Migrain – Pencegahan

Ada beberapa cara anda boleh mengurangkan kemungkinan anda mengalami migrain.

Salah satu cara terbaik untuk menghalang migrain adalah mengenali perkara-perkara yang mencetuskan serangan dan cuba menghindarinya.

Anda mungkin mendapati anda cenderung mempunyai migrain selepas makan makanan tertentu atau apabila anda ditekankan dan dengan mengelakkan pencetus ini, anda boleh menghalang migrain. Baca lebih lanjut mengenai kemungkinan pencetus migrain.

Mengenalpasti dan mengelakkan pencetus

Mengekalkan diari migrain boleh membantu anda mengenal pasti kemungkinan pencetus dan memantau seberapa baik ubat yang anda ambil bekerja.

Dalam buku harian migrain anda, cuba rekod

Ubat dan suplemen

Anda boleh mencari buku harian migrain percuma di laman web Migraine Trust.

Ubat juga tersedia untuk membantu mencegah migrain. Ubat-ubatan ini biasanya digunakan jika anda telah cuba mengelakkan kemungkinan pencetus dan anda masih mengalami migrain.

Anda juga boleh ditetapkan ubat-ubatan ini jika anda mengalami serangan migrain yang sangat teruk, atau jika serangan anda berlaku dengan kerap.

Beberapa ubat utama yang digunakan untuk mencegah migrain digariskan di bawah.

Topiramate adalah sejenis ubat yang biasanya digunakan untuk mengelakkan sawan pada orang yang menghidap epilepsi, tetapi ia juga telah ditunjukkan untuk membantu mencegah migrain. Ia biasanya diambil setiap hari dalam bentuk tablet.

Topiramate harus digunakan dengan berhati-hati pada orang yang mengalami masalah buah pinggang atau hati. Ia juga boleh membahayakan bayi yang belum lahir jika diambil semasa kehamilan dan dapat mengurangkan keberkesanan kontraseptif hormon, jadi doktor anda harus membincangkan kaedah alternatif kontrasepsi dengan wanita yang ditetapkan topiramate.

Kesan sampingan topiramate boleh termasuk menurun selera makan, mual, muntah, sembelit atau cirit-birit, pening, mengantuk dan masalah tidur.

Mengelakkan migrain berkaitan dengan haid

Propranolol adalah ubat tradisional yang digunakan untuk merawat angina dan tekanan darah tinggi, tetapi ia juga telah ditunjukkan untuk membantu mencegah migrain. Ia biasanya diambil setiap hari dalam bentuk tablet.

Rangsangan magnet transkran

Akupunktur

Propranolol tidak sesuai untuk pesakit asma, penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD) dan beberapa masalah jantung. Ia harus digunakan dengan berhati-hati dalam penderita diabetes.

Kesan sampingan propranolol boleh termasuk tangan dan kaki yang sejuk, pin dan jarum, masalah tidur dan keletihan.

Jika topiramate atau propranolol tidak sesuai atau tidak berkesan, anda mungkin diberi ubat yang dipanggil gabapentin. Seperti topiramate, ini adalah ubat yang biasanya digunakan untuk merawat pesakit epilepsi yang mungkin juga membantu menghalang migrain. Ia biasanya diambil setiap hari dalam bentuk tablet.

Kebanyakan orang boleh mengambil gabapentin, tetapi ia harus digunakan dengan berhati-hati pada orang-orang dengan masalah buah pinggang dan mereka yang berumur lebih dari 65 tahun.

Kesan sampingan gabapentin boleh termasuk pening, mengantuk, peningkatan selera makan, penambahan berat badan dan pemikiran bunuh diri.

Gabapentin telah disyorkan sebagai rawatan yang mungkin untuk migrain oleh Institut Kebangsaan untuk Kecemerlangan Kesihatan dan Kecantikan (NICE), tetapi penyelidikan baru-baru ini telah mencadangkan ia tidak berkesan dalam mencegah serangan dan kebimbangan telah dikemukakan mengenai kualiti penyelidikan terdahulu ke dalam ubat .

