Leukemia lymphoblastic akut – cerita Hazel

Apabila Hazel Phillips pergi bersama ibunya untuk melihat GP tentang jangkitan telinga, dia mengesyaki sesuatu yang lebih serius salah kerana gejala lain. Ujian darah mengesahkan kebimbangan mereka yang paling teruk: dia mempunyai leukemia limfoblastik akut.

Tujuh belas tahun kemudian, dia kini dalam pekerjaan yang berjaya dan menyeronokkan. Dia menderita dari kebimbangan tetapi cuba untuk meletakkan pengalaman di belakangnya.

“Ketika berusia 11 tahun, saya teringat mempunyai jangkitan telinga yang berlangsung selama empat minggu. Saya juga ingat merasa sangat letih dan lemah ketika saya berlari di taman permainan, dan melihat garis di sekeliling semua orang.

“Suatu malam saya pulang dengan ruam yang teruk pada pergelangan kaki saya, yang kami fikir mungkin campak Jerman. Saya juga keluar dari nafas berjalan naik tangga.

“Ibu saya membawa saya ke doktor selepas sekolah pada suatu malam untuk bercakap mengenai jangkitan telinga. GP saya bertanya kepada saya beberapa soalan, dan saya memberitahunya mengenai perkara-perkara lain yang telah berlaku. Dia memandang saya dan berkata, ‘Kami perlu membawa anda ke hospital’.

“Saya terpaksa pergi ke hospital Canterbury malam itu untuk menjalani ujian darah. Sekitar dua jam selepas ujian mereka berkata, ‘Anda mempunyai leukemia dan anda perlu pergi ke Royal Marsden Hospital’. Saya dimasukkan ke ambulans dan dibawa ke Marsden pada malam itu. Saya terkejut.

“Saya berada di hospital selama tiga bulan. Saya mempunyai banyak kemoterapi tetapi bernasib baik – tidak banyak kesan buruk dan saya bertindak balas dengan baik.

“Beberapa rakan saya datang berjumpa saya di hospital, yang saya dapati sukar. Banyak masa saya tidak dapat berdiri tegak kerana punca lumbar yang saya miliki, dan saya meletakkan berat badan kerana steroid.

“Saya kemudian mempunyai kira-kira enam minggu dari hospital, diikuti oleh dua minggu lagi kemoterapi yang sangat intensif. Untuk tahun berikutnya saya menjalani kemoterapi.

“Saya telah terkoreksi sejak dari itu, tetapi tidak sampai lima tahun selepas rawatan yang anda diberitahu, ‘Baiklah, anda hanya perlu kembali setahun sekali sekarang’.

“Selama beberapa bulan pertama, saya tidak dibenarkan bersentuhan dengan ramai orang kerana sistem kekebalan tubuh saya rendah dan saya dapat mendapat jangkitan dengan mudah. Tetapi saya mempunyai sokongan yang besar dari keluarga saya, dan Yayasan Make-A-Wish amal memberi saya kuda apabila semuanya selesai, yang indah.

“Selepas itu, saya baik-baik saja, tetapi tiga tahun lalu saya mula merasakan kesannya secara emosi. Saya mengalami kebimbangan dan saya mempunyai kaunseling pada masa ini.

“Sekarang 28, saya bekerja sebagai pengurus pemasaran pembantu. Baru-baru ini saya mendapat promosi dan saya benar-benar menikmatinya. ”

Kajian kes yang disediakan oleh Cancer Research UK.