Penyakit Crohn – Komplikasi

Orang-orang dengan penyakit Crohn berisiko untuk membangunkan beberapa komplikasi.

Kedua-dua masalah yang paling biasa dikaitkan dengan penyakit Crohn dibincangkan dengan lebih terperinci di bawah.

Keradangan usus (usus) dalam penyakit Crohn dapat menyebabkan tisu parut membentuk, yang membawa kepada kawasan yang terjejas menjadi semakin sempit. Ini dikenali sebagai ketat.

Ketegangan usus

Sekiranya ini berlaku, ada risiko sisa pencernaan yang menyebabkan halangan. Ini bermakna anda tidak akan dapat lulus apa-apa najis atau anda hanya akan dapat mengangkut najis berair.

Gejala lain dari halangan usus termasuk

Fistulas

Kiri yang tidak diubati, ada risiko usus yang boleh berpecah (merebak). Ini mencipta lubang bahawa kandungan usus boleh bocor dari. Anda perlu menghubungi doktor anda secepat mungkin jika anda mengesyaki usus anda terhalang. Jika ini tidak mungkin, hubungi 111.

Tekanan usus biasanya dirawat dengan pembedahan untuk meluaskan bahagian usus yang terkena. Dalam sesetengah kes, ini boleh dicapai tanpa pembedahan, menggunakan prosedur yang disebut dilabel balon, yang dilakukan semasa kolonoskopi.

Semasa melancarkan balon, kolonoskop diluluskan laluan belakang anda (rektum) dan balon dimasukkan melalui kolonoskop. Ini kemudian dinaikkan untuk membuka kawasan yang terjejas.

Baca diagnosis penyakit Crohn untuk maklumat lanjut mengenai kolonoskopi.

Jika ini tidak berfungsi atau tidak sesuai, prosedur pembedahan yang dikenali sebagai stricturoplasty mungkin diperlukan untuk meluaskan kawasan yang terjejas. Semasa operasi ini, pakar bedah meluaskan bahagian sempit usus dengan membukanya, membentuk semula dan menjahit semula bersama.

Jika sistem penghadaman anda menjadi parah akibat keradangan yang berlebihan, ulser boleh berkembang.

Lama kelamaan, ulser berkembang menjadi terowong yang berlari dari satu bahagian sistem pencernaan anda ke yang lain atau, dalam beberapa kes, ke pundi kencing, vagina, anus atau kulit. Laluan ini dikenali sebagai fistulas.

Komplikasi lain

Fistulas kecil biasanya tidak menyebabkan gejala. Walau bagaimanapun, fistula yang lebih besar boleh dijangkiti dan menyebabkan gejala, seperti

Kanser kolorektal

Sekiranya fistula berkembang pada kulit anda (biasanya pada atau berhampiran dubur) ia boleh melepaskan pelepasan berbau busuk.

Ubat biologi biasanya digunakan untuk merawat fistulas. Pembedahan biasanya diperlukan jika ini tidak berkesan.

Baca lebih lanjut mengenai merawat fistula.

Orang-orang dengan penyakit Crohn juga menghadapi peningkatan risiko komplikasi lain, seperti

Kanak-kanak dengan penyakit Crohn juga mungkin mengalami masalah dengan pertumbuhan dan perkembangan mereka kerana badan mereka tidak menyerap nutrien yang mencukupi.

Sesetengah orang dengan penyakit Crohn mempunyai sedikit peningkatan risiko kanser kolorektal di kemudian hari.

Anda perlu ditawarkan pemeriksaan rutin untuk mencari kanser kolon jika pasukan penjagaan kesihatan anda merasakan anda mungkin mengalami peningkatan risiko.

Ini biasanya melibatkan kolonoskopi dan biopsi. Lihat diagnosis penyakit Crohn untuk maklumat lanjut mengenai ujian ini.

Gangrenosum Pyoderma adalah reaksi kulit yang jarang berlaku kepada penyakit atau penyakit, yang mengakibatkan ulser kulit yang menyakitkan