Pembesaran prostat jinak

Pembesaran prostat jinak (BPE), juga dikenali sebagai hiperplasia prostatic benign (BPH), adalah satu keadaan yang memberi kesan kepada lelaki yang lebih tua.

Ia sangat biasa pada lelaki berusia lebih 50 tahun dan biasanya tidak menjadi ancaman serius kepada kesihatan.

Prostat adalah kelenjar kecil yang hanya terdapat pada lelaki, yang terletak di pinggul, antara zakar dan pundi kencing. Ia terlibat dalam pengeluaran air mani.

Prostat menghasilkan cecair putih yang tebal yang dijadikan cecair nipis oleh protein yang disebut antigen spesifik prostat (PSA). Cecair kemudian dicampur dengan sperma, yang dihasilkan oleh buah zakar, untuk menghasilkan air mani.

Sekiranya prostate menjadi diperbesar, ia boleh meletakkan tekanan pada pundi kencing dan uretra (tiub yang melalui pasang urin). Ini boleh menjejaskan bagaimana anda membuang air kencing dan boleh menyebabkan

Dalam sesetengah lelaki, gejala ringan dan tidak memerlukan rawatan. Di lain-lain, gejala boleh menjadi sangat menyusahkan dan memberi impak besar kepada kualiti hidup seseorang.

Kelenjar prostat

Baca lebih lanjut tentang gejala pembesaran prostat jinak.

Ramai lelaki bimbang bahawa mempunyai prostat yang lebih besar bermakna mereka mempunyai risiko peningkatan kanser prostat. Ini tidak berlaku. Risiko kanser prostat tidak lebih besar untuk lelaki dengan prostat yang diperbesar daripada lelaki tanpa prostat yang diperbesar.

Penyebab pembesaran prostat tidak diketahui, tetapi kebanyakan pakar bersetuju bahawa ia dikaitkan dengan perubahan hormon yang terjadi ketika seorang lelaki menjadi lebih tua.

Baca lebih lanjut mengenai punca pembesaran prostat jinak.

Sekiranya doktor anda mengesyaki bahawa anda mempunyai prostat yang lebih besar, anda akan diminta mengisi kuesioner untuk menilai gejala anda.

Setiap soalan mempunyai lima jawapan yang mungkin membawa skor, dan skor keseluruhan anda menunjukkan keparahan gejala anda.

Apa yang menyebabkan pembesaran prostat jinak?

Doktor anda juga mahu mengetepikan keadaan lain yang menyebabkan gejala yang sama untuk pembesaran prostat.

Anda mungkin mempunyai beberapa ujian standard, seperti ujian air kencing, ditambah dengan beberapa ujian yang lebih khusus, seperti ujian darah yang mengukur PSA.

Baca lebih lanjut mengenai mendiagnosis pembesaran prostat jinak.

Rawatan untuk prostat diperbesarkan ditentukan oleh keterukan gejala anda.

Bagaimana pembesaran prostat jinak didiagnosis?

Sekiranya anda mengalami gejala ringan hingga sederhana, anda tidak akan menerima apa-apa rawatan perubatan segera, tetapi anda akan mendapat pemeriksaan rutin untuk memantau prostat anda dengan teliti.

Anda juga mungkin dinasihatkan untuk membuat perubahan gaya hidup, seperti mengehadkan pengambilan kafein dan alkohol, dan bersenam secara teratur, untuk melihat apakah mereka meningkatkan gejala anda.

Serta perubahan gaya hidup, ubat-ubatan biasanya disyorkan untuk merawat gejala-gejala yang sederhana dan teruk pembesaran prostat jinak. Finasteride dan dutasteride adalah ubat-ubatan yang biasa digunakan. Mereka menyekat kesan hormon yang dipanggil dihydrotestosterone (DHT) pada kelenjar prostat, yang dapat mengurangkan saiz prostat dan memperbaiki gejala yang berkaitan.

Merawat pembesaran prostat jinak

Penyekat Alpha juga boleh ditetapkan. Mereka membantu untuk melegakan otot-otot pundi kencing anda, menjadikannya lebih mudah untuk menghaluskan air kencing. Tamsulosin dan alfuzosin adalah dua penghalang alfa yang biasa digunakan untuk merawat pembesaran prostat jinak.

Pembedahan biasanya hanya disyorkan untuk gejala sederhana dan berat pembesaran prostat jinak yang gagal menanggapi ubat.

Baca lebih lanjut mengenai merawat pembesaran prostat jinak.

Pembesaran prostat jantan kadang-kadang boleh menyebabkan komplikasi seperti jangkitan saluran kencing (UTI) atau pengekalan kencing akut. Komplikasi serius jarang terjadi.

Baca lebih lanjut mengenai komplikasi pembesaran prostat jinak.

Pembesaran prostat jinak adalah keadaan yang berkaitan dengan penuaan dan biasa berlaku pada lelaki berusia lebih dari 50 tahun.

Komplikasi pembesaran prostat jinak

Sekitar 4 daripada 10 lelaki (40%) lebih 50, dan 3 daripada 4 lelaki (75%) pada 70-an mereka mempunyai gejala kencing yang disebabkan oleh prostat yang diperbesar.

03/03 /

Betapa lazimnya pembesaran prostat jinak?

03/03 /

Setiap lelaki mempunyai satu, penting untuk kehidupan seks mereka, namun hanya sedikit lelaki yang mengetahui apa-apa tentang prostat atau apa yang boleh berlaku dengannya