Neuropati periferal – Punca

Diabetes adalah penyebab paling biasa neuropati periferal ..

Neuropati juga boleh disebabkan oleh keadaan kesihatan lain dan ubat-ubatan tertentu, walaupun dalam beberapa kes tiada punca dikenalpasti.

Neuropati yang disebabkan oleh diabetes disebut polyneuropathy diabetik. Dianggarkan sekitar 60% orang yang menderita diabetes terdedah kepada neuropati periferal dan sehingga satu dalam setiap empat orang dengan keadaan telah mengalami beberapa kesakitan yang disebabkan oleh kerosakan saraf.

Diabetes

Neuropati periferal boleh disebabkan oleh sama ada diabetes jenis 1 atau diabetes jenis 2, dan menjadi lebih berkemungkinan semakin lama anda mengalami diabetes.

Jika anda menghidap diabetes, risiko polyneuropathy anda lebih tinggi jika gula darah anda kurang dikawal atau anda

Sebab-sebab lain

Ia menganggap kencing manis membawa kepada neuropati periferal kerana tahap glukosa yang tinggi dalam darah anda merosakkan saluran darah yang membekalkan saraf anda.

Jika anda menghidap diabetes, kaki anda biasanya akan diperiksa sekurang-kurangnya sekali setahun untuk memeriksa ulser (luka terbuka atau luka) serta tanda-tanda kerosakan saraf yang mungkin berlaku, seperti sensasi yang dikurangkan.

Serta kencing manis, terdapat banyak sebab lain yang boleh menyebabkan neuropati periferal. Jika tiada punca dijumpai, ia dipanggil neuropati idiopatik.

Sebahagian daripada keadaan kesihatan yang boleh menyebabkan neuropati periferal termasuk

Beberapa ubat kadang-kadang boleh menyebabkan neuropati periferal sebagai kesan sampingan pada sesetengah orang. Ini termasuk

Diabetes boleh menyebabkan kesan kesihatan yang serius, termasuk penyakit jantung dan kebutaan. Tetapi dengan pengurusan yang berhati-hati, anda dapat mengurangkan risiko anda