Lichen planus – Komplikasi

Komplikasi planus lichen mungkin termasuk kulit berwarna dan, dalam sesetengah kes, planus lichen erosif boleh berkembang menjadi beberapa jenis kanser.

Selepas ruam planus lichen telah dibersihkan, kawasan kulit yang terjejas mungkin menjadi warna yang berbeza dengan apa yang asalnya. Mungkin terdapat tanda coklat atau kelabu, yang kadangkala boleh berlangsung selama berbulan-bulan. Ini dikenali sebagai hiperpigmentasi selepas radang, dan cenderung menjadi lebih ketara pada orang dengan kulit yang lebih gelap.

Lichen planus yang berisiko adalah bentuk planus lichen yang berkekalan (kronik) yang menyebabkan penyakit ulser yang menyakitkan, serta membakar dan ketidakselesaan di kawasan genital lelaki dan wanita.

Pigmentasi kulit

Kadang-kadang, sekitar 2% kes, kes jangka panjang planus lichen erosif dapat berkembang menjadi beberapa jenis kanser, seperti

Selalunya memeriksa diri anda dan menyedari apa-apa perubahan yang berlaku akan membantu anda mengenal pasti masalah pada peringkat awal. Perhatikan kawasan ulser di mulut atau alat kelamin yang tidak sembuh dan tahan lama. Lawati doktor anda dengan segera jika anda melihat apa-apa perubahan yang anda bimbangkan.

Planus lichen planus

Anda juga harus melawat doktor pergigian anda dengan kerap untuk memastikan gigi dan gusi anda tetap sihat, dan sebarang ulser atau bekas yang terbentuk di mulut anda diperiksa dan dirawat dengan segera. Bergantung pada keadaan individu, pemeriksaan pergigian untuk orang dewasa disyorkan di mana-mana antara 3 hingga 24 bulan.

Baca lebih lanjut mengenai merawat lichen planus, termasuk petua bantuan diri untuk menguruskan semua jenis keadaan.

Bagaimana untuk menjaga gigi anda, termasuk pemeriksaan, memberus gigi, pendakap dan pemutihan