Nyeri tumit – Rawatan

Rawatan untuk sakit tumit biasanya melibatkan penggunaan kombinasi teknik seperti pembengkakan dan ubat penghilang rasa sakit, untuk melegakan kesakitan dan mempercepat pemulihan.

Kebanyakan kes sakit tumit menjadi lebih baik dalam tempoh 12 bulan. Pembedahan mungkin disyorkan sebagai cara terakhir jika gejala anda tidak bertambah baik selepas waktu ini. Hanya satu daripada 20 orang yang mengalami sakit tumit yang memerlukan pembedahan.

Rehatkan kaki yang terjejas bila mungkin. Elakkan jarak jauh dan berdiri untuk jangka masa panjang. Walau bagaimanapun, anda perlu meregangkan kaki dan betis anda dengan senaman seperti yang diterangkan di bawah.

Rehat

Ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs), seperti ibuprofen, boleh digunakan untuk membantu melegakan kesakitan.

Sesetengah orang juga mendapati memohon pek ais ke tumit yang terjejas selama lima hingga 10 minit boleh membantu melegakan kesakitan dan keradangan.

Melegakan kesakitan

Walau bagaimanapun, jangan gunakan pek ais terus ke kulit anda. Sebaliknya, bungkusnya dengan tuala. Sekiranya anda tidak mempunyai pek ais, anda boleh menggunakan satu pakej sayur-sayuran beku.

Latihan yang direka untuk meregangkan kedua-dua otot betis dan plantar fascia (kumpulan tisu yang berjalan di bawah tapak kaki anda) akan membantu melegakan kesakitan dan meningkatkan fleksibiliti pada kaki yang terjejas.

Beberapa latihan regangan diterangkan di bawah. Ia biasanya disyorkan bahawa anda melakukan senaman pada kedua-dua kaki, walaupun hanya satu tumit anda yang terkena sakit. Ini akan meningkatkan keseimbangan dan kestabilan serta melegakan sakit tumit anda.

Simpan tuala panjang di sebelah katil anda. Sebelum anda keluar dari katil pada waktu pagi, gelungkan tuala di kaki anda dan gunakannya untuk menarik jari kaki anda ke arah badan anda, sambil mengekalkan lutut anda lurus. Ulangi tiga kali pada setiap kaki.

Letakkan kedua-dua tangan di dinding pada ketinggian bahu, dengan salah satu kaki anda di depan yang lain. Kaki depan kira-kira 30cm (12 inci) dari dinding.

Dengan bengkok lutut depan dan lengan belakang anda lurus, bersandar ke dinding sehingga anda merasa mengetatkan pada otot betis kaki belakang anda. Kemudian berehat.

Ulangi latihan ini 10 kali sebelum menukar kaki dan ulangi kitaran. Anda harus mengamalkan dinding membentang dua kali sehari.

Senaman

Berdiri pada tangga tangga yang menghadap ke tingkat atas, menggunakan tongkat untuk sokongan. Kaki anda sepatutnya berjauhan, dengan tumit anda tergantung dari belakang langkah.

Kasut

Orthoses

Kurangkan tumit anda sehingga anda merasakan pengetatan pada betis anda. Pegang kedudukan ini selama kira-kira 40 saat, sebelum menaikkan tumit anda kembali ke kedudukan permulaan. Ulangi prosedur ini enam kali, sekurang-kurangnya dua kali sehari.

Duduk di atas kerusi, dengan lutut anda bengkok pada sudut yang betul. Balikkan kaki anda ke belakang supaya tumit anda menyentuh dan jari kaki anda menunjuk ke arah yang bertentangan. Angkat kaki kaki yang terkena ke atas, sambil mengekalkan tumit anda dengan kuat di atas lantai.

Anda harus merasakan otot betis dan tendon Achilles (kumpulan tisu yang menghubungkan tulang tumit ke otot betis). Pegang kedudukan ini selama beberapa saat dan kemudian berehat. Ulangi prosedur ini sebanyak 10 kali, lima atau enam kali sehari.

