Penyakit Hirschsprung

Penyakit Hirschsprung adalah keadaan yang jarang berlaku yang menyebabkan poo menjadi teruk di dalam perut. Ia terutamanya memberi kesan kepada bayi dan kanak-kanak.

Biasanya, usus terus memerah dan melegakan untuk mendorong poo sepanjang, proses yang dikawal oleh sistem saraf anda.

Dalam penyakit Hirschsprung, saraf yang mengawal pergerakan ini hilang dari seksyen di bahagian akhir usus, yang bermaksud poo boleh membina dan membentuk penyumbatan.

Ini boleh menyebabkan sembelit yang teruk, dan kadang-kadang membawa kepada jangkitan usus yang serius yang disebut enterocolitis jika ia tidak dikenal pasti dan dirawat lebih awal.

Walau bagaimanapun, keadaan ini biasanya dijangkiti tidak lama selepas kelahiran dan dirawat dengan pembedahan secepat mungkin.

Halaman ini meliputi

Gejala penyakit Hirschsprung

Gejala penyakit Hirschsprung

Bila hendak mendapatkan nasihat perubatan

Bagaimana penyakit Hirschsprung didiagnosis

Apa yang menyebabkan penyakit Hirschsprung?

Rawatan untuk penyakit Hirschsprung

Tinjauan untuk penyakit Hirschsprung

Bila hendak mendapatkan nasihat perubatan

Gejala-gejala penyakit Hirschsprung biasanya ketara selepas bayi dilahirkan, walaupun kadang-kadang mereka tidak jelas sehingga seorang anak berusia setahun atau dua tahun.

Tanda-tanda keadaan dalam bayi termasuk

Tanda-tanda pada bayi yang lebih tua dan kanak-kanak termasuk

Jika anak anda mengalami jangkitan usus (enterocolitis), mereka mungkin juga mempunyai suhu tinggi (demam) dan cirit-birit berair.

Bagaimana penyakit Hirschsprung didiagnosis

Lawati doktor anda jika anak anda mengalami gejala yang dinyatakan di atas. Penyakit Hirschsprung boleh menjadi serius jika tidak dirawat, jadi penting untuk mendapatkan bantuan secepat mungkin.

Sekiranya doktor anda mengesyaki keadaan, mereka akan merujuk anda ke hospital untuk ujian untuk mengesahkan diagnosis.

Perut anak anda biasanya akan diperiksa dan kadang-kadang pemeriksaan rektum boleh dijalankan. Di sinilah doktor atau jururawat memasukkan jari ke bahagian belakang (rektum) untuk merasakan keabnormalan.

Apa yang menyebabkan penyakit Hirschsprung?

Jika penyakit Hirschsprung disyaki, sinar-X boleh dilakukan untuk menunjukkan penyumbatan dan bulge di usus.

Diagnosis boleh disahkan dengan melakukan biopsi rektum, yang melibatkan memasukkan alat kecil ke bahagian bawah anak anda untuk mengeluarkan sampel kecil usus yang terkena.

Ini kemudiannya diperiksa di bawah mikroskop untuk melihat jika sel-sel saraf hilang.

Otot-otot usus dikawal oleh sel-sel saraf yang dipanggil sel ganglion. Dalam penyakit Hirschsprung, sel-sel ganglion ini hilang dari seksyen pada akhir usus, memanjangkan dari dubur, pembukaan di bahagian bawah yang melewatinya.

Untuk sebab tertentu, sel-sel tidak berkembang di kawasan itu apabila bayi itu tumbuh di dalam rahim. Ia tidak jelas mengapa ini berlaku, tetapi ia tidak dianggap disebabkan oleh apa-apa yang dilakukan oleh ibu ketika mengandung.

Sejumlah gen dikaitkan dengan penyakit Hirschsprung dan kadang-kadang berlari dalam keluarga. Sekiranya anda mempunyai kanak-kanak dengannya sebelum ini, anda mungkin mempunyai anak lain dengannya.

