Penyakit ginjal polikistik dominan autosomal – Komplikasi

Penyakit ginjal polycystic dominan autosomal (ADPKD) kadang-kadang boleh mengakibatkan komplikasi yang serius di bahagian lain badan selain buah pinggang.

Sebahagian daripada komplikasi utama yang berkaitan dengan ADPKD diterangkan di bawah.

Ramai orang dengan ADPKD mengembangkan sista di organ lain, di samping buah pinggang mereka. Salah satu organ yang paling biasa juga dipengaruhi oleh ADPKD adalah hati.

Cysts hati

Sista ini biasanya tidak mengganggu fungsi hati biasa, tetapi kadang-kadang boleh dijangkiti dan / atau menyebabkan gejala seperti

Dalam kebanyakan kes, gejala akan berlalu tanpa memerlukan rawatan. Dalam kes yang jarang berlaku, apabila sista yang lebih besar menyebabkan sakit yang teruk dan / atau berterusan, pembedahan mungkin diperlukan untuk mengalirkan sista.

Penyakit kardiovaskular

Dalam kes-kes yang sangat jarang berlaku, hati menjadi sangat membengkak sehingga berhenti berfungsi dengan baik. Mungkin perlu membuang sebahagian daripada hati atau melakukan pemindahan hati lengkap.

Akibat tekanan darah tinggi, orang dengan ADPKD juga mempunyai risiko peningkatan penyakit kardiovaskular (CVD).

CVD adalah istilah umum untuk merujuk kepada keadaan yang mempengaruhi jantung dan saluran darah, dan termasuk

Sekiranya anda berisiko CVD, anda mungkin ditetapkan aspirin dosis rendah untuk membantu menghentikan pembekuan darah anda, dan ubat yang dipanggil statin untuk mengurangkan tahap kolesterol anda.

Membuat perubahan gaya hidup yang sihat juga dapat membantu mengurangkan risiko CVD anda, seperti berhenti merokok, mengurangkan pengambilan alkohol, berolahraga secara teratur dan makan makanan yang sihat.

Baca lebih lanjut mengenai mencegah CVD.

Aneurisma adalah lengkung dalam saluran darah yang disebabkan oleh kelemahan dinding pembuluh darah. Oleh kerana darah melepasi bahagian yang lemah, tekanan darah menyebabkan ia keluar seperti balon.

Aneurisme otak

Aneurisma otak adalah lebih biasa pada orang dengan ADPKD berbanding dengan populasi umum, mungkin disebabkan oleh tekanan darah tinggi yang menjejaskan dinding saluran darah yang lemah.

Aneurisma otak biasanya tidak menyebabkan sebarang gejala yang ketara melainkan ia pecah (pecah). Aneurysm pecah kemudian menyebabkan pendarahan di permukaan otak. Ini dikenali sebagai pendarahan subarachnoid.

Gejala perdarahan subarachnoid boleh termasuk

Pendarahan subarachnoid adalah kecemasan perubatan yang memerlukan rawatan segera untuk mencegah komplikasi yang serius, kerosakan otak dan kematian. Hubungi 999 segera dan minta ambulans jika anda berfikir bahawa anda atau seseorang yang anda kenali mempunyai pendarahan subarachnoid.

Dianggarkan bahawa sekitar 10% orang dengan ADPKD akan mengembangkan aneurisme otak, tetapi kebanyakannya tidak akan mempunyai sebarang gejala dan tidak akan menimbulkan masalah. Orang-orang yang juga mempunyai riwayat keluarga pendarahan subarachnoid berisiko tinggi.

Sekiranya anda mempunyai ADPKD dan mempunyai riwayat keluarga pendarahan subarachnoid, biasanya anda akan ditawarkan imbasan pengimejan resonans magnetik (MRI) untuk memeriksa aneurisma di otak anda. Sekiranya tiada aneurisme, atau hanya yang kecil, didapati anda akan ditawarkan imbasan lebih jauh pada selang satu hingga lima tahun untuk memeriksa perkembangan yang baru atau peningkatan dalam saiz yang sedia ada.

Sekiranya aneurisma bagi saiz tertentu dikesan dan doktor anda fikir ada risiko yang boleh pecah di masa hadapan, mereka mungkin mengesyorkan untuk mempunyai operasi atau prosedur untuk mencegahnya.

Baca lebih lanjut mengenai merawat aneurisme otak.

Penyakit kardiovaskular adalah istilah umum untuk penyakit jantung atau saluran darah, dan merupakan penyebab utama kematian.