Penyakit buah pinggang kronik – Pencegahan

Dalam kebanyakan kes, penyakit buah pinggang kronik (CKD) tidak boleh dihalang sepenuhnya, walaupun anda boleh mengambil langkah-langkah untuk mengurangkan kemungkinan keadaan berkembang.

Sekiranya anda mempunyai keadaan kronik (jangka panjang), seperti diabetes, yang berpotensi menyebabkan penyakit buah pinggang kronik, pentingnya ia diurus dengan teliti.

Ikuti nasihat doktor anda dan pastikan semua pelantikan yang berkaitan dengan keadaan anda. Orang yang menghidap diabetes dinasihatkan untuk menjalani fungsi buah pinggang mereka diuji setiap tahun.

Menguruskan keadaan anda

Baca lebih lanjut mengenai kencing manis jenis 1 dan diabetes jenis 2.

Merokok meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular, termasuk serangan jantung atau strok, dan boleh meningkatkan kemungkinan bahawa masalah buah pinggang yang ada akan menjadi lebih buruk.

Merokok

Jika anda berhenti merokok, anda akan meningkatkan kesihatan umum anda dan mengurangkan risiko anda mengalami keadaan serius yang lain, seperti kanser paru-paru dan penyakit jantung.

Talian bantuan merokok boleh memberikan nasihat dan dorongan untuk membantu anda berhenti merokok. Hubungi 0300 123 1044 atau layari laman web Smokefree.

Baca lebih lanjut mengenai berhenti merokok.

Diet yang sihat adalah penting untuk mencegah penyakit buah pinggang kronik. Ia akan mengurangkan jumlah kolesterol dalam darah anda dan mengekalkan tekanan darah anda pada tahap yang sihat. Makan makanan seimbang yang merangkumi banyak buah-buahan segar dan sayur-sayuran (5 A HARI) dan bijirin penuh.

Hadkan jumlah garam dalam diet anda sehingga tidak melebihi 6g (0.2oz) sehari. Garam terlalu banyak akan meningkatkan tekanan darah anda. Satu sudu garam adalah sama dengan kira-kira 6g.

Elakkan makan makanan tinggi lemak tepu kerana ini akan meningkatkan tahap kolesterol anda.

Makanan tinggi lemak tepu termasuk

Diet

Makan beberapa makanan yang tinggi lemak tak tepu dapat mengurangkan tahap kolesterol anda. Makanan tinggi lemak tak tepu termasuk

Alkohol

Senaman

Baca lebih lanjut mengenai makanan dan diet yang sihat.

Minum alkohol yang berlebihan akan menyebabkan tekanan darah anda meningkat, serta meningkatkan tahap kolesterol dalam darah anda. Oleh itu, berpegang kepada had penggunaan alkohol yang dicadangkan adalah cara terbaik untuk mengurangkan risiko anda mengalami tekanan darah tinggi (hipertensi) dan CKD.

Had yang disyorkan untuk alkohol adalah

Satu unit alkohol adalah sama dengan kira-kira setengah liter lager kekuatan biasa, segelas wain kecil atau ukuran pub (25ml) semangat.

Baca lebih lanjut mengenai alkohol.

Senaman yang teratur perlu membantu menurunkan tekanan darah anda dan mengurangkan risiko anda membangunkan CKD.

Sekurang-kurangnya 150 minit (2 jam dan 30 minit) aktiviti aerobik intensiti sederhana (seperti berbasikal atau berjalan pantas) setiap minggu, disyorkan.

Baca lebih lanjut mengenai kesihatan dan kecergasan.

Painkillers

Penyakit buah pinggang boleh disebabkan oleh penggunaan yang tidak betul (seperti mengambil terlalu banyak) anti-radang bukan steroid (NSAIDs), seperti aspirin dan ibuprofen.

Sekiranya anda perlu mengambil ubat penahan sakit, pastikan anda mengikuti arahan. Ini boleh membantu untuk mengelakkan kerosakan buah pinggang.

Kalkulator risiko buah pinggang

Kini terdapat kalkulator yang boleh anda gunakan untuk mengatasi risiko anda untuk merangsang penyakit buah pinggang sederhana dan sederhana dalam tempoh lima tahun akan datang. Anda hanya perlu menjawab beberapa soalan mudah.

Gunakan QKidney Web Calculator.

Anda mungkin ingin menggunakan alat tersebut semasa GP anda yang berikutnya atau berunding dengan jururawat.

Kalkulator hanya sah jika anda tidak mempunyai diagnosis penyakit buah pinggang kronik, tahap 3b atau lebih teruk. Tanya doktor anda jika anda tidak pasti.

08/09 /

08/09 /

Nasihat praktikal mengenai cara mengurangkan pengambilan garam dan risiko penyakit jantung anda