Penyakit arteri periferal – Komplikasi

Penyumbatan pada arteri yang menyebabkan penyakit arteri perifer (PAD) juga boleh membawa kepada masalah serius yang lain, seperti ischaemia anggota kritikal (CLI).

CLI berlaku dalam kes PAD di mana aliran darah ke kaki menjadi sangat terhad. Dianggarkan bahawa sekitar satu dalam setiap lima orang dengan gejala PAD akan mengembangkan CLI pada satu ketika.

Gejala CLI termasuk

Ischaemia anggota kritikal

Jika anda fikir anda sedang mengalami gejala CLI, hubungi doktor anda dengan serta-merta. Sekiranya ini tidak mungkin, telefon 111 atau perkhidmatan luar biasa tempatan anda.

CLI adalah satu komplikasi yang sangat serius yang boleh mencabar untuk dirawat.

Peningkatan risiko penyakit kardiovaskular

Gangguan angioplasti atau pintasan (baca tentang merawat PAD untuk maklumat lanjut mengenai operasi ini) biasanya disyorkan jika anda mempunyai CLI, walaupun ini mungkin tidak selalu berjaya atau mungkin. Dalam beberapa kes, satu amputasi di bawah lutut mungkin diperlukan.

Penyakit kardiovaskular (CVD) adalah istilah umum yang menggambarkan keadaan yang menjejaskan jantung atau saluran darah. Bersama PAD, terdapat beberapa bentuk CVD yang berbeza – termasuk penyakit jantung koronari, strok, serangan jantung dan angina.

Walaupun PAD itu sendiri tidak secara langsung menyebabkan bentuk lain CVD, keadaan ini adalah tanda bahawa pembuluh darah di kaki anda berada dalam keadaan tidak baik.

Penyumbatan pada arteri di kaki yang menyebabkan PAD juga boleh menjejaskan bahagian lain badan anda, seperti arteri yang membekalkan jantung dan otak, yang bermaksud bahawa keadaan ini membuat anda lebih cenderung untuk mengembangkan satu lagi bentuk CVD.

Gangrene adalah keadaan yang serius di mana kehilangan bekalan darah menyebabkan tisu badan mati