Menopaus lelaki

Sesetengah lelaki mengalami kemurungan, kehilangan pemacu seks, disfungsi erektil dan gejala fizikal dan emosi yang lain apabila mereka mencapai usia 40-an hingga awal 50-an.

Gejala lain yang biasa berlaku pada lelaki usia ini

Gejala-gejala ini boleh mengganggu kehidupan seharian dan kebahagiaan, jadi penting untuk mencari sebab yang mendasari dan mengerjakan apa yang dapat dilakukan untuk menyelesaikannya.

“Menopaus lelaki” (kadang-kadang disebut “andropause”) adalah istilah yang tidak membantu kadang-kadang digunakan dalam media untuk menjelaskan gejala di atas.

Label ini mengelirukan kerana ia menunjukkan simptom-simptom tersebut adalah hasil penurunan secara tiba-tiba dalam testosteron pada usia pertengahan, sama seperti yang berlaku pada menopaus wanita. Ini tidak benar. Walaupun paras testosteron jatuh ketika umur lelaki, penurunan itu stabil – kurang daripada 2% setahun dari usia 30-40 – dan ini tidak mungkin menyebabkan masalah dengan sendirinya.

Kekurangan testosteron yang berkembang di kemudian hari (juga dikenali sebagai hipogonadisme akhir-akhir) kadang-kadang boleh bertanggungjawab untuk gejala-gejala ini, tetapi dalam banyak kes gejala tidak ada hubungannya dengan hormon.

Faktor gaya hidup atau masalah psikologi sering bertanggungjawab untuk banyak gejala yang dinyatakan di atas.

Sebagai contoh, disfungsi erektil, kehilangan libido dan perubahan mood mungkin disebabkan sama ada

Terdapat juga punca fizikal disfungsi erektil, seperti perubahan dalam saluran darah, yang mungkin berlaku di samping sebarang sebab psikologi.

Baca tentang punca-punca disfungsi erektil.

Masalah psikologi biasanya disebabkan oleh masalah kerja atau hubungan, perceraian, masalah wang atau membimbangkan ibu bapa yang tua.

A “krisis midlife” juga boleh bertanggungjawab. Ini boleh berlaku apabila lelaki fikir mereka telah mencapai peringkat separuh hayat. Kebimbangan mengenai apa yang mereka lakukan setakat ini, sama ada dalam pekerjaan mereka atau kehidupan peribadi, boleh menyebabkan tempoh kemurungan.

Baca lebih lanjut mengenai krisis pertengahan umur lelaki.

Penyebab lain kemungkinan gejala di atas termasuk

Dalam sesetengah kes, di mana masalah gaya hidup atau psikologi nampaknya tidak bertanggungjawab, gejala “menopaus lelaki” mungkin disebabkan oleh hipogonadisme, di mana testis menghasilkan sedikit atau tidak hormon.

Hypogonadism kadang-kadang hadir dari kelahiran, yang boleh menyebabkan gejala seperti pubertas tertunda dan ujian kecil.

Hipogonadisme juga kadang-kadang dapat berkembang dalam kehidupan, terutamanya pada lelaki yang gemuk atau mempunyai diabetes jenis 2. Ini dikenali sebagai hypogonadism lewat dan ia boleh menyebabkan gejala “menopaus lelaki” yang disebutkan di atas. Walau bagaimanapun, ini adalah keadaan perubatan yang tidak lazim dan khusus yang bukan sebahagian normal penuaan.

Diagnosis hipogonadisme lewat biasanya boleh dibuat berdasarkan gejala dan keputusan ujian darah yang digunakan untuk mengukur paras testosteron anda.

Jika anda mengalami sebarang gejala di atas, lihat doktor anda. Mereka akan bertanya tentang kerja dan kehidupan peribadi anda, untuk melihat apakah gejala anda mungkin disebabkan oleh masalah kesihatan mental, seperti tekanan atau kebimbangan.

Sekiranya tekanan atau kebimbangan memberi kesan kepada anda, anda mungkin mendapat manfaat daripada ubat atau terapi bercakap, seperti terapi perilaku kognitif (CBT). Latihan dan bersantai juga boleh membantu. Baca tentang

Doktor anda juga boleh memerintahkan ujian darah untuk mengukur paras testosteron anda. Sekiranya keputusan menunjukkan anda mempunyai kekurangan testosteron, anda boleh dirujuk kepada ahli endokrinologi (pakar dalam masalah hormon).

Sekiranya pakar mengesahkan diagnosis ini, anda mungkin ditawarkan penggantian testosteron untuk membetulkan kekurangan hormon, yang harus melegakan gejala anda. Rawatan ini mungkin sama

Jangan berdiam diri dengan masalah ereksi atau ejakulasi pramatang: cari sebab dan rawatan

Krisis pertengahan umur lelaki adalah sesuatu yang menggoda orang, tetapi ia boleh menyedihkan bagi mereka yang meneruskannya

Berjuta-juta orang sudah mempunyai “MOT pertengahan umur” percuma mereka. Ketahui mengapa pemeriksaan kesihatan ini begitu penting

Kerja, hubungan, masalah wang – banyak tuntutan kehidupan boleh menyebabkan tekanan. Ketahui bagaimana untuk mengawalnya