Mempunyai operasi – Selepas pembedahan

Selepas pembedahan, anda akan dipindahkan ke bilik pemulihan, di mana anda akan diberitahu bagaimana operasi berjalan.

Anda mungkin berasa malu atau goyah ketika anda datang dari anestetik. Jururawat akan memberi anda oksigen (melalui tiub atau topeng) untuk membantu anda berasa lebih baik.

Sukar untuk berasa sakit atau muntah selepas anda diberikan anestesia. Jururawat anda boleh menawarkan ubat untuk membantu melegakan ketidakselesaan ini. Anda juga mungkin mempunyai sakit tekak dan mulut kering.

Hasil operasi anda

Tekanan darah anda akan diambil melalui cuff automatik yang memerah erat pada waktu biasa. Suhu anda juga akan diambil.

Penting untuk mengetahui sejauh mana operasi anda berjalan. Berikut adalah beberapa soalan yang anda ingin tanyakan

Menguruskan kesakitan

Beritahu jururawat anda sebaik sahaja anda mula merasakan kesakitan, supaya mereka dapat memberi ubat penahan sakit secepat mungkin, untuk menghentikannya menjadi semakin teruk (ubat itu boleh mengambil masa 20 minit untuk memulakan kerja).

Semakin cepat anda mula bergerak, lebih baik. Berbaring di tempat tidur terlalu lama boleh menyebabkan beberapa darah anda dikumpulkan di kaki anda. Ini memberi anda risiko bekuan darah.

Jika boleh, lakukan beberapa latihan kaki boleh membantu mengelakkan bekuan darah. Ini mungkin semudah melenturkan lutut atau buku lali anda dan berputar kaki anda.

Anda boleh diberikan stok sokongan khas untuk dipakai selepas pembedahan untuk membantu peredaran darah anda. Jururawat atau doktor anda akan menerangkan bagaimana anda perlu menggunakannya. Sesetengah orang diberi suntikan untuk mengurangkan darah sedikit untuk membantu mengurangkan risiko pembekuan darah.

Penyelidikan menunjukkan sebelum anda keluar dari katil dan mula berjalan, makan dan minum selepas operasi anda, lebih baik.

Hospital anda mungkin menawarkan program pemulihan yang dipertingkat jika anda menjalani pembedahan besar. Program pemulihan ini bertujuan untuk membawa anda kembali ke kesihatan penuh dengan cepat, yang bermakna anda boleh pulang lebih cepat daripada yang diharapkan secara tradisinya.

Adalah penting untuk mengatur penjagaan yang bersesuaian berikutan operasi anda. Bagi warga tua, penting untuk mengatur peralatan dan penjagaan yang sesuai. Anda tidak perlu takut untuk meminta sesuatu yang boleh membantu anda, seperti kerusi roda atau kerangka berjalan kaki.

Mengelakkan pembekuan darah

Sebelum anda meninggalkan hospital, anda mungkin (bergantung kepada jenis operasi yang anda miliki) mempunyai temujanji dengan pakar fisioterapi, yang akan dapat menasihati anda tentang apa-apa latihan yang perlu anda lakukan.

Pemulihan yang dipertingkatkan

Rancang untuk hari-hari selepas pembedahan

Anda juga akan diberi nasihat tentang bagaimana untuk menjaga luka anda, dos ubat penahan sakit, dan sebarang peralatan yang anda perlukan, seperti pembalut, pembalut, tongkat dan splint.

Setiap hospital akan mempunyai polisi dan susunan sendiri untuk menunaikan pesakit. Pelepasan anda akan dipengaruhi oleh

Anda mungkin ingin bertanya beberapa soalan sebelum anda meninggalkan hospital, seperti

Baca lebih lanjut mengenai meninggalkan hospital.

Anda tidak boleh memandu pulang selepas pembedahan. Sebaliknya, anda boleh meminta seseorang untuk menjemput anda atau membawa anda ke dalam teksi. Adalah idea yang baik untuk mempunyai orang dewasa yang dapat membantu anda sekurang-kurangnya 24 jam selepas pembedahan.

Lihat halaman tentang mendapatkan maklumat dan nasihat tentang pemulihan dari operasi di rumah.

Pelepasan

Pengangkutan pulang

Apa yang berlaku seterusnya?

Ketahui bagaimana anda boleh dilepaskan dari hospital dan apa yang perlu anda buat sebelum pulang ke rumah