Narcolepsy – Gejala

Tidak semua orang yang mengalami narkolepsi akan mengalami gejala yang sama. Ada yang mengalaminya secara teratur, sementara yang lain kurang kerap terjejas.

Gejala mungkin berkembang perlahan selama beberapa tahun, atau tiba-tiba selama beberapa minggu.

Narcolepsy biasanya merupakan keadaan jangka panjang (kronik), walaupun sesetengah gejala mungkin bertambah dengan semakin tua.

Mengantuk siang hari yang berlebihan

Anda perlu membuat temujanji untuk berjumpa dengan doktor anda jika anda fikir anda mungkin mempunyai narcolepsy, jadi mereka boleh menentukan apa yang menyebabkan gejala anda. Jika perlu, anda akan dirujuk kepada pakar dalam gangguan tidur, yang boleh mengesahkan diagnosis. Baca lebih lanjut mengenai mendiagnosis narcolepsy.

Dalam kebanyakan kes, mengantuk siang hari yang berlebihan adalah tanda pertama narcolepsy. Ini boleh membawa impak yang besar ke atas kehidupan seharian.

Serangan tidur

Rasa mengantuk sepanjang hari dan berjuang untuk terus terjaga membuat sukar untuk menumpukan perhatian di tempat kerja atau sekolah. Orang-orang dengan narcolepsy boleh dihilangkan sebagai malas atau tidak sopan.

Serangan tidur – tertidur tiba-tiba dan tanpa amaran – juga biasa pada orang yang mengalami narkolepsi. Mereka sering berlaku selepas makan, walaupun boleh berlaku pada bila-bila masa.

Tempoh masa serangan tidur berlangsung berbeza dari orang ke orang. Sesetengah orang hanya akan mempunyai “microsleeps” yang berlangsung beberapa saat, sementara yang lain mungkin tertidur selama beberapa minit.

Sekiranya narkolepsi tidak dikawal dengan baik, serangan tidur mungkin berlaku beberapa kali sehari.

Kebanyakan orang yang mempunyai narcolepsy juga mengalami cataplexy – kelemahan otot sementara atau kehilangan kawalan otot. Gejala biasa adalah

Serangan Cataplexy biasanya dicetuskan oleh emosi, seperti kegembiraan, ketawa, kemarahan atau kejutan. Serangan boleh berlangsung dari beberapa saat hingga beberapa minit.

Sesetengah orang dengan narcolepsy mempunyai serangan cataplexy sekali atau dua kali setahun, sementara yang lain mengalami mereka beberapa kali sehari. Dalam cubaan untuk mengelakkan serangan, sesetengah orang mungkin akan ditarik secara emosi dan diasingkan secara sosial.

Cataplexy

Sesetengah orang dengan narcolepsy akan mengalami episod lumpuh tidur. Ini adalah ketidakupayaan sementara untuk bergerak atau bercakap yang berlaku apabila anda bangun atau tidur.

Lumpuh tidur

Gejala lain

Episod boleh berlangsung dari beberapa saat hingga beberapa minit. Walaupun lumpuh tidur tidak menyebabkan sebarang bahaya, tidak dapat bergerak boleh menakutkan.

Serta tanda-tanda yang dijelaskan di atas, narcolepsy boleh menyebabkan beberapa gejala lain, termasuk

Sekiranya anda mempunyai narkolepsi dan ia membuat anda berasa tertekan atau rendah, bercakap dengan doktor anda.

Mereka boleh memberi nasihat tentang bagaimana untuk mengurangkan kesan narkolepsi pada kehidupan harian anda. Mereka juga boleh menghubungi anda dengan organisasi narcolepsy atau kumpulan sokongan, seperti Narcolepsy UK.

Sekiranya anda mengalami kesulitan mengantuk, ritual tidur biasa akan membantu anda mengetuk dan bersedia untuk tidur