Pemindahan buah pinggang – Senarai menunggu

Sebaik-baiknya, pemindahan buah pinggang perlu dilakukan apabila ujian menunjukkan bahawa tahap kerosakan pada buah pinggang anda sangat baik yang anda perlukan dialisis dalam tempoh enam bulan akan datang.

Walau bagaimanapun, kerana kekurangan buah pinggang yang ada, tidak mungkin anda akan menerima sumbangan buah pinggang pada masa ini, kecuali seorang ahli keluarga atau rakan yang mempunyai jenis tisu yang sama bersedia untuk membuat sumbangan hidup.

Kebanyakan orang dengan kegagalan buah pinggang memerlukan dialisis semasa mereka menunggu buah pinggang yang disumbangkan untuk menjadi tersedia.

Bagaimana sumbangan diperuntukkan

Masa purata seseorang yang membelanjakan senarai menunggu untuk pemindahan buah pinggang adalah dua hingga tiga tahun, walaupun ia mungkin lebih pendek atau lebih panjang daripada ini.

Permintaan untuk sumbangan daripada orang yang baru meninggal dunia jauh melebihi bekalan, jadi ada garis panduan yang ketat tetapi perlu mengenai bagaimana sumbangan diperuntukkan.

Menunggu pemindahan

Kanak-kanak dan orang dewasa muda diberi keutamaan jika terdapat derma yang sesuai, kerana mereka kemungkinan besar mendapat manfaat jangka panjang dari pemindahan.

Bagi orang dewasa yang lebih tua, sistem pemarkahan digunakan untuk menentukan siapa yang patut mendapat sumbangan. Skor ini berdasarkan kepada faktor-faktor seperti berapa lama anda berada di senarai menunggu dan bagaimana disesuaikan dengan penderma dari segi jenis tisu, kumpulan darah dan umur.

Sekiranya anda berada di senarai menunggu untuk buah pinggang, pusat pemindahan perlu menghubungi anda pada waktu yang singkat apabila buah pinggang menjadi tersedia, jadi anda harus memaklumkan kepada kakitangan jika terdapat sebarang perubahan pada butiran hubungan anda.

Anda juga perlu memaklumkan kakitangan jika terdapat perubahan pada kesihatan anda – contohnya, jika anda mengalami jangkitan.

Semasa menunggu buah pinggang yang disumbangkan menjadi tersedia, penting untuk kekal sihat sebaik mungkin

Pastikan anda sentiasa mempunyai beg semalaman yang sedia untuk ketika panggilan datang, dan membuat pengaturan dengan rakan, keluarga dan kerja supaya anda boleh pergi ke pusat pemindahan sebaik saja buah pinggang penderma menjadi tersedia.

Di England, ada 20 pusat pemindahan buah pinggang pakar. Enam pusat di London, dan 14 lagi di bandar-bandar berikut

Pusat pemindahan

Baca tentang apa yang berlaku semasa pemindahan buah pinggang.

Petua gaya hidup untuk pesakit buah pinggang baru ditambah dengan vaksin dan ubat yang mungkin anda perlukan