Pemeriksaan kanser payudara – Keputusan anda

Selepas payudara anda telah dimeteraikan, mamogram akan diperiksa untuk apa-apa kelainan. Kira-kira satu dari 25 wanita akan dipanggil untuk penilaian selanjutnya.

Dipanggil balik tidak bermakna anda pasti mempunyai kanser. Mamogram pertama mungkin tidak jelas.

Kira-kira satu dari empat wanita yang dipanggil untuk penilaian selanjutnya didiagnosis dengan kanser payudara.

Jika anda didapati mempunyai kanser payudara …

Anda akan menerima surat dengan hasil pemeriksaan payudara anda dalam tempoh dua minggu dari pelantikan anda. Hasilnya juga akan dihantar kepada doktor anda.

Dalam kira-kira 96 ​​daripada setiap 100 wanita ditayangkan, mamogram tidak menunjukkan tanda-tanda kanser. Ini adalah hasil yang memuaskan.

Ingatlah bahawa kanser masih boleh berkembang di antara mamogram, jadi beritahu doktor anda dengan segera jika anda melihat sebarang perubahan payudara. Baca tentang gejala kanser payudara.

Surat keputusan mungkin mengatakan anda memerlukan lebih banyak ujian kerana mamogram kelihatan tidak normal. Kira-kira empat dalam setiap 100 wanita diminta untuk kembali menjalani pemeriksaan lanjut selepas pemeriksaan.

Daripada empat wanita ini, seseorang akan mendapat kanser. Selebihnya tidak akan mendapat kanser dan akan kembali menjalani pemeriksaan setiap tiga tahun.

Jika anda dipanggil untuk ujian lanjut, anda mungkin mempunyai pemeriksaan payudara, lebih banyak mamogram dan ultrasound. Anda juga mungkin mempunyai biopsi, iaitu ketika sampel kecil diambil dari payudara anda dengan jarum yang akan diperiksa di bawah mikroskop. Anda biasanya akan mendapat keputusan anda dalam masa seminggu.

Kadang-kadang masalah teknikal bermakna bahawa mamogram tidak cukup jelas untuk dibaca. Sekiranya ini berlaku, anda akan diminta mendapatkan satu lagi mamogram untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas pada payudara anda.

Sekiranya anda didapati mempunyai kanser payudara, ia boleh menjadi tidak invasif atau invasif.

Kira-kira satu dari lima wanita yang didiagnosis dengan kanser payudara melalui pemeriksaan akan mempunyai kanser yang tidak invasif. Ini bermakna terdapat sel-sel kanser di payudara, tetapi ia hanya terdapat di dalam saluran susu (tiub) dan tidak lagi menyebar. Ini juga dipanggil karsinoma ductal in situ (DCIS).

Di sesetengah wanita, sel-sel kanser kekal di dalam saluran. Tetapi dalam yang lain, mereka akan berkembang menjadi (menyerang) payudara di sekitarnya pada masa akan datang.

Doktor tidak dapat memberitahu sama ada kanser payudara tidak invasif akan tumbuh menjadi payudara di sekitarnya atau tidak.

Kira-kira empat daripada lima wanita yang didiagnosis dengan kanser payudara melalui pemeriksaan akan mempunyai kanser invasif. Ini adalah kanser yang telah tumbuh dari saluran susu dan ke dalam payudara di sekitarnya. Kanser payudara yang paling invasif akan merebak ke bahagian lain badan jika tidak dirawat.

Baca tentang rawatan kedua-dua kanser payudara yang invasif dan tidak invasif.