Lichen planus

Lichen planus adalah ruam yang tidak berjangkit, gatal yang boleh menjejaskan banyak bahagian badan.

Kawasan terjejas boleh termasuk

Baca lebih lanjut mengenai gejala lichen planus.

Penyebab tepat planus lichen tidak diketahui. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak berjangkit dan tidak biasanya berlaku dalam keluarga. Ia tidak dapat disampaikan kepada orang lain, termasuk pasangan seksual.

Baca lebih lanjut mengenai penyebab planus lichen.

GP biasanya boleh mendiagnosis planus lichen dengan memeriksa ruam dan bertanya tentang gejala anda. Planus lichen lisan sering didiagnosis oleh doktor pergigian semasa pemeriksaan pergigian rutin.

Siapa yang terjejas oleh lichen planus

Baca lebih lanjut mengenai mendiagnosis lichen planus.

Planus Lichen difokuskan kepada 1-2% populasi di seluruh dunia. Ia lebih biasa pada orang dewasa pada usia 40 tahun.

Lichen planus kulit memberi kesan kepada lelaki dan wanita sama. Walau bagaimanapun, planus lichen oral lebih biasa di kalangan wanita. Mulut dipengaruhi sekitar 50% daripada semua kes lichen planus (oral lichen planus).

Tiada rawatan tunggal yang boleh menyembuhkan lichen planus sepenuhnya. Walau bagaimanapun, rawatan disediakan untuk membantu menguruskan gejala dan membuat hidup dengan lebih mudah. Sebagai contoh, krim steroid atau salap sering digunakan untuk membantu meredakan gatal dan mengawal ruam.

Kebanyakan kes lichen planus kulit jelas tersendiri dalam tempoh enam hingga sembilan bulan. Ruam jarang berlaku lebih lama daripada 18 bulan. Walau bagaimanapun, planus lichen oral dan planus lichen yang menjejaskan kawasan genital mungkin lebih gigih.

Baca lebih lanjut mengenai bagaimana lichen planus dirawat.

Merawat lichen planus

Planus lichen erosive adalah bentuk jarang lichen planus yang boleh bertahan lama. Ia menyebabkan ulser yang menyakitkan untuk berkembang di dalam mulut dan di kawasan genital kedua-dua lelaki dan perempuan.

Dalam sesetengah kes, lichen planus erosive jangka panjang boleh meningkatkan kemungkinan beberapa jenis kanser berkembang.

Baca halaman kami tentang komplikasi planus lichen untuk maklumat lanjut mengenai planus lichen erosive.

Menggunakan perkhidmatan farmasi tempatan anda boleh menyelamatkan perjalanan yang tidak perlu kepada doktor anda

Planus lichen planus

Fakta tentang lima masalah kulit biasa, termasuk sebab dan rawatan yang ada