Leukemia sel berbulu

Leukemia sel berbulu adalah sejenis leukemia jangka panjang (kronik) yang jarang berlaku.

Keadaan itu mendapat namanya dari halus, helai seperti rambut yang berkembang di sekitar sel-sel kanser dan kelihatan di bawah mikroskop.

Ia tidak diketahui apa yang menyebabkan leukemia sel berbulu.

Leukemia adalah kanser sel darah putih.

Semua sel darah badan, termasuk sel darah putih dan platelet merah dan putih, dihasilkan oleh sumsum tulang. Sumsum tulang adalah tisu spongy yang terdapat di dalam tulang. Ia juga menghasilkan sel-sel khas yang dipanggil sel stem.

Dalam leukemia, kanser bermula di sel stem dan menyebabkan mereka menghasilkan lebih banyak sel darah putih daripada yang diperlukan. Dari masa ke masa, pembentukan sel darah putih kanser mengganggu keseimbangan sel normal dalam darah.

Leukemia

Ini bermakna badan anda tidak mempunyai sel darah merah yang cukup, yang membawa oksigen ke seluruh badan, atau platelet, yang membantu menghentikan pendarahan. Ini boleh membawa kepada gejala-gejala anemia, seperti keletihan, sesak nafas dan rasa pengsan, serta meningkatkan risiko pendarahan yang berlebihan.

Selain itu, kerana sel-sel darah putih tidak dikembangkan dengan betul, mereka kurang berkesan dalam memerangi bakteria dan virus, menjadikan anda lebih terdedah kepada jangkitan.

Gejala-gejala leukemia sel berbulu berkembang dengan perlahan dan serupa dengan jenis leukemia yang lain. Mereka termasuk

Sel-sel darah putih yang tidak normal boleh berkumpul di limpa anda, menyebabkan ia meningkat dalam saiz. Limpa adalah organ di bahagian atas sebelah kiri perut anda, di belakang perut dan tulang rusuk anda.

Sekiranya limpa anda diperbesarkan, anda mungkin akan mempunyai benjolan yang menyakitkan di sebelah kiri abdomen anda. Sekiranya ini berlaku, anda perlu melawat doktor anda supaya benjolan boleh diperiksa.

Limpa yang diperbesarkan boleh mengeluarkan sel darah biasa dari aliran darah anda. Ini boleh menyebabkan pengurangan lagi bilangan sel darah merah dan putih biasa dan platelet dalam darah anda.

Leukemia sel berbulu

Sekiranya doktor anda mengesyaki leukemia, mereka mungkin merujuk anda kepada pakar hematologi (pakar dalam gangguan darah).

Ahli hematologi akan menjalankan ujian darah untuk menentukan berapa banyak jenis sel darah terdapat dalam sampel darah anda. Ini dikenali sebagai kiraan darah penuh (FBC) dan akan menunjukkan bilangan sel darah putih yang tidak normal yang anda miliki.

Jika anda mempunyai leukemia sel berbulu, kemungkinan sel darah merah dan jumlah platelet anda akan rendah.

Sampel sumsum tulang juga boleh diambil yang akan memberi informasi hematologi lebih terperinci mengenai keadaan anda.

Diagnosis

Pemeriksaan ultrabunyi atau imbasan tomografi (CT) berkomputer mungkin diperlukan untuk memeriksa limpa anda.

Sebagai leukemia sel berbulu berkembang dengan perlahan, rawatan segera mungkin tidak diperlukan. Anda akan menjalani ujian darah secara teratur untuk memantau keadaan anda.

Rawatan mungkin disyorkan jika bilangan sel darah putih yang tidak normal meningkat atau jika anda mengalami gejala.

Rawatan

Beberapa rawatan yang berbeza boleh didapati untuk leukemia sel berbulu. Kemoterapi adalah rawatan utama dan biasanya berkesan memusnahkan sel kanser.

Rawatan lain kadang-kadang digunakan dalam kombinasi dengan kemoterapi.

Rituximab adalah sejenis ubat yang dikenali sebagai antibodi monoklonal. Ia mencari protein yang terdapat pada sel-sel leukemia dan melekat padanya. Sistem imun kemudian mensasarkan dan membunuh sel-sel.

Interferon adalah ubat lain yang boleh digunakan untuk merawat leukemia sel berbulu. Ia boleh menguatkan sistem imun anda dan membantu melawan kanser. Rawatan jenis ini, dikenali sebagai imunoterapi, mungkin disyorkan jika anda tidak boleh menjalani kemoterapi atau rituximab, atau mereka tidak lagi bekerja.

Pembedahan untuk mengeluarkan limpa jarang digunakan sebagai rawatan untuk leukemia sel berbulu. Walau bagaimanapun, penyingkiran limpa anda mungkin disyorkan jika

Laman web Penyelidikan Kanser mempunyai lebih banyak maklumat tentang jenis rawatan untuk leukemia sel berbulu.

Outlook

Seperti kebanyakan jenis kanser, prospek untuk leukemia sel berbulu akan bergantung pada sejauh mana keadaannya telah maju pada masa diagnosis dan seberapa baik ia bertindak balas terhadap rawatan.

Seperti leukemia sel berbulu adalah sejenis kanser yang jarang berlaku, sukar untuk meramalkan dengan tepat bagaimana ia akan menjejaskan individu dalam jangka masa panjang.

Bagaimana keadaan leukemia sel berbulu?

Walau bagaimanapun, menurut Cancer Research UK, sekurang-kurangnya 96 daripada 100 orang yang didiagnosis dengan leukemia sel berbulu (96%) akan hidup sekurang-kurangnya 10 tahun selepas didiagnosis.

Leukemia sel berbulu adalah salah satu jenis leukemia yang paling jarang. Di banyak tempat di dunia, sekitar 200 orang didiagnosis dengan leukemia sel berbulu setiap tahun.

Keadaan yang paling menjejaskan orang yang berumur 40-60 tahun. Ia memberi kesan kepada lelaki lebih daripada wanita dan sangat jarang berlaku pada kanak-kanak dan remaja.

Maklumat tentang hidup dengan kanser, termasuk rawatan, sokongan dan pengalaman peribadi kanser yang berlainan

13/10 /

13/10 /

Ketahui cara untuk berurusan dengan diagnosis kanser dan di mana untuk mencari sokongan, dan menonton video tentang pengalaman seorang lelaki

Ketahui tentang CLL, sejenis kanser yang menjejaskan sel darah putih yang berkembang perlahan dari masa ke masa