Penyakit Charcot-Marie-Gigi – Gejala

Gejala penyakit Charcot-Marie-Gothic (CMT) boleh berbeza dari orang ke orang, walaupun di kalangan saudara-mara dengan keadaan ini.

Gejala boleh berbeza-beza bergantung kepada jenis CMT dan juga orang yang mempunyai jenis yang sama dapat mengalaminya secara berbeza.

Sebagai contoh, tidak mungkin untuk meramalkan umur di mana gejala akan muncul dahulu, seberapa cepat penyakit itu akan berkembang, atau keparahannya.

Gejala awal CMT

Bacalah mengenai punca-punca CMT untuk maklumat lanjut tentang jenis-jenis yang berbeza.

CMT adalah keadaan yang progresif, yang bermaksud gejala secara beransur-ansur bertambah buruk dari semasa ke semasa. Oleh itu, sukar untuk melihat apa-apa gejala pada anak-anak muda yang mempunyai CMT.

Gejala utama CMT

Tanda-tanda bahawa kanak-kanak mungkin mempunyai CMT termasuk

Tanda-tanda utama CMT biasanya muncul di antara umur lima dan 15 tahun, walaupun kadang-kadang tidak berkembang hingga ke usia pertengahan atau lebih lama.

Antara gejala utama CMT termasuk

Sesetengah orang juga mengalami masalah tambahan seperti

Apabila CMT berlangsung, kelemahan otot dan kurang sensasi memburukkan dan mula menjejaskan tangan dan lengan anda. Ini boleh menyebabkan masalah dengan ketangkasan manual dan kekuatan tangan, membuat tugas-tugas seperti membuat butang baju sangat sukar.

Masalah yang berterusan dengan berjalan dan postur boleh meletakkan ketegangan berlebihan pada badan anda, yang sering menyebabkan sakit otot dan sendi. Kurang biasa, saraf yang rosak juga boleh menyebabkan sakit, yang dikenali sebagai sakit neuropatik.

Masalah dengan mobiliti dan berjalan cenderung bertambah buruk dengan usia. Ia tidak biasa kehilangan keupayaan untuk berjalan sepenuhnya, tetapi orang tua dengan CMT sering memerlukan bantuan berjalan kaki untuk berkeliling.

Gejala seterusnya CMT

Kecacatan baru akan mengubah hidup anda, tetapi terdapat banyak sokongan yang ada untuk membantu anda menyesuaikan diri