Rawatan untuk penyakit Hirschsprung

Keadaan ini kadang-kadang sebahagian daripada keadaan genetik yang lebih luas, seperti sindrom Down, tetapi kebanyakan kes tidak.

Semua kanak-kanak dengan penyakit Hirschsprung akan memerlukan pembedahan.

Tinjauan untuk penyakit Hirschsprung

Ketika mereka menunggu pembedahan, mereka mungkin perlu

Anak anda mungkin perlu tinggal di hospital pada masa ini, atau anda mungkin dapat menjaga mereka di rumah. Doktor anda akan menasihati anda mengenai perkara ini.

Kebanyakan kanak-kanak akan menjalani operasi “pull-through”, di mana seksyen usus usus dipindahkan dan bahagian usus usus yang sihat disatukan. Ini biasanya akan dilakukan apabila mereka berumur tiga bulan.

Jika anak anda tidak cukup untuk menjalani prosedur ini – contohnya, kerana mereka mempunyai enterocolitis atau penyumbatan yang teruk – mereka mungkin mempunyainya dalam dua peringkat.

Beberapa hari selepas kelahiran, pakar bedah akan mengalihkan usus melalui pembukaan sementara (stoma) yang dibuat di perut. Prosedur ini dipanggil pembentukan kolostomi.

Stools akan lulus secara langsung dari pembukaan ke dalam kantung yang dipakai pada badan anak anda sehingga mereka cukup baik untuk menjalani prosedur lain untuk mengeluarkan bahagian yang terkena usus, menutup pembukaan, dan bergabung dengan bahagian usus yang sihat. Ini biasanya dilakukan pada usia tiga bulan.

Prosedur ini boleh dilakukan menggunakan sama ada

Bercakap kepada pakar bedah anda tentang pilihan terbaik untuk anak anda.

Pembedahan tidak bebas daripada risiko. Ada peluang kecil

Usus menjadi sempit atau disekat sekali lagi, memerlukan pembedahan lanjut

Anak anda mungkin perlu tinggal di hospital selama beberapa hari selepas pembedahan. Mereka akan diberikan ubat-ubatan yang melegakan kesakitan untuk menjadikannya selesa dan cecair menjadi vena sehingga mereka dapat mengurus makanan.

Tiada makanan khas yang diperlukan sebaik sahaja anda pulang ke rumah, tetapi penting mereka minum banyak cecair ketika mereka sembuh.

Anak anda perlu pulih dengan baik dan usus mereka berfungsi sebaik selepas pembedahan.

Pada mulanya mereka mungkin akan mempunyai bahagian bawah sakit ketika mereka memukul. Ia boleh membantu meninggalkan bahagian bawah mereka terbuka ke udara apabila boleh, dan gunakan minyak bayi untuk membersihkan bahagian bawah mereka serta krim ayam selepas setiap perubahan.

Hubungi doktor anda dengan segera jika anak anda mengalami masalah seperti perut bengkak, demam, atau cirit-birit busuk.

Kebanyakan kanak-kanak dapat menghidangkan najis secara normal dan mempunyai usus yang berfungsi normal selepas pembedahan, walaupun mereka mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk melatih kereta api.

Sesetengah mungkin mengalami sembelit berterusan dan perlu mengikut diet serat tinggi dan mengambil julap. Doktor anda akan menasihati tentang rawatan ini.

Sebilangan kecil kanak-kanak mempunyai masalah mengawal perut mereka (incontinence usus), yang boleh bertahan sehingga mereka remaja dan menjadi sangat menyedihkan.

Bercakap kepada doktor anda jika ini adalah masalah. Anda juga boleh membaca nasihat mengenai kotor pada kanak-kanak.

10/03 /

########

Ketahui gejala sembelit pada kanak-kanak, dan apa yang anda boleh lakukan untuk membantu anak anda jika mereka sembelit

Ketahui tanda amaran bahawa bayi atau anak anda mungkin sakit parah