Masalah pencernaan – Punca

Masalah pencernaan mempunyai beberapa sebab yang berbeza, tetapi ia jarang disebabkan oleh keadaan yang serius.

Ia normal untuk perut anda menghasilkan asid, tetapi kadang-kadang asid ini boleh mengganggu lapisan perut anda, bahagian atas usus (duodenum) atau gullet (esofagus) anda.

Kerengsaan ini boleh menyakitkan dan sering menyebabkan sensasi terbakar. Masalah pencernaan mungkin juga disebabkan oleh lapisan sistem pencernaan anda yang terlalu sensitif terhadap asid, atau “regangan” yang disebabkan oleh makan.

Ubat-ubatan

Masalah pencernaan juga boleh dicetuskan atau dipengaruhi oleh faktor lain. Sebahagian daripada ini dijelaskan di bawah.

Anda mungkin mengalami masalah pencernaan jika anda mengambil ubat jenis tertentu. Sesetengah ubat-ubatan, seperti nitrat (diambil untuk melebarkan saluran darah anda), berehatlah sphincter oesophageal (cincin otot di antara kerongkong dan perut anda), yang membolehkan asid kebocoran kembali.

Obesiti

Ubat lain, seperti ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs), boleh menjejaskan saluran penghadaman anda dan menyebabkan senak.

Jangan mengambil NSAIDs, seperti aspirin dan ibuprofen, jika anda mengalami masalah perut, seperti ulser perut, atau mengalami masalah ini pada masa lalu. Kanak-kanak di bawah usia 16 tahun tidak boleh mengambil aspirin.

Jangan berhenti mengambil ubat yang ditetapkan kecuali anda diberitahu untuk berbuat demikian oleh doktor anda atau profesional penjagaan kesihatan yang berkelayakan yang bertanggungjawab untuk penjagaan anda.

Sekiranya anda terlalu berat badan, anda mungkin mengalami masalah pencernaan kerana tekanan meningkat di dalam perut anda (perut).

Peningkatan tekanan, terutamanya selepas makan besar, boleh membawa kepada refluks asid ke kerongkong.

Jika anda kerap mengalami perasaan tekanan atau kebimbangan, ini boleh menyumbang kepada gejala gangguan pencernaan.

Baca beberapa petua santai untuk melegakan tekanan.

Tekanan atau kebimbangan

Hernia berlaku apabila bahagian dalaman badan, seperti organ, menolak kelemahan otot atau dinding tisu.

Hiatus hernia

Jangkitan Helicobacter pylori

Hernia hiatus berlaku apabila bahagian perut anda menolak ke dalam diafragma anda (kepingan otot di bawah paru-paru anda). Ia mungkin sebahagiannya menghalang pembersihan asid perut refluks daripada esofagus anda, yang membawa kepada pedih ulu hati.

Jangkitan helicobacter sangat biasa. Ia boleh membawa kepada ulser perut atau, jarang, kanser perut. Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, ia tidak menyebabkan gejala apa pun.

Sesetengah orang mungkin mengalami gangguan pencernaan daripada jangkitan helicobacter dan, dalam kes ini, menyingkirkan pepijat dengan antibiotik (pembasmian) akan membantu. Walau bagaimanapun, banyak kes-kes pencernaan tidak disebabkan oleh helicobacter, dan dalam hal ini pembasmian tidak akan menghilangkan gejala.

Penyakit refluks gastro-oesophageal (GORD) adalah keadaan biasa dan salah satu punca utama gangguan pencernaan. Ia disebabkan oleh refluks asid, yang berlaku apabila sphincter oesophageal gagal untuk mencegah asid perut daripada bergerak kembali ke esofagus anda.

Sedikit refluks asid adalah normal dan jarang menyebabkan sebarang gejala. Ia menjadi GORD apabila banyak refluks berlaku, dan lapisan sensitif esofagus anda mungkin meradang dengan kerengsaan berulang dari asid perut. Ini boleh membawa kepada pedih ulu hati, sensasi regurgitasi atau menelan yang menyakitkan.

Ulser perut adalah sakit terbuka yang berkembang di bahagian dalam perut anda (ulser gastrik) atau usus kecil (ulser duodenal). Sekiranya anda mempunyai ulser perut, anda mungkin mengalami senak sebagai satu gejala.

Perut ulser terbentuk apabila asid perut merosakkan lapisan dalam perut atau dinding duodenum. Dalam kebanyakan kes, lapisan itu rosak disebabkan oleh jangkitan H pylori (lihat di atas).

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, gangguan pernafasan yang berulang dapat menjadi gejala kanser perut.

Penyakit refluks gastro-oesophageal (GORD)

Sel-sel kanser di dalam perut anda memecah lapisan pelindung, yang membolehkan asid untuk bersentuhan dengan dinding perut anda.

Ulser perut

JavaScript dan Pemain Flash dikehendaki melihat alat Pilihan.

Kanser perut

JavaScript boleh dihidupkan melalui pilihan pelayar anda. Sekiranya anda tidak mempunyai versi Flash Player, anda boleh memuat turun Adobe Flash Player percuma dari Adobe Systems Incorporated terlebih dahulu.

JavaScript dan Pemain Flash dikehendaki melihat alat Pilihan.

JavaScript boleh dihidupkan melalui pilihan pelayar anda. Sekiranya anda tidak mempunyai versi Flash Player, anda boleh memuat turun Adobe Flash Player percuma dari Adobe Systems Incorporated.

Media terakhir dikaji semula

Ketahui cara mengatasi masalah pencernaan yang biasa seperti kembung dan senak

03/09 /

03/09 /

Apa yang boleh dilakukan oleh doktor anda untuk membantu jika anda mempunyai masalah berat badan