Osteoporosis

Osteoporosis adalah keadaan yang melemahkan tulang, menjadikannya rapuh dan lebih cenderung untuk pecah.

Ia adalah keadaan yang agak biasa yang menjejaskan sekitar tiga juta orang. Lebih dari 300,000 orang menerima rawatan hospital untuk keretakan kerapuhan (patah yang berlaku dari ketinggian berdiri atau kurang) setiap tahun sebagai akibat dari osteoporosis.

Semasa zaman kanak-kanak, tulang membesar dan membaiki dengan cepat, tetapi proses ini melambatkan ketika anda semakin tua.

Tulang berhenti bertambah panjang antara umur 16 dan 18 tahun, tetapi terus meningkat kepadatan sehingga anda berusia 20-an.

Kehilangan tulang adalah bahagian normal proses penuaan, tetapi bagi sesetengah orang ia boleh menyebabkan osteoporosis dan peningkatan risiko patah tulang.

Faktor lain yang meningkatkan risiko anda untuk mengembangkan osteoporosis termasuk:

Apa yang menyebabkan osteoporosis?

Rawatan untuk osteoporosis adalah berdasarkan merawat dan mencegah patah tulang dan menggunakan ubat untuk menguatkan tulang.

Keputusan mengenai rawatan apa yang anda miliki – jika ada – akan bergantung kepada risiko patah tulang anda. Ini akan berdasarkan beberapa faktor, seperti umur anda dan hasil imbasan DXA anda.

Sekiranya anda berisiko untuk mengembangkan osteoporosis, anda perlu mengambil langkah untuk membantu menjaga kesihatan tulang anda. Ini mungkin termasuk

Untuk membantu anda pulih dari patah, anda boleh cuba menggunakannya

Bercakap kepada doktor atau jururawat anda jika anda bimbang tentang hidup dengan keadaan jangka panjang. Mereka mungkin dapat menjawab sebarang soalan yang anda miliki.

Anda juga boleh mendapatkan bantuan untuk berbincang dengan kaunselor terlatih atau ahli psikologi atau orang lain dengan keadaan ini.

Mendiagnosis osteoporosis

Osteoporosis sering menjejaskan wanita, terutamanya selepas menopaus (apabila tempoh bulanan berhenti). Walau bagaimanapun, ia juga kadang-kadang boleh menjejaskan lelaki, wanita dan kanak-kanak yang lebih muda.

Kumpulan lain yang berisiko mengalami osteoporosis termasuk:

Nasihat sihat untuk wanita berumur 40 hingga 60 tahun. Termasuk cerita sebenar mengenai kehilangan berat badan dan bahaya alkohol

Mengubati osteoporosis

Mencegah osteoporosis

Pastikan tulang anda sihat semasa dan selepas menopaus dengan diet menguatkan tulang, senaman dan gaya hidup tips

Lengan atau pergelangan tangan yang pecah biasanya disebabkan oleh kejatuhan atau kekerasan dari perlanggaran. Ia biasanya mengambil masa kira-kira 6-8 minggu untuk menyembuhkan orang dewasa, dan kurang masa untuk kanak-kanak

Bagaimana senaman dapat membantu orang tua tetap sihat, bertenaga dan merdeka hingga ke usia tua

Hidup dengan osteoporosis

Kumpulan berisiko