Pembesaran prostat jinak – Rawatan

Rawatan untuk kelenjar prostat yang lebih besar akan bergantung kepada berapa gejala yang teruk.

Tiga rawatan utama adalah

Jika simptom anda adalah sederhana hingga sederhana, anda mungkin tidak menerima apa-apa rawatan perubatan segera, tetapi anda akan mendapat pemeriksaan rutin untuk memantau kelenjar prostat dengan teliti. Ini sering disebut sebagai “menunggu sabar”.

Perubahan gaya hidup

Anda juga boleh dinasihatkan untuk membuat perubahan gaya hidup untuk melihat sama ada mereka meningkatkan gejala anda.

Pelbagai rawatan untuk pembesaran prostat diuraikan di bawah. Anda juga boleh membaca ringkasan kebaikan dan keburukan rawatan untuk pembesaran prostat, yang membolehkan anda membandingkan pilihan rawatan anda.

Latihan pundi kencing

Jika kelenjar prostat anda diperbesarkan, anda mungkin dinasihatkan

Latihan pundi kencing adalah program latihan yang bertujuan untuk meningkatkan masa antara kencing dan jumlah air kencing yang dapat dipegang oleh pundi kencing.

Anda akan diberi sasaran, seperti menunggu sekurang-kurangnya dua jam antara setiap kali anda buang air kecil.

Adalah idea yang baik untuk menggunakan carta latihan pundi kencing, yang membolehkan anda merakam setiap kali anda menghidap air kencing dan jumlah air kencing yang diluluskan – anda memerlukan jag plastik untuk mengukur ini. Doktor anda perlu memberi carta untuk dibawa pulang.

Anda juga akan diajar beberapa latihan, seperti bernafas, beristirahat dan senaman otot, untuk membantu mengambil fikiran anda dari keperluan untuk buang air kecil.

Dari masa ke masa masa sasaran anda akan meningkat, dan pada akhir program anda perlu mendapati bahawa anda boleh pergi lebih lama tanpa kencing.

Latihan pundi kencing hanya boleh dilakukan di bawah pengawasan perubatan.

Ubat

Ubat, dalam kombinasi dengan perubahan gaya hidup di atas, biasanya disyorkan untuk merawat gejala sederhana dan berat pembesaran prostat jinak.

Pembedahan

Mencegah pembesaran prostat jinak

Finasteride dan dutasteride digunakan secara meluas untuk merawat pembesaran prostat jinak. Mereka menyekat kesan hormon yang dipanggil dihydrotestosterone (DHT) pada kelenjar prostat, yang dapat mengurangkan saiz prostat dan memperbaiki gejala yang berkaitan.

Ketahui tentang punca pembesaran prostat.

Sekiranya anda diberi salah satu daripada ubat-ubatan ini, anda mungkin mengalami peningkatan segera dalam gejala. Walau bagaimanapun, anda perlu mengambilnya sekurang-kurangnya enam bulan untuk mendapatkan faedah maksimum, dan doktor anda perlu memantau anda setiap tahun.

Gunakan kondom jika anda aktif secara seksual – kedua-dua finasteride dan dutasteride boleh memberi kesan buruk kepada sperma anda. Sekiranya anda seorang wanita hamil, ada risiko bayi boleh mengalami kecacatan kelahiran.

Kesan sampingan lain yang mungkin juga boleh merangkumi impotensi dan sperma yang sedikit atau tidak apabila anda menjerit.

Dalam banyak kes, kesan sampingan ini akan bertambah baik apabila badan anda terbiasa dengan ubat. Lihat doktor anda jika kesan sampingan mengganggu anda.

Penyekat Alpha membantu melegakan otot-otot pundi kencing anda, menjadikannya lebih mudah untuk menghaluskan air kencing. Anda mungkin ditetapkan penghalang alpha sebagai rawatan utama anda atau dalam kombinasi dengan finasteride.

Tamsulosin dan alfuzosin adalah dua penghalang alfa yang biasa digunakan untuk merawat pembesaran prostat jinak. Kesan sampingan tamsulosin dan alfuzosin adalah tidak biasa dan biasanya ringan. Mereka termasuk

Anda hanya perlu mula mengambil penghalang alfa pada hujung minggu yang tenang ketika anda tidak merancang untuk memandu, kerana ada risiko yang dapat menyebabkan tekanan darah rendah (hipotensi) dan pengsan.

Secara amnya, jika anda mengalami pening semasa mengambil ubat ini, elakkan memandu atau mengendalikan mesin berat sehingga ia berlalu.

Pembedahan biasanya hanya disyorkan untuk gejala sederhana dan berat pembesaran prostat jinak yang gagal menanggapi ubat.

Ketahui lebih lanjut tentang gejala pembesaran prostat jinak.

Resection Transurethral prostat (TURP) adalah prosedur pembedahan di mana tisu prostat yang berlebihan dikeluarkan untuk mengurangkan tekanan pada pundi kencing anda.

Pakar bedah itu akan memasukkan alat kecil yang dipanggil resektoskopi ke dalam uretra anda (tiub yang membawa air kencing dari pundi kencing anda ke zakar anda). Gelung wayar yang dipanaskan oleh arus elektrik digunakan untuk mengeluarkan tisu yang berlebihan dari prostat anda.

TURP dijalankan dengan menggunakan anestetik umum (di mana anda sedang tidur), atau anestetik tulang belakang (di mana anda terjaga, tetapi separuh bahagian bawah badan anda mati).

