Pankreatitis akut – Pencegahan

Seperti pankreatitis akut sering disebabkan oleh batu empedu atau penggunaan alkohol yang berlebihan, gaya hidup yang sihat dapat mengurangkan peluang anda untuk mengembangkan keadaan.

Cara yang paling berkesan untuk mencegah batu empedu ialah memakan makanan yang sihat dan seimbang yang merangkumi banyak buah-buahan segar dan sayur-sayuran (sekurang-kurangnya lima bahagian sehari).

Diet anda juga harus merangkumi keseluruhan gandum, yang terdapat dalam roti wholemeal, oat dan beras perang. Ini membantu menurunkan kolesterol dalam badan anda.

Gallstones

Terdapat juga bukti bahawa kerap makan kacang, seperti kacang atau kacang, boleh membantu mengurangkan risiko membina batu karang.

Kerana peranan kolesterol muncul dalam pembentukan batu karang, disarankan untuk mengelakkan makan terlalu banyak makanan berlemak dengan kandungan kolesterol yang tinggi.

Alkohol

Makanan yang tinggi dalam kolesterol termasuk

Berlebihan berat badan juga meningkatkan peluang anda untuk membangunkan batu karang, jadi mengekalkan berat badan yang sihat dengan memakan makanan yang seimbang dan mengambil banyak senaman yang teratur juga dapat membantu mengurangkan risiko anda mengembangkan keadaan.

Lihat senaman, makan yang sihat dan kurangkan berat badan untuk mendapatkan maklumat dan nasihat lanjut.

Mengehadkan jumlah alkohol yang anda minum boleh membantu mencegah pankreas anda rosak, dan mengurangkan risiko anda mengalami pankreatitis akut. Ia juga boleh menurunkan peluang anda untuk mengembangkan keadaan serius yang lain, seperti kanser hati.

Satu unit alkohol adalah sama dengan kira-kira separuh keping dari kekuatan normal lager atau ukuran pub (25ml) roh. Gelas anggur kecil atau alcopop adalah 1.5 unit.

Baca muka surat mengenai minuman dan alkohol untuk maklumat lanjut dan nasihat.

Apabila Patrick Greene menyimpan minuman harian selama seminggu, dia terkejut untuk menyedari betapa dia benar-benar minum