Penyakit divertikular dan diverticulitis – Gejala

Gejala penyakit divertikular dan diverticulitis termasuk sakit perut, kembung dan perubahan dalam tabiat usus normal.

Jika diverticula ditemui semasa ujian kamera untuk sebab lain (kolonoskopi) atau semasa imbasan CT, anda mungkin bimbang tentang apa yang dimaksudkan dengan ini.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak pernah mengalami sakit perut atau serangan cirit-birit, terdapat kemungkinan 70-80% bahawa anda tidak akan mengalami apa-apa simptom dari mereka.

Diverticulosis

Diverticula sangat biasa pada usia 70 tahun dan mereka tidak meningkatkan risiko kanser. Adalah difikirkan bahawa diet tinggi serat mungkin mengurangkan risiko sebarang gejala yang timbul.

Simptom yang paling biasa penyakit divertikular ialah kesakitan berselang (berhenti-mula) di perut bawah (perut) anda, biasanya di sebelah kiri bawah.

Penyakit divertikular

Kesakitan sering teruk apabila anda makan, atau tidak lama kemudian. Melepas najis dan memecah angin (kembung) boleh membantu melegakan kesakitan.

Gejala jangka panjang lain penyakit divertikular termasuk

Satu lagi gejala yang mungkin penyakit divertikular adalah pendarahan darah ungu gelap dari rektum anda (laluan belakang). Ini biasanya berlaku selepas kesakitan seperti cirit-birit, dan sering membawa kepada kemasukan ke hospital, tetapi mujurlah ini adalah komplikasi yang luar biasa.

Penyakit divertikular tidak menyebabkan penurunan berat badan, jadi jika anda kehilangan berat badan, melihat darah dalam najis anda atau mengalami perubahan usus yang kerap, lihat doktor anda.

Diverticulitis berkongsi kebanyakan gejala penyakit divertikular (lihat di atas). Walau bagaimanapun, kesakitan yang dikaitkan dengan diverticulitis adalah malar dan teruk, dan bukan sekejap. Ia kemungkinan besar akan berlaku jika anda pernah mengalami gejala penyakit divertikular, dan berkembang lebih dari satu atau dua hari.

Gejala lain diverticulitis boleh termasuk

Kesakitan biasanya bermula di bawah butang perut anda, sebelum bergerak ke bahagian bawah sebelah kiri perut anda.

Diverticulitis

Di kalangan orang Asia, rasa sakit boleh bergerak ke bahagian bawah sebelah kanan perut anda. Ini kerana orang-orang Asia Timur cenderung untuk membangunkan diverticula di bahagian yang berbeza dari kolon mereka untuk alasan genetik.

Bila hendak mendapatkan nasihat perubatan

Hubungi doktor anda secepat mungkin jika anda menganggap anda mengalami gejala diverticulitis.

Sekiranya anda mempunyai gejala penyakit divertikular dan keadaan sebelum ini telah didiagnosis, anda biasanya tidak perlu menghubungi doktor anda kerana gejala boleh dirawat di rumah.

Baca lebih lanjut mengenai rawatan penyakit divertikular.

Sekiranya anda tidak didiagnosis dengan keadaan ini, hubungi doktor anda supaya mereka boleh menolak syarat-syarat lain dengan gejala yang serupa, seperti

Sindrom usus yang sengit (IBS) juga boleh menyebabkan gejala yang sama dengan penyakit divertikular.

Petua untuk menyingkirkan kembung, termasuk memotong makanan berangin dan minuman beralkohol, serta senaman yang kerap