Malaria – Antimalarial

Ubat antimalaria digunakan untuk mencegah dan merawat malaria.

Anda harus sentiasa mempertimbangkan mengambil ubat antimalarial ketika melakukan perjalanan ke kawasan-kawasan di mana terdapat risiko malaria. Lawati doktor atau klinik perjalanan tempatan untuk nasihat malaria sebaik sahaja anda tahu bila dan di mana anda akan pergi.

Ia sangat penting untuk mengambil dos yang betul dan menyelesaikan rawatan rawatan antimalarial. Jika anda tidak pasti, tanya doktor atau ahli farmasi anda berapa lama anda perlu mengambil ubat anda.

Atovaquone ditambah proguanil

Ia biasanya disyorkan anda mengambil tablet antimalarial jika anda melawat kawasan di mana terdapat risiko malaria kerana ia dapat mengurangkan risiko malaria oleh kira-kira 90%.

Jenis tablet antimalaria yang anda akan ditetapkan adalah berdasarkan maklumat berikut

Doxycycline (juga dikenali sebagai Vibramycin-D)

Anda mungkin perlu mengambil kursus percubaan ringkas tablet antimalaria sebelum perjalanan. Ini adalah untuk memastikan anda tidak mempunyai reaksi buruk atau kesan sampingan. Sekiranya anda lakukan, antimalarial alternatif boleh ditetapkan sebelum anda pergi.

Jenis-jenis utama antimalarial yang digunakan untuk mencegah malaria dijelaskan di bawah.

Gabungan ubat-ubatan antimalaria yang dipanggil chloroquine dan proguanil juga boleh didapati, walaupun ini jarang disyorkan pada masa kini kerana mereka sebahagian besarnya tidak berkesan terhadap jenis parasit malaria yang paling biasa dan berbahaya, Plasmodium falciparum.

Walau bagaimanapun, kloroquine dan proguanil kadang-kadang boleh disyorkan untuk tujuan tertentu di mana parasit Plasmodium falciparum kurang biasa daripada jenis lain, seperti India dan Sri Lanka.

Jika malaria didiagnosis dan dirawat dengan segera, pemulihan penuh dapat dijangkakan. Rawatan perlu dimulakan sebaik sahaja ujian darah mengesahkan malaria.

Banyak ubat antimalarial yang sama yang digunakan untuk mencegah malaria juga boleh digunakan untuk merawat penyakit ini. Walau bagaimanapun, jika anda telah mengambil antimalarial untuk menghindari malaria, anda tidak boleh mengambil yang sama untuk merawatnya. Ini bermakna penting untuk memberitahu doktor tentang antimalarial yang anda ambil.

Jenis ubat antimalarial dan berapa lama anda perlu mengambilnya bergantung kepada

Mefloquine (juga dikenali sebagai Lariam)

Doktor anda boleh mengesyorkan menggunakan gabungan antimalarial yang berbeza untuk mengatasi strain malaria yang telah menjadi tahan terhadap satu jenis ubat.

Chloroquine dan proguanil

Rawatan siap sedia kecemasan

Ubat antimalarial biasanya diberikan sebagai tablet atau kapsul. Sekiranya ada orang yang sakit, ia akan diberikan melalui titisan di dalam lengan (intravena) di hospital.

Rawatan untuk malaria boleh menyebabkan anda merasa sangat letih dan lemah selama beberapa minggu.

Dalam sesetengah kes, anda boleh menetapkan rawatan sedia ada kecemasan untuk malaria sebelum anda melakukan perjalanan. Ini biasanya jika ada risiko anda dijangkiti malaria semasa bepergian di kawasan terpencil dengan sedikit atau tiada akses kepada rawatan perubatan.

Contoh ubat-ubatan siap sedia kecemasan termasuk

Doktor anda boleh membuat keputusan untuk mendapatkan nasihat daripada pakar kesihatan perjalanan sebelum menetapkan rawatan sedia ada kecemasan.

Baca lebih lanjut mengenai rawatan kecemasan untuk malaria.

Sekiranya anda mengandung, anda dinasihatkan untuk mengelakkan perjalanan ke kawasan di mana terdapat risiko malaria.

Wanita hamil mempunyai risiko peningkatan malaria yang teruk, dan kedua-dua bayi dan ibu boleh mengalami komplikasi yang serius.

Antimalarial semasa kehamilan

Ia sangat penting untuk mengambil ubat antimalarial yang tepat jika anda mengandung dan tidak dapat menangguhkan atau membatalkan perjalanan anda ke kawasan di mana terdapat risiko malaria.

Beberapa antimalarial yang digunakan untuk mencegah dan mengubati malaria tidak sesuai untuk wanita hamil kerana mereka boleh menyebabkan kesan sampingan untuk ibu dan bayi.

Senarai di bawah menggariskan ubat-ubatan yang selamat atau tidak selamat digunakan semasa hamil

Chloroquine yang digabungkan dengan proguanil adalah sesuai semasa kehamilan, tetapi jarang digunakan kerana ia tidak begitu berkesan terhadap jenis parasit malaria yang paling biasa dan berbahaya.

27/11 /

27/11 /

Skim Kad Kuning, yang dikendalikan oleh Badan Pengatur Produk Perubatan dan Penjagaan Kesihatan (MHRA), membolehkan anda melaporkan kesan sampingan yang disyaki dari jenis ubat yang anda ambil