonal, yang mengawal aliran darah keluar dari bilik jantung yang mengepam jantung (ventrikel kanan) ke paru-paru, lebih sempit daripada biasa. Ini bermakna pam jantung yang betul perlu bekerja lebih keras untuk menolak darah melalui injap menyempitkan untuk masuk ke paru-paru.

Paten ductus arteriosus

Stenosis injap paru-paru

Stenosis injap paru kira-kira 10% daripada kes penyakit jantung kongenital.

Kekurangan septum adalah di mana ada kelainan pada dinding (septum) di antara bilik utama jantung. Kedua-dua jenis utama kecacatan septum digariskan di bawah.

Kecacatan septum atrium (ASD) adalah di mana terdapat lubang di antara kedua-dua bilik pengumpul jantung (kiri dan kanan atria). Ia adalah sejenis cacat jantung kongenital yang menjejaskan kira-kira 2 dalam setiap 1,000 bayi.

Apabila terdapat ASD, darah tambahan mengalir melalui kecacatan ke bahagian kanan jantung, menyebabkan ia meregangkan dan memperbesar.

Satu kecacatan septum ventrikel (VSD) juga merupakan bentuk penyakit jantung kongenital yang sama, yang menjejaskan sekitar 2 dalam setiap 1,000 bayi. Ia berlaku apabila terdapat lubang di antara 2 ruang pam jantung (ventrikel kiri dan kanan).

Ini bermakna darah tambahan mengalir melalui lubang dari kiri ke ventrikel kanan, kerana perbezaan tekanan di antara mereka. Darah tambahan pergi ke paru-paru, menyebabkan tekanan tinggi di paru-paru dan peregangan di ruang pam sebelah kiri. Lubang-lubang kecil biasanya akhirnya ditutup oleh diri mereka sendiri, tetapi lubang yang lebih besar perlu ditutup menggunakan pembedahan.

Satu kecacatan ventrikel tunggal adalah di mana hanya salah satu ruang pam (ventrikel) berkembang dengan baik. Tanpa rawatan, kecacatan ini boleh membawa maut dalam beberapa minggu selepas kelahiran. Namun, pada masa kini, operasi jantung yang kompleks dapat dilakukan untuk meningkatkan kelangsungan hidup jangka panjang, tetapi dapat meninggalkan seseorang dengan gejala dan jangka hayat yang dipendekkan.

Dua daripada kecacatan ventrikel tunggal yang lebih banyak dijelaskan di bawah.

Kecacatan sepatutnya

Sindrom hati kiri hipoplastik (HLHS) adalah jenis penyakit jantung kongenital yang jarang berlaku, di mana bahagian kiri jantung tidak berkembang dengan baik dan terlalu kecil. Ini mengakibatkan darah oksigen yang tidak mencukupi masuk ke badan.

Kecacatan ventrikel tunggal

Atresia tricuspid adalah di mana injap jantung tricuspid tidak dibentuk dengan betul. Injap tricuspid memisahkan ruang mengumpul kanan (atrium) dan ruang pam (ventrikel). Oleh kerana tiada aliran darah ke dalam ruang pam yang betul, pam tidak berkembang dan terlalu kecil.

Tetralogy of Fallot

Dianggarkan 10 bayi setiap 100,000 dipengaruhi oleh atresia tricuspid.

Tetralogy of Fallot adalah gabungan beberapa cacat, yang menjejaskan kira-kira 3 dalam setiap 10,000 bayi.

Kecacatan yang membentuk tetralogi Fallot adalah

Hasil daripada gabungan kecacatan ini, campuran oksigen dan bukan oksigen, menyebabkan jumlah keseluruhan oksigen dalam darah menjadi lebih rendah daripada biasa. Ini boleh menyebabkan bayi kelihatan biru (dikenali sebagai sianosis) pada masa-masa tertentu.

TAPVC berlaku apabila empat urat yang mengambil darah oksigen dari paru-paru ke bahagian kiri jantung tidak disambung dengan cara biasa. Sebaliknya, mereka menyambung ke sebelah kanan jantung.

Kadang-kadang, hanya beberapa daripada empat urat yang terhubung secara tidak normal, yang dikenali sebagai sambungan vena paru-paru anomali anomali dan mungkin dikaitkan dengan kecacatan septum atrium. Lebih jarang, urat juga menyempitkan, yang boleh membawa kematian dalam tempoh sebulan selepas kelahiran.

TAPVC adalah jenis penyakit jantung kongenital yang jarang berlaku, yang menjejaskan sekitar 7 dalam setiap 100,000 bayi.

Transposisi arteri yang hebat adalah biasa, menyumbang sekitar 5% kes penyakit jantung kongenital.

Di sinilah arteri pulmonari (paru-paru paru-paru) dan arteri badan utama (aorta) “bertukar” dan disambungkan ke bilik pam yang salah. Ini membawa darah yang rendah oksigen yang dipam di sekitar badan.

Truncus arteriosus adalah jenis penyakit jantung kongenital yang jarang berlaku, yang menjejaskan sekitar 5 dalam setiap 100,000 bayi.

Di sinilah dua arteri utama (arteri pulmonari dan aorta) tidak berkembang dengan baik dan kekal sebagai satu kapal. Ini mengakibatkan terlalu banyak darah mengalir ke paru-paru yang, dari waktu ke waktu, dapat menyebabkan kesulitan bernafas dan merusak saluran darah di dalam paru-paru.

Truncus arteriosus biasanya membawa maut dalam setahun kelahiran, jika tidak dirawat.

Jumlah (atau sebahagian) sambungan venous pulmonari anomali (TAPVC)

Transposisi arteri yang hebat

Truncus arteriosus

Hati manusia