Prosedur ini boleh mengambil masa sehingga satu jam, bergantung kepada berapa banyak tisu yang perlu dikeluarkan. Kebanyakan lelaki sudah cukup untuk meninggalkan hospital dua hingga tiga hari selepas operasi.

Selepas pembedahan, anda tidak dapat membuang air kecil secara normal pada mulanya kerana uretra bengkak anda. Tiub nipis yang dipanggil kateter akan dimasukkan ke dalam uretra anda dan ke pundi kencing anda untuk membolehkan air kencing mengalir keluar. Ini biasanya akan dikeluarkan 24 hingga 48 jam selepas pembedahan.

Komplikasi TURP yang biasa ialah anda tidak lagi menghasilkan air mani apabila anda menjerit. Ini dikenali sebagai ejakulasi semula. Ia menyebabkan sperma masuk ke dalam pundi kencing anda dan bukan daripada zakar anda semasa ejakulasi. Walau bagaimanapun, anda masih akan mengalami keseronokan fizikal yang berkaitan dengan ejakulasi (klimaks).

Insisi transurethral prostat (TUIP) adalah prosedur pembedahan di mana uretra diperluaskan, menjadikannya lebih mudah untuk mengalirkan air kencing.

Seperti TURP, pakar bedah akan memasukkan resektoskopi ke dalam uretra anda. Resectoscope mempunyai gelung dawai dipanaskan pada akhir dan digunakan untuk membuat incisions kecil – atau luka – di otot di mana prostat memenuhi pundi kencing.

Pembedahan jenis ini melegakan pembukaan ke pundi kencing, membantu aliran keluar air kencing. Seperti TURP, TUIP dijalankan di bawah anestetik tulang belakang atau umum.

Selepas pembedahan, anda mungkin tidak dapat membuang air kecil dan kateter mungkin diperlukan untuk mengosongkan pundi kencing anda. Seperti TURP, anda hanya perlu menggunakan catheter untuk masa yang singkat sehingga anda dapat membuang air kecil secara normal.

Terdapat kurang risiko ejakulasi retrograde dengan TUIP berbanding dengan TURP, walaupun kadang-kadang masih boleh berlaku.

Pemasukan implan angkat uretra prostatik adalah prosedur pembedahan baru yang boleh membantu melegakan gejala kencing, seperti

Prosedur ini boleh dijalankan di bawah anestesia tempatan atau anestesia am. Ia melibatkan memasukkan implan kecil melalui uretra. Implan kemudiannya diposisikan untuk memegang prostat diperbesarkan dari uretra supaya tidak disekat.

Salah satu kelebihan terbesar implan angkat uretra prostatik berbanding dengan TURP dan TUIP adalah risiko yang rendah untuk fungsi seksual anda. Terdapat juga kecederaan tisu yang kurang, yang bermaksud pemulihan anda akan lebih cepat dan anda tidak perlu tinggal di hospital selama ini.

Dari segi keburukan, implan angkat uretra prostatik tidak mungkin memberikan kelegaan gejala kekal dalam semua kes. Oleh kerana ia merupakan prosedur baru, hasil jangka panjang tidak diketahui dan ketersediaan mungkin terhad.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai penggunaan implan angkat uretra prostatik untuk merawat gejala saluran kencing yang lebih rendah daripada hiperplasia prostat benigna di laman web Institut Kesihatan dan Kecemerlangan Penjagaan Nasional (NICE).

Terdapat juga beberapa teknik pembedahan yang lebih baru yang mungkin membawa kepada kesan sampingan yang lebih sedikit atau pemulihan yang lebih cepat daripada TURP dan TUIP.

Walau bagaimanapun, kerana rawatan ini masih agak baru, ia mungkin tidak tersedia dan keberkesanan jangka panjang mereka tidak selalu jelas.

Teknik-teknik ini dijelaskan di bawah

Prostektektomi terbuka adalah prosedur yang mungkin lebih berkesan daripada TURP jika anda mempunyai pembesaran prostat yang serius.

Walau bagaimanapun, ia kini jarang digunakan, walaupun untuk prostat yang lebih besar, kerana perkembangan teknik lain, seperti pencucian laser holmium prostat.

Semasa prostatektomi terbuka, hirisan akan dibuat di perut anda dan bahagian luar prostat anda akan dikeluarkan.

Prosedur ini mempunyai risiko komplikasi yang lebih tinggi, seperti disfungsi erektil dan inkontinensia kencing. Terdapat juga peluang yang lebih besar bahawa komplikasi ini akan menjadi kekal daripada jika berlaku selepas TURP.

Terdapat bukti untuk menunjukkan diet yang tinggi dalam protein dan sayur-sayuran dan daging merah dan lemak rendah dapat mengurangkan risiko anda mengembangkan prostat yang diperbesar.

Makanan yang merupakan sumber protein yang baik termasuk

03/03 /

03/03 /

Tingkatkan kesihatan dan kecergasan anda dengan idea yang menyeronokkan dan praktikal untuk mendapatkan aktif dan meningkatkan kesihatan umum anda

Maklumat tentang cara untuk mencapai diet seimbang, tips untuk membantu anda mendapatkan 5 A HARI, ditambah nasihat untuk vegetarian

Sama ada anda memasak untuk keluarga atau makan di jalan raya, petua dan resipi kami boleh membantu anda mendapatkan 5 A HARI anda