Pankreatitis akut – Diagnosis

Kebanyakan kes pankreatitis akut didiagnosis di hospital kerana risiko komplikasi yang serius.

Doktor yang menjaga penjagaan anda akan bertanya tentang sejarah gejala anda. Mereka juga boleh menjalankan pemeriksaan fizikal. Jika anda mempunyai pankreatitis akut, bahagian-bahagian tertentu perut anda akan sangat lembut untuk disentuh.

Ujian darah akan dijalankan untuk membantu mengesahkan diagnosis. Ini dapat mengesan tanda pankreatitis akut, seperti tahap tinggi dua bahan kimia yang dipanggil lipase dan amilase.

Ujian lanjut

Pada mulanya, ia boleh menjadi sukar untuk mengetahui sama ada pancreatitis akut anda adalah ringan atau teruk. Anda akan dipantau dengan teliti untuk tanda-tanda masalah yang serius, seperti kegagalan organ.

Orang dengan pankreatitis akut yang ringan cenderung bertambah baik dalam masa seminggu dan mengalami masalah tanpa masalah atau masalah yang dapat menyelesaikan dalam masa 48 jam. Orang yang mengalami pancreatitis akut yang serius akan mengalami masalah serius yang berterusan.

Beberapa ujian boleh digunakan untuk membantu menentukan keterukan keadaan anda dan menilai risiko anda mengalami komplikasi yang lebih serius.

Anda mungkin mempunyai sebarang ujian berikut

ERCP menggunakan tabung yang sempit dan fleksibel yang dikenali sebagai endoskopi, yang mempunyai kamera pada satu hujung. Endoskopi akan dilalui melalui mulut dan ke perut anda. Pewarna khas yang muncul pada X-ray kemudian disuntik melalui endoskopi ke dalam saluran empedu dan pankreas anda. Selepas pewarna telah disuntik, sinaran X akan diambil.

Ujian ini boleh berguna dalam kes pankreatitis akut berkaitan dengan pundi hempedu, kerana ia dapat menentukan tepat di mana batu empedu terletak. Dalam sesetengah kes, mungkin boleh melewati alat pembedahan di bawah endoskopi, jadi batu empedu boleh dikeluarkan.

Ketahui mengapa imbasan CT digunakan dan baca tentang apa yang berlaku sebelum, semasa dan selepas imbasan