Bagi sesetengah orang, mengambil suplemen riboflavin 400mg (vitamin B2) setiap hari boleh membantu mengurangkan kekerapan dan keterukan migrain.

Suplemen Riboflavin boleh didapati tanpa preskripsi, tetapi ia adalah idea yang baik untuk membincangkan menggunakannya dengan doktor anda terlebih dahulu kerana tidak jelas apakah kesan mengambil dos tambahan riboflavin setiap hari mungkin.

Nasihat dan sokongan

Pada bulan Jun, NICE mengesyorkan penggunaan ubat yang dikenali sebagai toksin botulinum jenis A oleh pakar sakit kepala untuk mengelakkan sakit kepala pada beberapa orang dewasa dengan migrain kronik (jangka panjang).

Toksin botulinum jenis A adalah sejenis neurotoxin (saraf toksin) yang melumpuhkan otot. Ia tidak jelas mengapa rawatan ini berkesan untuk migrain.

NICE mengesyorkan bahawa rawatan ini boleh dianggap sebagai pilihan bagi orang yang mempunyai migrain kronik (sakit kepala pada sekurang-kurangnya 15 hari setiap bulan, sekurang-kurangnya lapan hari di mana migrain) yang tidak memberi respons kepada sekurang-kurangnya tiga rawatan perubatan pencegahan terdahulu.

Di bawah garis panduan NICE, toksin botulinum jenis A harus diberikan melalui suntikan ke antara 31 dan 39 tapak di sekitar kepala dan belakang leher. Rawatan baru boleh ditadbir setiap 12 minggu.

Migrain yang berkaitan dengan haid biasanya berlaku antara dua hari sebelum permulaan tempoh anda hingga tiga hari selepas. Kerana migrain ini agak diramalkan, mungkin untuk menghalang mereka menggunakan rawatan bukan hormon atau hormon.

Rawatan bukan hormon yang disyorkan adalah

Ubat ini diambil sebagai tablet dua hingga empat kali sehari dari kedua-dua permulaan tempoh anda atau dua hari sebelum, sehingga hari terakhir pendarahan.

Rawatan hormon yang mungkin disyorkan termasuk

Kontraseptif hormon tidak biasanya digunakan untuk mencegah migrain berkaitan dengan haid pada wanita yang mengalami gejala aura kerana ini dapat meningkatkan risiko anda mengalami strok. Baca tentang komplikasi migrain untuk maklumat lanjut mengenai ini.

Pada bulan Januari, NICE meluluskan penggunaan rawatan yang dikenali sebagai stimulasi magnet transkranial (TMS) untuk rawatan dan pencegahan migrain.

Baca tentang merawat migrain untuk maklumat lanjut mengenai TMS.

Jika ubat tidak sesuai, atau ia tidak membantu menghalang migrain, anda mungkin ingin mempertimbangkan akupunktur.

NICE menyatakan bahawa kursus sehingga 10 sesi selama lima hingga lapan minggu mungkin bermanfaat. Baca lebih lanjut mengenai akupunktur.

Terdapat beberapa organisasi yang boleh menawarkan nasihat dan sokongan kepada orang yang mempunyai migrain, termasuk Tindakan Migrain dan Migraine Trust.

Tindakan migrain boleh dihubungi pada 08456 011 033 atau melalui e-mel info@migraine.org.uk.

Migraine Trust boleh dihubungi di 020 7631 6970 atau melalui e-mel info@migrainetrust.org. Anda juga boleh menyertai komuniti dalam talian Migraine Trust melalui Facebook.

14/04 /

14/04 /

Kaedah relaksasi ini dapat membantu melegakan sakit kepala dan mungkin menghalangnya berkembang di tempat pertama