Nigricans Acanthosis

Nigricans Acanthosis adalah istilah perubatan untuk tompok-tompok kulit berwarna gelap dan tebal yang biasanya terbentuk di ketiak dan sekitar pangkal paha dan leher.

Ia bukan keadaannya sendiri, tetapi boleh menjadi tanda masalah kesihatan. Keadaan ini tidak biasanya serius, walaupun sesetengah acanthosis nigris boleh menjadi tanda kanser.

Sekiranya anda mempunyai nigrican acanthosis, anda akan menebal kulit, kecoklatan berwarna kelabu atau kulit hitam.

Tompok akan kering dan kasar, merasakan serupa dengan baldu. Mereka juga mungkin gatal.

Tompok biasanya berkembang perlahan dari masa ke masa. Patch yang tumbuh dan menyebar dengan cepat lebih cenderung dikaitkan dengan kanser. Dalam kes ini, mulut, lidah, tekak, hidung dan tenggorokan juga mungkin terjejas.

Anda juga mungkin mempunyai banyak pertumbuhan jari seperti kecil dari patch. Ini dikenali sebagai papillomatosis.

Tanda dan gejala

Mungkin terdapat tag kulit di sekitar kawasan yang terjejas. Ini adalah pertumbuhan kecil berwarna atau pigmen yang menggantung kulit dan kelihatan sedikit seperti ketuat.

Nigricans Acanthosis biasanya tidak berbahaya, tetapi kerana ia boleh menjadi tanda sesuatu yang serius, ia adalah idea yang baik untuk melihat doktor anda jika anda fikir anda memilikinya. Mereka mungkin mengesyaki nigrican acanthosis hanya dengan melihat kulit anda.

Sekiranya punca itu tidak jelas, anda mungkin mempunyai ujian darah untuk memeriksa kadar gula darah atau hormon anda, dan anda mungkin memerlukan ujian tambahan seperti endoskopi atau sinar-X.

Nigricans Acanthosis kadang-kadang berlaku pada orang yang sebaliknya dalam kesihatan yang baik, terutamanya orang berkulit gelap keturunan Afrika.

Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes ia adalah tanda masalah atau keadaan yang mendasari seperti obesiti, diabetes atau tahap hormon yang tidak normal. Beberapa sebab utama dari nigrican acanthosis adalah seperti di bawah.

Nigricans Acanthosis biasanya disebabkan oleh obesiti. Ini dikenali sebagai nigricans acanthosis yang berkaitan dengan obesiti.

Bila hendak berjumpa dengan doktor anda

Ia berlaku kerana obesiti boleh menyebabkan rintangan insulin (apabila badan tidak dapat menggunakan insulin hormon yang betul), yang boleh mengakibatkan tahap tinggi insulin dalam darah, yang menjejaskan sel kulit.

Rintangan insulin juga boleh menyebabkan diabetes jenis 2, jadi nigrican acanthosis boleh menjadi tanda awal bahawa anda menghidap kencing manis atau berisiko mengembangkan keadaan.

Nigricans Acanthosis kadang-kadang dikaitkan dengan masalah sindrom atau hormon yang mendasari, seperti

Jenis nigrican acanthosis ini dikenali sebagai nigrican acanthosis syndromik.

Apa yang menyebabkan penyebab acanthosis nigricans?

Nigricans Acanthosis kadang-kadang dicetuskan oleh ubat-ubatan, termasuk rawatan insulin, kortikosteroid, dan hormon seperti hormon pertumbuhan manusia atau pil kontraseptif.

Ini dikenali sebagai nigrican acanthosis yang berkaitan dengan ubat-ubatan atau ubat-ubatan.

Dalam kes yang jarang berlaku, nigrican acanthosis boleh disebabkan oleh gen yang rosak yang diwarisi terus dari ibu bapa anda. Ini dikenali sebagai nigrican acanthosis genetik atau benigna.

Bagaimana nigrican acanthosis dirawat

Jenis ini biasanya diluluskan dalam corak dominan autosomal, yang bermaksud ia boleh disalurkan jika hanya seorang ibu bapa anda yang membawa gen yang rosak.

Jika tompok-tompok kulit gelap tiba-tiba dan tersebar dengan cepat, ia mungkin menjadi tanda bahawa anda mempunyai kanser (biasanya kanser perut). Ini dikenali sebagai nigrican acanthosis malignan.

Ini adalah keadaan yang jarang berlaku yang cenderung mempengaruhi orang tua atau orang tua, tanpa mengira berat badan mereka atau latar belakang etnik.

Tompok-tompok itu lebih parah dan mulut, lidah dan bibir juga mungkin terjejas. Kulit juga boleh menjadi jengkel dan gatal.

Rawatan untuk nigricans acanthosis bertujuan untuk membetulkan punca gejala anda. Ini biasanya akan menyembuhkan nigrican acanthosis atau dengan ketara meningkatkan penampilan kulit anda.

Rawatan yang mungkin disyorkan termasuk

Outlook

Tidak ada rawatan tertentu untuk menyingkirkan patch, tetapi pakar dermatologi (pakar kulit) mungkin dapat mengesyorkan rawatan seperti krim atau tablet yang boleh membantu memperbaiki kulit anda.

Kebanyakan kes nigrican acanthosis tidak berbahaya dan bukan tanda apa-apa yang serius. Tompok-tompok kulit sering pudar dengan masa kerana keadaan asasnya dirawat.

Sekiranya anda mewarisi nigrican acanthosis dari ibu bapa anda, patch anda secara beransur-ansur menjadi lebih besar sebelum tinggal yang sama atau akhirnya memudar sendiri.

Hanya dalam kes di mana terdapat kanser yang mendasarinya adalah keadaan yang sangat serius. Sekiranya tumor berjaya dirawat, keadaan mungkin hilang, tetapi malangnya jenis kanser yang menyebabkan nigrican acanthosis cenderung menyebar dengan cepat dan penyembuhan sering tidak mungkin.

14/05 /

14/05 /

Maklumat yang berguna tentang pertumbuhan kulit ini

Ambil ujian cepat dan mudah ini untuk mengetahui sama ada anda menghadapi risiko diabetes jenis 2