Semasa duduk, gulung gerbang kaki anda (bahagian bawah melengkung kaki di antara jari kaki dan tumit) di atas objek bulat, seperti pin rolling, bola tenis atau minuman boleh. Sesetengah orang mendapati bahawa menggunakan sejuk boleh dari peti sejuk mereka mempunyai faedah tambahan untuk membantu melegakan kesakitan.

Gerakkan kaki dan buku lali anda ke semua arah ke atas objek selama beberapa minit. Ulangi latihan dua kali sehari.

Doktor atau podiatrist anda boleh menasihati anda untuk menukar kasut anda.

Anda harus mengelakkan memakai kasut rata-rata kerana mereka tidak akan memberikan tumit anda dengan sokongan dan boleh membuat sakit tumit anda lebih teruk.

Sebaiknya, anda harus memakai kasut yang mengangkat tumit anda dan memberikan sokongan yang baik ke lengkungan kaki anda.

Strapping dan splinting

Bagi wanita, memakai kasut tumit tinggi, dan bagi lelaki yang memakai kasut tumit atau suar, boleh memberikan pelepasan kesakitan jangka pendek. Ini kerana mereka membantu mengurangkan tekanan pada tumit.

Suntikan kortikosteroid

Walau bagaimanapun, jenis kasut ini mungkin tidak sesuai dalam jangka panjang kerana ia boleh membawa kepada kesakitan lanjut tumit tumit. Doktor atau podiatrist anda akan dapat menasihati anda mengenai kasut yang sesuai.

Pembedahan

Orthoses adalah insoles yang sesuai di dalam kasut anda untuk menyokong kaki anda dan membantu tumit anda pulih. Anda boleh membeli orthoses dari kedai-kedai sukan dan farmasi yang lebih besar. Sebagai alternatif, doktor podiatrist anda boleh mengesyorkan pembekal.

Jika kesakitan anda tidak bertindak balas terhadap rawatan dan terus berulang, atau jika anda mempunyai bentuk atau struktur kaki yang tidak normal, orthoses yang dibuat khusus. Ini dibuat secara khusus untuk menyesuaikan bentuk kaki anda.

Walau bagaimanapun, pada masa ini tiada bukti menunjukkan bahawa orthoses yang dibuat khas lebih berkesan daripada yang dibeli di luar rak.

Alternatif untuk menggunakan orthoses adalah dengan tumit anda diikat dengan pita sukan (zink oksida), yang membantu melegakan tekanan pada tumit anda. Doktor atau podiatrist anda boleh mengajar anda bagaimana untuk menggunakan pita itu sendiri.

Dalam sesetengah kes, splint malam juga boleh berguna. Kebanyakan orang tidur dengan jari kaki mereka menunjuk ke bawah, yang bermaksud tisu di dalam tumit diperas bersama.

Splint malam, yang kelihatan seperti but, direka untuk menjaga jari kaki dan kaki anda menunjuk semasa anda sedang tidur. Ini akan meregangkan kedua-dua tendon Achilles anda dan fascia plantar anda, yang sepatutnya membantu mempercepatkan masa pemulihan anda.

Splint malam biasanya hanya tersedia dari toko-toko spesialis dan peruncit dalam talian. Sekali lagi, podiatri anda akan dapat mencadangkan pembekal.

Sekiranya rawatan tidak membantu melegakan simptom yang menyakitkan, doktor anda boleh mengesyorkan suntikan kortikosteroid.

Kortikosteroid adalah sejenis ubat yang mempunyai kesan anti-radang yang kuat. Mereka perlu digunakan dengan berhati-hati kerana berlebihan boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius, seperti berat badan dan tekanan darah tinggi (hipertensi).

Akibatnya, biasanya disyorkan bahawa tidak lebih daripada tiga suntikan kortikosteroid diberikan dalam tempoh setahun dalam mana-mana bahagian badan.

