Pembedahan ligamen lutut – Pengenalan

Jika anda merobek ligamen anterior cruciate (ACL) di lutut anda, anda mungkin perlu menjalani pembedahan rekonstruktif.

ACL adalah tali tisu sukar yang menyertai tulang paha ke tulang shin pada sendi lutut.

Ia berjalan secara menyerong melalui bahagian dalam lutut dan memberikan kestabilan sendi lutut. Ia juga membantu mengawal pergerakan kaki belakang yang lebih rendah.

Kecederaan lutut boleh berlaku semasa sukan seperti ski, tenis, skuasy, bola sepak dan ragbi. Kecederaan ACL adalah salah satu jenis luka yang paling biasa, menyumbang sekitar 40% daripada semua kecederaan sukan.

Anda boleh merosakkan ACL anda jika kaki bawah anda memanjang terlalu banyak. Ia juga boleh koyak jika lutut dan kaki bawah anda dipintal.

Penyebab umum kecederaan ACL termasuk

Kecederaan ACL

Jika ACL koyak, lutut anda mungkin menjadi sangat tidak stabil dan kehilangan pergerakan penuhnya. Ini boleh membuat sukar untuk melakukan gerakan tertentu, seperti menghidupkan tempat. Sesetengah sukan mungkin tidak boleh dimainkan.

Keputusan untuk menjalani pembedahan lutut akan bergantung pada sejauh mana kerosakan pada ACL anda dan sama ada ia menjejaskan kualiti hidup anda.

Jika lutut anda tidak terasa tidak stabil dan anda tidak mempunyai gaya hidup aktif, anda mungkin memutuskan untuk tidak menjalani pembedahan ACL.

Walau bagaimanapun, penting untuk mengetahui bahawa melegakan pembedahan boleh menyebabkan kerosakan lutut anda.

Baca lebih lanjut mengenai memutuskan untuk menjalani pembedahan.

Sebelum menjalani pembedahan ACL, anda mungkin perlu menunggu sebarang pembengkakan untuk turun dan pelbagai pergerakan untuk kembali ke lutut anda.

Memutuskan untuk menjalani pembedahan

Anda juga mungkin perlu menunggu sehingga otot-otot di bahagian depan paha (quadriceps) dan bahagian belakang paha anda (hamstring) sekuat mungkin.

Jika anda tidak mempunyai pergerakan penuh di lutut anda sebelum menjalani pembedahan, pemulihan anda akan menjadi lebih sukar. Ia mungkin mengambil masa sekurang-kurangnya tiga minggu selepas kecederaan berlaku untuk pelbagai gerakan untuk kembali.

Sebelum menjalani pembedahan, anda mungkin dirujuk untuk fisioterapi untuk membantu anda mengembalikan pelbagai pergerakan di lutut anda. Ahli fisioterapi anda mungkin menunjukkan beberapa pembengkakan yang boleh anda lakukan di rumah untuk membantu menjaga kaki anda fleksibel. Mereka juga boleh mengesyorkan latihan berdampak rendah, seperti berenang atau berbasikal.

Ini jenis aktiviti akan meningkatkan kekuatan otot anda tanpa meletakkan terlalu banyak berat badan pada lutut anda. Anda harus mengelakkan sebarang sukan atau aktiviti yang melibatkan memutar, memutar atau melompat.

Sebelum menjalani pembedahan

Baca lebih lanjut mengenai persediaan untuk pembedahan ACL.

ACL koyak tidak dapat diperbaiki dengan menjahitnya bersama. Walau bagaimanapun, ia boleh direkonstruksikan oleh cantuman (melampirkan) tisu baru ke atasnya.

ACL boleh direkonstruksikan dengan mengeluarkan apa yang kekal dari ligamen koyak dan menggantikannya dengan tendon dari kawasan lain kaki, seperti tendon hamstring atau patellar. Tali patellar melekatkan bahagian bawah tungkai (patella) ke bahagian atas shinbone (tibia).

Pembedahan ACL rekonstruktif

Baca lebih lanjut mengenai bagaimana pembedahan rekonstruktif ACL dilakukan.

Pembedahan ACL sepenuhnya mengembalikan fungsi lutut di lebih daripada 80% kes.

Walau bagaimanapun, lutut anda mungkin tidak betul-betul seperti sebelum kecederaan, dan anda mungkin masih mengalami kesakitan dan bengkak. Ini mungkin kerana kecederaan lutut lain, seperti air mata atau kecederaan pada tulang rawan, yang berlaku pada masa yang sama seperti atau selepas kecederaan ACL.

Seperti semua jenis pembedahan, terdapat beberapa risiko kecil yang berkaitan dengan pembedahan lutut, termasuk jangkitan, bekuan darah, sakit lutut, dan kelemahan lutut dan kekakuan.

Baca lebih lanjut mengenai risiko pembedahan ACL.

Setelah menjalani pembedahan ACL, beberapa orang masih mengalami sakit lutut atau ketidakstabilan.

Risiko pembedahan ACL

Memulihkan dari pembedahan biasanya mengambil masa sekitar enam bulan. Bagaimanapun, boleh sampai satu tahun sebelum anda dapat kembali ke latihan penuh untuk sukan anda.

Baca lebih lanjut mengenai pemulihan dari pembedahan rekonstruktif ACL.

Memulihkan dari pembedahan

Tiga tulang yang bertemu di lutut ialah

Tiga tulang itu dihubungkan oleh empat ligamen – dua ligamen cagaran di sisi lutut dan dua ligamen cruciat di dalam lutut.

Ligamen adalah jalur sukar tisu penghubung. Ligamen di lutut memegang tulang bersama dan membantu menjaga lutut stabil.

16/07 /

16/07 /

Lutut

Baca tentang apa yang boleh anda lakukan untuk merawat dan mencegah kecederaan sukan, dan apabila anda perlu mendapatkan nasihat perubatan

Ketahui bagaimana fisioterapi dapat membantu mempromosikan penyembuhan dan kesejahteraan

Sekiranya doktor anda mencadangkan anda mungkin memerlukan pembedahan, panduan ini adalah untuk anda