Mutilasi alat kelamin perempuan

Mutilasi alat kelamin perempuan (kadang-kadang disebut sebagai sunat wanita) merujuk kepada prosedur yang sengaja mengubah atau menyebabkan kecederaan pada organ kelamin wanita untuk sebab-sebab bukan perubatan. Amalan ini tidak sah ..

Dianggarkan 137,000 wanita. Terjejas oleh penularan alat kelamin wanita (FGM). Walau bagaimanapun, tahap sebenar tidak diketahui, disebabkan sifat jenayah “tersembunyi”.

Kanak-kanak perempuan boleh dibawa ke negara asal mereka supaya FGM dapat dijalankan semasa cuti musim panas, yang membolehkan mereka untuk “menyembuhkan” sebelum mereka kembali ke sekolah. Terdapat juga kebimbangan bahawa sesetengah gadis mungkin melakukan FGM ..

Pada bulan Februari, kerajaan mengumumkan rancangan untuk membiayai sebahagian kajian baru mengenai berapa banyak wanita dan gadis yang tinggal di England dan Wales yang dipengaruhi oleh FGM. Ini adalah sebahagian daripada komitmen yang lebih luas untuk mencegah FGM semasa Hari Toleransi Zero Antarabangsa untuk Mutilasi Genital Perempuan. Bacalah pengisytiharan Kerajaan mengenai pencacatan alat kelamin wanita untuk butiran mengenai langkah-langkah lain yang diambil.

FGM biasanya dijalankan pada gadis-gadis muda antara bayi dan usia 15, yang paling biasa sebelum permulaan baligh.

Prosedur ini secara tradisinya dijalankan oleh seorang wanita tanpa latihan perubatan. Anestesi dan rawatan antiseptik tidak digunakan umum, dan amalannya biasanya dilakukan menggunakan pisau, gunting, pisau cukur, kepingan kaca atau pisau cukur. Gadis-gadis mungkin terpaksa dihalang.

Bentuk pemutihan

Terdapat empat jenis utama FGM

Tiada faedah kesihatan kepada FGM. Mengeluarkan dan merosakkan tisu kelamin wanita yang sihat dan normal mengganggu fungsi semulajadi perempuan dan wanita.

FGM kadangkala boleh mengakibatkan kematian.

Sejarah kes dan akaun peribadi yang diambil dari wanita menunjukkan bahawa FGM adalah satu pengalaman yang amat traumatik untuk kanak-kanak perempuan dan wanita, yang tinggal bersama mereka untuk sepanjang hayat mereka.

Wanita muda menerima kaunseling psikologi. Melaporkan perasaan pengkhianatan oleh ibu bapa, serta penyesalan dan kemarahan.

FGM adalah haram .. Ia juga menyalahi undang-undang untuk mengaturkan anak untuk dibawa ke luar negara untuk FGM. Jika ditangkap, pesalah menghadapi denda besar dan hukuman penjara sehingga 14 tahun.

Kesan FGM

Jika anda bimbang tentang seseorang yang berisiko FGM atau mempunyai FGM, anda mesti berkongsi maklumat ini dengan penjagaan sosial atau polis. Maka tanggungjawab mereka untuk menyiasat dan melindungi mana-mana perempuan atau wanita yang terlibat.

Baca halaman kami mengenai pautan berguna untuk FGM, yang mempunyai maklumat tentang organisasi yang boleh anda lawati untuk bantuan.

Jika anda seorang profesional kesihatan atau penjagaan sosial yang mungkin berhubung dengan wanita dan wanita yang berisiko terhadap FGM, anda boleh membaca Garis Panduan Amalan Berbilang Agensi pada Mutasi Genital Wanita (PDF, 1.63Mb).

Garis panduan ini mengandungi nasihat dan bimbingan terperinci berhubung dengan perlindungan kanak-kanak perempuan yang mungkin berisiko terhadap FGM, serta penjagaan dan rawatan wanita yang telah menjalani FGM.

Keadaan undang-undang

Sumber berguna yang lain disenaraikan dalam bahagian pautan berguna di halaman ini.

Pembedahan boleh dilakukan untuk membuka vagina yang lebih rendah. Ini kadang-kadang dipanggil “pembalikan”, walaupun ia tidak dapat memulihkan tisu sensitif yang telah dikeluarkan.

Pembedahan mungkin diperlukan untuk wanita yang tidak dapat bersetubuh, kerana vagina terlalu sempit. Di samping itu, beberapa wanita hamil yang mempunyai FGM perlu mempunyai vagina yang lebih rendah sebelum buruh, untuk membolehkan kelahiran yang lebih selamat.

Apa yang boleh anda lakukan

FGM meningkatkan risiko faraj mengoyak semasa penghantaran, yang menyebabkan kerosakan dan boleh membawa kepada pendarahan yang berat. Ia juga boleh meningkatkan risiko bayi yang mati semasa, atau hanya selepas kelahiran.

Pembedahan yang terbaik dilakukan sebelum kehamilan, atau sekurang-kurangnya dalam trimester kehamilan kedua (antara 13 dan 28 minggu).