Sebelum melakukan suntikan kortikosteroid, anestetik tempatan boleh digunakan untuk mengetuk kaki supaya anda tidak merasa sakit.

Sekiranya rawatan tidak berfungsi dan anda masih mengalami simptom yang menyakitkan selepas setahun, doktor anda boleh merujuk anda sama ada

Pembedahan kadang-kadang disyorkan untuk atlet profesional dan ahli sukan lain yang mempunyai sakit tumit yang menjejaskan kerjaya mereka.

Pembedahan pelepasan plantar adalah jenis pembedahan yang paling banyak digunakan untuk sakit tumit. Pakar bedah akan memotong fascia untuk melepaskannya dari tulang tumit anda dan mengurangkan ketegangan pada fascia plantar anda. Ini harus mengurangkan apa-apa keradangan dan melegakan simptom yang menyakitkan.

Pembedahan boleh dijalankan sama ada sebagai

Pembedahan incision endoskopik atau minimal mempunyai masa pemulihan yang lebih cepat, jadi anda boleh berjalan biasanya lebih awal (hampir serta-merta), berbanding dua hingga tiga minggu untuk pembedahan terbuka.

Kerugian pembedahan endoskopi ialah memerlukan pasukan pembedahan yang khusus terlatih dan peralatan khusus, jadi anda mungkin perlu menunggu lebih lama untuk rawatan daripada jika anda memilih pembedahan terbuka.

Pembedahan endoskopi juga membawa risiko yang lebih tinggi merosakkan saraf berdekatan, yang boleh menyebabkan gejala seperti mati rasa, kesemutan, atau beberapa kehilangan pergerakan di kaki anda.

Seperti semua pembedahan, pelepasan plantar membawa risiko menyebabkan komplikasi seperti jangkitan, kerosakan saraf dan memburukkan gejala anda selepas pembedahan (walaupun ini jarang berlaku).

Anda harus membincangkan kebaikan dan keburukan kedua-dua teknik dengan pasukan pembedahan anda.

Terapi gelombang kejut extracorporeal (EST) adalah jenis rawatan bukan invasif yang agak baru. Bukan invasif bermakna ia tidak melibatkan pemotongan ke dalam badan.

EST melibatkan menggunakan peranti untuk menyampaikan gelombang bunyi tenaga tinggi ke tumit anda. Gelombang bunyi kadang-kadang boleh menyebabkan sakit, jadi anestetik tempatan mungkin digunakan untuk mati rasa tumit anda.

Ia mendakwa bahawa EST berfungsi dalam dua cara. Ia difikirkan

Bagaimanapun, tuntutan-tuntutan ini tidak terbukti secara pasti.

Institut Kebangsaan untuk Kecemerlangan Kesihatan dan Kecantikan (NICE) telah mengeluarkan panduan mengenai penggunaan EST untuk merawat plantar fasciitis.

NICE menyatakan bahawa tidak ada kebimbangan mengenai keselamatan EST, tetapi terdapat ketidakpastian mengenai keberkesanan prosedur untuk merawat sakit tumit.

Sesetengah kajian telah melaporkan bahawa EST adalah lebih berkesan daripada pembedahan dan rawatan bukan pembedahan lain, sementara kajian lain mendapati prosedur tidak lebih baik daripada plasebo (rawatan palsu).

Terapi gelombang kejut extracorporeal (EST)

Untuk mendapatkan maklumat lanjut, anda boleh membaca panduan NICE mengenai penggunaan EST untuk merawat plantar fasciitis (PDF, 96.4kb).

16/10 /

16/10 /

Bagaimana untuk menjaga kaki anda sihat dan memilih kasut sukan yang betul, serta apa yang perlu dilakukan jika anda mempunyai kaki berbau

Anda boleh menggunakan ibuprofen untuk meredakan kesakitan ringan dan sederhana, merawat keradangan dan mengawal demam.

Muat turun siri podcast Strength dan fleksibiliti kami dan dapatkan pelatih peribadi percuma