Pengguguran – Bagaimana ia dilakukan

Pengguguran hanya boleh dijalankan di hospital atau klinik berlesen khusus.

Dalam kebanyakan kes, pengguguran di hospital akan dijalankan sebagai prosedur hari dan anda tidak perlu bermalam.

Walau bagaimanapun, di beberapa kawasan, bahagian kedua pengguguran perubatan awal (tablet) boleh diaturkan untuk berlaku di rumah (lihat di bawah).

Sebelum pengguguran

Apabila anda pergi untuk temujanji pertama anda, anda harus diberi peluang untuk bercakap mengenai situasi anda. Anda akan dimaklumkan mengenai kaedah pengguguran yang berlainan, dan kaedah mana yang sesuai untuk peringkat kehamilan anda. Anda juga akan dimaklumkan mengenai sebarang risiko dan komplikasi yang berkaitan.

Doktor atau jururawat akan membawa sejarah perubatan anda untuk memastikan jenis pengguguran yang anda tawarkan sesuai untuk anda.

Kaedah pengguguran

Anda akan mempunyai ujian darah untuk mengetahui kumpulan darah anda untuk melihat jika anda anemia.

Anda juga harus diuji untuk jangkitan seksual (STI), dan boleh diberikan antibiotik untuk menghentikan jangkitan yang timbul selepas pengguguran.

Sebelum melakukan pengguguran, anda juga perlu mempunyai

Sekiranya anda tidak pernah mempunyai pemeriksaan vagina sebelum ini, pakar pemeriksaan kesihatan anda akan sedar anda cemas dan akan berhati-hati sebaik mungkin. Anda harus memberitahu mereka jika anda cemas dan tidak pernah diperiksa secara dalaman sebelum ini.

Anda juga mungkin diberi maklumat dan nasihat mengenai kaedah kontrasepsi yang digunakan selepas pengguguran. Akhirnya, sebelum melakukan pengguguran, anda akan diberikan borang persetujuan untuk menandatangani.

Ada beberapa kaedah pengguguran yang berlainan. Kaedah yang disyorkan untuk anda akan bergantung pada berapa minggu mengandung anda. Ini biasanya dikira dengan mengira bilangan minggu dari hari pertama tempoh terakhir anda.

Secara umum terdapat dua jenis pengguguran – perubatan dan pembedahan. Pengguguran perubatan dijalankan menggunakan ubat manakala pengguguran pembedahan melibatkan operasi kecil.

Dapatkan bantuan perubatan

Kaedah pengguguran diterangkan di bawah.

Pengguguran perubatan awal melibatkan mengambil dua ubat yang berlainan antara 36-48 jam. Kesan ubat ini sama seperti mengalami keguguran semula jadi awal – ini bermakna anda akan mengalami pendarahan dan kesakitan apabila pengguguran berlaku.

Selepas lawatan awal anda untuk berjumpa doktor, anda akan mempunyai dua pelantikan lagi pada hari yang berbeza.

Pada lawatan pertama anda, anda akan diberikan pil pengguguran yang dipanggil mifepristone, yang menghalang hormon yang menjadikan lapisan rahim sesuai untuk telur yang disenyawakan. Selepas mengambil tablet pertama, anda akan dapat pulang ke rumah dan meneruskan aktiviti harian anda yang biasa.

Sangat sedikit akan berlaku semasa anda sedang menunggu bahagian kedua rawatan. Beberapa wanita akan mengalami kekejangan ringan dan sedikit pendarahan, tetapi kebanyakannya tidak akan. Sekiranya anda mengalami pendarahan yang lebih berat atau kesakitan yang ketara, anda perlu menghubungi hospital atau klinik.

Sekiranya sudah terlambat, anda perlu pergi ke pusat kecemasan dan kecemasan (A & E) pusat atau hospital berdekatan terdekat anda.

Dua hari kemudian, pada lawatan kedua anda ke hospital atau klinik, anda akan diberikan ubat kedua, prostaglandin. Dalam masa empat hingga enam jam mengambil prostaglandin, lapisan rahim anda akan rosak dan hilang, bersama dengan embrio, melalui pendarahan dari faraj anda. Bahagian ini boleh menyakitkan, tetapi anda boleh mengambil ubat penahan sakit.

