Pembaikan hernia inguinal

Hernia berlaku apabila bahagian dalaman badan menolak melalui kelemahan otot atau dinding tisu di sekeliling.

Otot-otot anda biasanya kuat dan ketat untuk memastikan usus dan organ anda berada di tempatnya, tetapi hernia boleh berkembang jika terdapat sebarang bintik-bintik yang lemah.

Hernia inguinal (disebut “ingwinal”) adalah jenis hernia yang paling biasa. Ia boleh muncul sebagai bengkak atau benjolan di pangkal paha anda, atau sebagai skrotum diperbesar (kantung yang mengandung testis). Bengkak mungkin menyakitkan.

Sekaligus sering muncul apabila anda mengangkat sesuatu dan hilang ketika anda berbaring.

Untuk mendapatkan maklumat mengenai jenis hernia lain

Hernia inguinal biasanya berlaku apabila tisu berlemak atau sebahagian daripada usus anda, seperti usus, bergerak ke dalam pangkal paha anda di bahagian atas paha dalaman anda.

Apakah hernia inguinal?

Ia bergerak melalui tempat yang lemah di dinding otot di sekitarnya (dinding abdomen) ke kawasan yang dikenali sebagai kanal inguinal.

Hernias inguinal berlaku terutamanya pada lelaki. Kebanyakannya dianggap disebabkan oleh penuaan, walaupun ia boleh berlaku pada usia apa pun. Ini kerana apabila anda bertambah tua, otot yang mengelilingi perut anda (perut) boleh menjadi lebih lemah.

Inguinal hernias kadang-kadang boleh muncul tiba-tiba selepas menekan pada perut, seperti menahan diri di tandas jika anda mengalami sembelit atau membawa dan mendorong beban berat. Mereka juga dikaitkan dengan batuk yang berterusan dan berat.

Hernias inguinal boleh dibaiki dengan menggunakan pembedahan untuk menekan bonjol kembali ke tempat dan menguatkan kelemahan dinding perut.

Operasi biasanya disyorkan jika anda mempunyai hernia yang menyebabkan kesakitan, gejala yang teruk atau berterusan, atau jika terdapat komplikasi yang serius.

Komplikasi yang boleh berkembang akibat hernia inguinal termasuk

Apa yang menyebabkan hernia inguinal?

Pembedahan membuang hernia untuk mencegah sebarang komplikasi yang serius, tetapi ada kemungkinan ia boleh kembali selepas operasi.

Terdapat dua cara pembaikan hernia inguinal dapat dilakukan

Terdapat kelebihan dan kekurangan untuk kedua-dua kaedah. Jenis pembedahan yang anda ada bergantung pada kaedah mana yang sesuai dengan anda dan pengalaman ahli bedah anda.

Anda sepatutnya dapat pulang ke rumah pada hari yang sama atau sehari selepas pembedahan. Adalah penting untuk mengikut arahan hospital tentang bagaimana menjaga diri anda. Ini termasuk makan makanan yang baik untuk mengelakkan sembelit, menjaga luka dan tidak menerkam diri anda terlalu cepat.

Bilakah pembedahan diperlukan?

Kebanyakan orang membuat pemulihan sepenuhnya dari pembaikan hernia inguinal dalam masa enam minggu, walaupun ramai orang boleh kembali ke memandu, kerja dan aktiviti ringan dalam masa dua minggu.

Baca lebih lanjut mengenai

Pembaikan hernia inguinal adalah operasi rutin dengan sangat sedikit risiko. Walau bagaimanapun, sehingga 10% hernia kembali pada tahap tertentu selepas pembedahan. Sekitar 2-4% pulangan hernia dalam tempoh tiga tahun.

Apa yang berlaku semasa pembedahan?

Komplikasi lain yang boleh menyebabkan pembaikan hernia inguinal termasuk

Komplikasi lebih berkemungkinan jika anda berumur lebih dari 50 tahun, merokok atau mempunyai penyakit lain, seperti penyakit jantung atau masalah pernafasan.

Adakah terdapat risiko dari operasi?

Petua kesihatan dan kecergasan untuk lelaki berusia 40 hingga 60 tahun, termasuk menangani krisis midlife dan bagaimana menurunkan berat badan

Sekiranya doktor anda mencadangkan anda mungkin memerlukan pembedahan, panduan ini adalah untuk anda