Pankreatitis kronik – Punca

Kebanyakan kes pankreatitis kronik dikaitkan dengan minum alkohol yang berlebihan dalam tempoh masa yang panjang.

Walau bagaimanapun, dalam sehingga 3 daripada 10 orang dengan keadaan itu, punca itu tidak dapat dikenal pasti – dikenali sebagai pankreatitis kronik “idiopatik”.

Beberapa sebab pankreatitis kronik yang dikenal pasti di bawah.

Penggunaan alkohol

Berat minum selama bertahun-tahun boleh menyebabkan episod berulang pankreatitis. Pankreatitis akut biasanya merupakan keadaan jangka pendek, tetapi ia boleh berulang jika anda terus meminum alkohol.

Lama kelamaan, keradangan yang berulang menyebabkan kerosakan kekal pada pankreas, mengakibatkan pankreatitis kronik.

Masalah dengan sistem imun

Sesiapa yang kerap menggunakan alkohol mempunyai risiko pancreatitis kronik, walaupun hanya minoriti yang membina keadaan.

Baca lebih lanjut mengenai penyalahgunaan alkohol.

Kes langka pankreatitis kronik adalah hasil daripada masalah sistem imun, yang menyebabkan ia menyerang pankreas. Ini dikenali sebagai “pankreatitis autoimun” dan ia tidak jelas dengan tepat mengapa ia berlaku.

Ramai orang yang mempunyai pankreatitis autoimun juga mempunyai keadaan lain yang disebabkan oleh sistem imun yang menyerang tisu yang sihat. Ini termasuk kolitis ulseratif atau penyakit Crohn, yang keduanya menyebabkan keradangan di dalam sistem pencernaan.

Sesetengah kes pankreatitis kronik diwariskan. Ini dianggap disebabkan oleh mutasi (perubahan) dalam beberapa gen, termasuk gen yang dipanggil PRSS1 dan SPINK-1. Mutasi ini mengganggu kerja normal pankreas.

Mutasi genetik juga mungkin mempunyai peranan dalam kesan alkohol pada pankreas anda. Bukti menunjukkan bahawa mutasi genetik tertentu menjadikan pankreas lebih terdedah kepada kesan alkohol yang berbahaya.

Mutasi tertentu gen CFTR, yang bertanggungjawab untuk fibrosis kistik, juga dianggap menyebabkan pankreatitis kronik dalam sedikit kes.

Genetik

Beberapa punca lain yang menyebabkan pankreatitis kronik juga dikenal pasti, termasuk

Sebab-sebab lain

Apabila Patrick Greene menyimpan minuman harian selama seminggu, dia terkejut untuk menyedari betapa dia benar-benar minum

Ketahui bagaimana anda mewarisi ciri fizikal dan tingkah laku anda, serta belajar tentang ujian untuk keadaan genetik