Nyeri tumit – Pencegahan

Ia tidak semestinya mungkin untuk mengelakkan sakit tumit, tetapi ada langkah yang anda boleh ambil untuk membantu mengelakkan episod selanjutnya.

Berat badan berlebihan boleh menyebabkan tekanan dan ketegangan yang berlebihan pada kaki anda, terutamanya pada tumit anda. Ini meningkatkan risiko merosakkan kaki dan tumit anda.

Jika anda berlebihan berat badan, kehilangan berat badan dan mengekalkan berat badan yang sihat dengan menggabungkan senaman tetap dengan diet yang sihat dan seimbang boleh memberi manfaat kepada kaki anda.

Berat badan yang sihat

Anda boleh mengira indeks jisim badan anda (BMI) untuk mengetahui sama ada anda adalah berat badan yang sihat untuk ketinggian anda dan membina.

Untuk mengatasi BMI anda, bahagikan berat badan anda dalam kilogram dengan ketinggian anda dalam meter kuasa dua. Jika BMI anda adalah

Kaki yang sihat

Anda juga boleh menggunakan kalkulator berat badan BMI untuk mengatasi BMI anda.

Baca lebih lanjut mengenai obesiti.

Sentiasa memakai kasut yang sesuai untuk persekitaran dan aktiviti harian anda.

Memakai kasut tumit tinggi apabila anda keluar petang tidak mungkin berbahaya. Walau bagaimanapun, memakai mereka sepanjang minggu di tempat kerja boleh merosakkan kaki anda, terutamanya jika pekerjaan anda melibatkan banyak berjalan atau berdiri.

Sebaiknya, anda perlu memakai kasut dengan tali dan tumit rendah hingga sederhana yang menyokong dan kusyen lengkung dan tumit anda. Elakkan memakai kasut tanpa tumit.

Jangan berjalan bertelanjang kaki di atas tanah yang keras, terutamanya ketika bercuti. Banyak kes nyeri tumit berlaku apabila seseorang melindungi kaki mereka selama 50 minggu dalam setahun dan tiba-tiba berjalan kaki tanpa alas kaki semasa bercuti. Kaki mereka tidak terbiasa dengan tekanan tambahan, yang menyebabkan sakit tumit.

Sekiranya anda melakukan aktiviti fizikal, seperti menjalankan atau satu lagi bentuk senaman yang meletakkan ketegangan tambahan pada kaki anda, anda harus menggantikan kasut sukan anda dengan kerap. Kebanyakan pakar mengesyorkan agar kasut sukan diganti selepas anda melakukan kira-kira 500 batu di dalamnya.

Baca lebih lanjut mengenai memilih kasut sukan dan jurulatih dan petua untuk pelari baru.

Anda juga harus sentiasa meregangkan selepas bersenam, dan membuat latihan kekuatan dan kelenturan sebahagian daripada rutin senaman biasa anda.

Sumber kehilangan berat badan untuk membantu mengurangkan berat badan dengan sihat, termasuk pelan diet dan senaman 12 minggu

Kasut sukan mungkin merupakan peralatan kecergasan yang paling penting yang akan anda beli. Inilah cara memilih pasangan yang betul

Bagaimana untuk meregangkan dan menyejukkan diri selepas senaman untuk memanaskan badan secara beransur-ansur, meningkatkan fleksibiliti dan melambatkan kadar jantung anda