Osteopati – Bagaimana ia dilakukan

Semasa sesi osteopati pertama, osteopath akan bertanya mengenai gejala, kesihatan umum dan apa jua rawatan perubatan lain yang anda terima sebelum menjalankan pemeriksaan fizikal.

Osteopath akan menggunakan tangan mereka untuk mencari kelemahan, kelembutan, sekatan atau ketegangan dalam tubuh anda, terutamanya tulang belakang. Dengan persetujuan anda, anda mungkin perlu mengeluarkan beberapa pakaian dari kawasan yang diperiksa, dan anda mungkin diminta untuk melakukan gerakan mudah.

Anda kemudiannya dapat membincangkan sama ada osteopati dapat membantu merawat masalah dan, jika ya, apakah program rawatan yang perlu diambil.

Teknik osteopatik

Osteopaths dilatih untuk mengenalpasti apabila pesakit perlu dirujuk ke GP atau memerlukan ujian lanjut, seperti pemeriksaan MRI atau ujian darah, untuk membantu mendiagnosis masalah.

Osteopath bertujuan untuk memulihkan fungsi normal dan kestabilan sendi untuk membantu tubuh sembuh sendiri. Mereka menggunakan tangan mereka untuk merawat badan anda dalam pelbagai cara, menggunakan campuran teknik lembut dan kuat. Ini termasuk

Teknik ini bertujuan untuk mengurangkan kesakitan, meningkatkan pergerakan dan menggalakkan aliran darah.

Osteopati tidak selalunya menyakitkan, walaupun ia tidak biasa untuk merasa sakit atau kaku dalam beberapa hari pertama selepas rawatan, terutamanya jika anda mengalami rawatan untuk kecederaan yang menyakitkan atau meradang. Osteopath anda akan menerangkan sama ada anda mungkin mempunyai sebarang reaksi.

Jika anda merasakan kesakitan semasa atau selepas rawatan, beritahu osteopath anda.

Anda mungkin diberi nasihat tentang bantuan diri dan senaman untuk membantu pemulihan anda dan mencegah gejala yang kembali atau semakin buruk.

Secara umum, pelantikan pertama boleh berlangsung sehingga satu jam atau lebih. Rawatan lanjut sekitar 30-40 minit. Rawatan anda akan bergantung kepada gejala anda. Dalam kes sakit belakang yang lebih rendah, Institut Kebangsaan untuk Kecemerlangan Kesihatan dan Penjagaan (NICE) mengesyorkan agar rawatan merangkumi sehingga 9 sesi selama 12 minggu.

Semua tentang ubat pelengkap dan alternatif, termasuk bagaimana memilih seorang pengamal