Ubat-ubatan yang digunakan semasa pengguguran perubatan awal boleh membuat anda berasa sakit dan anda mungkin mengalami cirit-birit.

Di beberapa tempat di UK, dos kedua ubat diberikan kepada pesakit luar dan pengguguran boleh diuruskan di rumah. Ini akan dibincangkan dengan anda jika ditawarkan oleh klinik atau hospital.

Aspirasi vakum, atau penamatan sedutan, adalah prosedur yang menggunakan sedutan lembut untuk menghilangkan janin dari rahim. Prosedur ini biasanya mengambil masa lima hingga 10 minit dan boleh dijalankan di bawah bius anestetik atau umum.

Serviks anda (pintu masuk rahim) akan diluaskan (melebar) untuk memudahkan akses rahim anda. Tablet boleh diletakkan di dalam vagina anda beberapa jam sebelum pengguguran untuk melembutkan serviks anda dan menjadikannya lebih mudah untuk dibuka. Kadang-kadang, tablet ‘bersiap’ alternatif diberikan oleh mulut.

Tabung sedutan plastik kecil yang disambungkan ke pam akan dimasukkan ke dalam rahim anda dan digunakan untuk mengeluarkan janin dan tisu sekeliling.

Selepas mengalami pengguguran aspirasi vakum, anda biasanya akan dapat pulang ke rumah pada hari yang sama. Walau bagaimanapun, mengikut prosedur, anda biasanya mengalami pendarahan yang boleh bertahan sehingga 21 hari. Panjang purata pendarahan adalah kira-kira sembilan hingga 10 hari.

Dalam kebanyakan kes, pendarahan akan agak berat selama dua hingga tiga hari sebelum menetap. Sesetengah wanita hanya berdarah selama tiga hingga empat hari. Anda mungkin mengalami kekejangan ringan atau sederhana yang mana anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit yang mudah.

Serta digunakan untuk pengguguran awal, mifepristone dan prostaglandin juga boleh digunakan untuk pengguguran kemudian pada kehamilan. Walau bagaimanapun, pengguguran akan mengambil masa yang lebih lama dan lebih daripada satu dos prostaglandin diperlukan. Jenis pengguguran ini adalah sama dengan keguguran alami lewat.

Selepas mengalami pengguguran perubatan lewat, anda biasanya akan dapat pulang ke rumah pada hari yang sama. Walau bagaimanapun, kadang-kadang menginap di hospital mungkin diperlukan.

Dalam kes yang jarang berlaku, tablet prostaglandin kedua mungkin diperlukan. Ini akan dibincangkan dengan anda. Dalam sebilangan kecil kes (kurang daripada satu dalam 20), plasenta atau kelahiran semula tidak lulus. Dalam kes ini, anda mungkin perlu menjalani operasi kecil di bawah anestetik umum untuk mengeluarkan plasenta.

Pembedahan dan pemindahan bedah (D & E) adalah prosedur yang dijalankan di bawah anestetik am. Serviks anda akan diregangkan dan diluaskan dengan lembut dan forsep dan tiub sedutan akan digunakan untuk mengeluarkan janin dan tisu dalam rahim.

Pembedahan D & E biasanya mengambil masa 10-20 minit untuk dilakukan dan, jika anda sihat dan tidak ada komplikasi, anda mungkin dapat pulang ke rumah pada hari yang sama. Klinik atau hospital akan menasihati jika anda perlu bermalam di hospital dalam semalam. Seperti aspirasi vakum, anda mungkin mengalami pendarahan sehingga 21 hari.

Terdapat dua pilihan untuk pengguguran lewat pada 20-24 minggu. Kedua-duanya memerlukan bermalam di hospital dan diterangkan di bawah.

Anda perlu mendapatkan bantuan perubatan segera jika anda melakukan pengguguran, anda

Ketahui tentang vagina, daripada menjaga bersih dan sihat dengan apa yang normal dan apa yang tidak. Plus, perubahan selepas bersalin