Sesetengah wanita mungkin enggan menjalani pembalikan sehingga tenaga kerja bermula, kerana ini mungkin amalan biasa di negara asal mereka.

Pembedahan melibatkan membuat hirisan yang teliti sepanjang tisu parut yang telah menutup pintu masuk ke vagina, untuk mendedahkan vagina yang mendasari.

Pelepasan nyeri yang mencukupi adalah penting – prosedur biasanya dilakukan di bawah anestetik tempatan di klinik pesakit luar. Walau bagaimanapun, sebilangan kecil wanita memerlukan sama ada anestetik umum atau tulang belakang (suntikan di bahagian belakang), yang biasanya melibatkan satu hari tinggal di hospital.

FGM lazim di Afrika, Timur Tengah dan Asia.

Di mana FGM berlaku?

Di banyak tempat di dunia, FGM cenderung berlaku di kawasan yang mempunyai populasi komuniti yang lebih besar yang mengamalkan FGM, seperti pendatang pertama, pelarian dan pencari suaka. Kawasan ini termasuk London, Cardiff, Manchester, Sheffield, Northampton, Birmingham, Oxford, Crawley, Reading, Slough dan Milton Keynes.

FGM dijalankan untuk alasan kebudayaan, agama dan sosial dalam keluarga dan komuniti.

Mengapa ia dilakukan?

Sebagai contoh, ia sering dianggap sebagai bahagian penting untuk membesarkan seorang gadis dengan betul, dan sebagai cara untuk mempersiapkannya untuk dewasa dan perkahwinan. FGM sering dimotivasi oleh kepercayaan bahawa ia memberi manfaat kepada gadis atau wanita. Ramai masyarakat percaya ia akan mengurangkan libido wanita dan tidak menggalakkan aktiviti seks sebelum perkahwinan.

Maklumat mengenai FGM dikumpulkan oleh Pusat Maklumat Kesihatan dan Penjagaan Sosial (HSCIC) bagi pihak Jabatan Kesihatan dan Inggeris. Ini adalah untuk menyokong kerja mereka untuk mencegah FGM.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai maklumat yang dikumpulkan, mengapa, dan bagaimana ia akan digunakan, sila pergi ke laman web HSCIC. Jika anda ingin membantah maklumat anda yang digunakan, sila e-mel: enquiries@hscic.gov.uk

Cuti musim panas sekolah khususnya adalah ketika banyak gadis muda dibawa ke luar negara, sering ke negara kelahiran keluarganya, untuk melakukan FGM. Kenyataan FGM menyoroti fakta bahawa FGM adalah kesalahan jenayah yang serius, dengan hukuman maksimum 14 tahun penjara.

Jika anda bimbang tentang FGM, keluar kenyataan ini, bawa dengan anda ke luar negara dan tunjukkan kepada keluarga anda. Pastikan pengisytiharan dalam pasport, dompet atau beg anda, dan bawa dengan anda sepanjang masa.

Muat turun pernyataan FGM (PDF, 218kb)

Pengumpulan maklumat FGM

Jabatan Kesihatan telah menerbitkan risalah yang memberikan maklumat mengenai FGM dalam bahasa berikut

Lebih lanjut mengenai FGM – Versi Bahasa Inggeris (PDF, 248Kb)

Mwy o wybodaeth am FGM – Versi Welsh (PDF, 175Kb)

ስለ ኤፍ ጂ ኤም Baca lagi Anda mesti memasang apl ini sebelum menyerahkan ulasan. Ulasan Google Play kini menggunakan Google+ supaya lebih mudah untuk melihat pendapat daripada orang yang anda hargai. Ulasan baharu akan dipautkan secara umum dengan profil Google+ anda.

Selamat Datang ke Laman Utama – Versi Bahasa Arab (PDF, 177Kb)

FGM versi bahasa melayu – Versi Farsi (PDF, 221Kb)

Renseignements complémentaires sur les MGF – Versi Perancis (PDF, 182Kb)

FGM زانیاری زیاتر دەربارەی – Versi Kurdish Sorani (PDF, 246Kb)

Anda boleh menggunakan FGM – Versi Somalia (PDF, 196Kb)

Anda boleh memuat turun versi bahasa Swahili (PDF, 176Kb)

Perkara utama

ብዛዕባ ኤፍ ጂ ኤም ተወሳሓ ሬበሬታ – Versi Tigrinya (PDF, 766Kb)

Kenyataan menentang mutilasi alat kelamin wanita

Risalah untuk memuat turun

ایف جی ایم کے بارے مییے معید معلومات – Versi Urdu (PDF, 188Kb)

Cari pautan dan organisasi yang berguna tentang mutilasi alat kelamin wanita (FGM), termasuk sumber untuk profesional kesihatan

27/06 /

27/06 /

Cari maklumat mengenai perkhidmatan kesihatan untuk wanita yang telah mengalami kecacatan genital wanita (FGM), termasuk apa yang perlu dilakukan jika seseorang berisiko mengalami FGM

Ketahui di mana untuk mendapatkan bantuan selepas serangan atau rogol dan bagaimana mengenali tanda-tanda penyalahgunaan