Long-sightedness – Komplikasi

Orang dewasa jarang mengalami komplikasi akibat keterlihatan (hyperopia). Pada kanak-kanak, hyperopia teruk boleh menyebabkan mereka menjadi ‘tumpuan lebih’, yang membawa kepada penglihatan berganda dan dua lagi keadaan mata.

Keterlihatan pada orang dewasa (presbiopia) mungkin akan bertambah buruk dengan usia. Walau bagaimanapun, preskripsi untuk gelas atau kanta lekap yang lebih kuat akan membolehkan kebanyakan orang mengekalkan penglihatan yang normal.

Pada kanak-kanak, penglihatan lama yang teruk boleh menyebabkan mereka “terlalu tumpuan” dan mengalami penglihatan berganda. Ini boleh membawa kepada satu mata berpaling, menyebabkan mata juling atau malas.

Squint (strabismus)

A squint (strabismus) adalah di mana mata tidak sejajar dengan satu sama lain, jadi mereka berdua menumpukan pada perkara yang berbeza.

Ia boleh menyebabkan masalah menilai sejauh mana objek adalah dari anda (persepsi mendalam). Ia juga boleh menyebabkan otak anda mengabaikan output satu mata, yang boleh melemahkan mata dan menyebabkan mata malas (lihat di bawah).

Mata malas (amblyopia)

Baca maklumat lanjut mengenai juling.

Mata malas (amblyopia) adalah di mana satu mata menjadi dominan di atas yang lain, sama ada akibat strabismus atau keadaan mata yang lain, seperti katarak (patch mendung di lensa mata).

Jika kanak-kanak hanya menggunakan satu mata untuk memberi tumpuan, mata mereka yang lain akan menjadi lemah. Sekiranya tidak dirawat, mata yang lemah akan akhirnya kehilangan semua penglihatannya.

Baca lebih lanjut mengenai mata malas.

Strabismus dan ambylopia biasanya boleh dirawat dengan membuat kanak-kanak memakai patch pada mata mereka yang lebih kuat. Ini memaksa otak mereka untuk mula menggunakan mata yang lemah, sehingga menjadikannya lebih kuat.

Kacamata juga boleh ditetapkan untuk membantu mengimbangi penglihatan kedua-dua mata. Dalam kes yang lebih teruk, pembedahan mungkin diperlukan untuk menyesuaikan semula atau menguatkan otot-otot mata.

Mengubati strabismus dan amblyopia

Hampir 2 juta orang. Terjejas oleh penglihatan yang rendah. Tetapi dengan bantuan yang tepat, penglihatan anda dapat dimaksimumkan