Penyakit ayet pada puting

Penyakit paget pada puting susu, yang juga dikenali sebagai penyakit Paget pada payudara, adalah jenis kanser payudara yang jarang berlaku.

Istilah penyakit Paget pada puting digunakan untuk membezakan keadaan dari penyakit Paget di tulang, yang terjadi apabila kitaran normal pertumbuhan tulang terganggu, yang menyebabkan tulang menjadi lemah dan cacat.

Jenis sejenis kanser kulit juga boleh berlaku di bahagian lain badan.

Selebihnya bahagian ini akan menggunakan istilah penyakit Paget untuk merujuk pada penyakit Paget pada puting atau payudara.

Penyakit paget biasanya menjejaskan kulit satu puting dan menghasilkan gejala seperti eksim, yang muncul sebagai gatal, ruam merah pada puting yang boleh meluas ke kawasan gelap kulit sekitar (areola).

Ia juga boleh muncul sebagai ulser kecil atau kering, merah, serpihan kulit yang mirip dengan psoriasis.

Gejala penyakit Paget

Gejala lain yang mungkin termasuk

Sekiranya anda mengalami kegatalan, pembakaran atau pendarahan tetapi puting susu kelihatan normal dan tidak merah, kering atau bersisik – ini tidak mungkin menjadi penyakit Paget tetapi harus diperiksa oleh doktor.

Penyakit paget biasanya merupakan tanda kanser payudara dalam tisu di belakang puting susu, atau tisu payudara dari puting susu.

Kanser payudara boleh jadi

Dalam sedikit kes, satu-satunya bukti penyakit Paget adalah perubahan payudara.

Dalam kira-kira separuh daripada semua kes-kes penyakit Paget pada puting, satu benjolan dijumpai di payudara. Majoriti orang yang mempunyai benjolan akan mempunyai kanser payudara yang invasif, walaupun ini tidak semestinya menyebar.

Punca penyakit Paget

Kebanyakan orang dengan penyakit Paget pada puting yang tidak mempunyai benjolan akan mempunyai kanser payudara yang tidak invasif.

Anda harus melawat doktor anda jika anda perhatikan apa-apa perubahan dalam kulit puting atau isola anda (bahagian kulit yang lebih gelap di sekitar puting susu).

Oleh kerana penyakit Paget adalah sejenis kanser payudara, lebih cepat ia didiagnosis, lebih baik hasilnya mungkin.

Lihat doktor anda jika anda mengalami ketulan pada payudara anda. Walaupun kebanyakan benjolan payudara tidak bersifat kanser, penting untuk anda menyemaknya.

Mendiagnosis penyakit Paget

Baca lebih lanjut mengenai

Penyakit paget dirawat dengan cara yang sama seperti kanser payudara.

Pembedahan biasanya merupakan rawatan pertama tetapi tidak seperti kanser payudara lain, ia melibatkan pembuangan tisu payudara yang termasuk puting dan isola.

Merawat penyakit Paget

Ini boleh diikuti oleh kombinasi

Sekiranya penyakit Paget dikesan dan dirawat pada peringkat awal, ada kemungkinan pemulihan yang baik. Baca lebih lanjut mengenai bagaimana penyakit Paget dirawat.

Mengubah faktor gaya hidup tertentu, seperti mengurangkan pengambilan alkohol dan senaman yang teratur, boleh mengurangkan risiko anda mengembangkan beberapa jenis kanser, termasuk kanser payudara. Walau bagaimanapun, faktor-faktor ini masih kontroversi.

Pemeriksaan juga digunakan untuk membantu mengesan kanser payudara awal. Program Saringan Payudara menyediakan pemeriksaan payudara percuma setiap tiga tahun untuk semua wanita. Yang berumur 47 tahun atau lebih.

Baca lebih lanjut mengenai mencegah kanser payudara.

Terdapat beberapa faktor yang boleh meningkatkan risiko anda untuk mengembangkan kanser payudara. Ini termasuk

Mencegah penyakit Paget

Baca lebih lanjut mengenai faktor risiko kanser payudara.

Penyakit ayet pada puting mempengaruhi satu hingga dua daripada setiap 100 wanita dengan kanser payudara.

Faktor risiko kanser payudara

Kanser payudara adalah jenis kanser yang paling biasa yang mempengaruhi wanita ..

Kira-kira 48,000 wanita mendapat kanser payudara di Britain setiap tahun. Kebanyakan (lapan daripada 10) berusia lebih 50 tahun, tetapi wanita yang lebih muda, dan dalam kes yang jarang berlaku, lelaki, juga boleh mendapatkan kanser payudara.

Tidak semua perubahan payudara bermakna kanser payudara, tetapi ada yang melakukannya. Ketahui apa yang perlu diperhatikan, seperti perubahan bentuk

01/08 /

01/08 /

Betapa biasanya adalah penyakit Paget?

Maklumat mengenai perubahan payudara untuk diperhatikan, ditambah pula dengan gen kanser payudara, pembinaan semula payudara dan mastektomi