Masa menyakitkan (dismenorea) – Diagnosis

Kebanyakan wanita yang mengalami sakit bersalin mendapati ia cukup ringan untuk dirawat di rumah. Walau bagaimanapun, jika tempoh anda menimbulkan kesakitan yang teruk, hubungi nasihat doktor anda.

Juga hubungi doktor anda jika ada

Apabila anda melawat doktor anda, mereka akan melihat sejarah perubatan anda dan meminta anda untuk menerangkan gejala anda. Mereka juga boleh bertanya tentang kitaran haid dan aktiviti seksual anda.

Pemeriksaan panggul

Cuba jangan berasa malu atau canggung apabila bercakap dengan doktor tentang perkara ini. Mereka perlu tahu maklumat ini untuk membantu menentukan penyebab kesakitan anda. Ia akan membolehkan mereka memberikan rawatan yang paling sesuai untuk kesakitan anda.

Walaupun kebanyakan kes kesakitan tempoh tidak disebabkan oleh keadaan yang mendasari, doktor anda mungkin merasa perlu untuk menjalankan pemeriksaan fizikal supaya keadaan lain dapat dikesan atau dikesampingkan. Biasanya, pemeriksaan fizikal akan melibatkan doktor anda memeriksa kawasan panggul anda.

Rujukan

Semasa pemeriksaan pelvik untuk kesakitan, doktor anda perlu memeriksa anda secara dalaman. Ini akan melibatkan doktor anda memasukkan jari berjalur, dilincirkan ke dalam faraj anda untuk merasakan apa-apa keabnormalan dalam rahim atau ovari anda.

Pemeriksaan pelvik hanya akan dilakukan oleh profesional kesihatan yang berkelayakan, seperti GP atau pakar sakit puan (pakar dalam sistem pembiakan wanita).

Pemeriksaan jenis ini tidak akan dijalankan tanpa persetujuan anda. Anda juga akan ditanya sama ada anda ingin mempunyai kawan atau saudara yang hadir, atau profesional kesihatan lain, seperti jururawat amalan, untuk bertindak sebagai pendendam.

Jika kesakitan tempoh anda tidak bertindak balas terhadap rawatan, atau doktor anda mengesyaki keadaan pendasar, anda boleh dirujuk kepada pakar. Dalam kebanyakan kes, anda akan dirujuk kepada ahli sakit ginekologi.

Untuk menentukan apa yang boleh menyebabkan kesakitan tempoh anda, pakar sakit puan anda mungkin perlu menjalankan beberapa ujian dan prosedur. Sebahagian daripada ini termasuk di bawah.

Gejala dan rawatan masalah jangka masa, termasuk tempoh yang menyakitkan atau berat, endometriosis, sakit ovulasi dan PMS