Konjungtivitis – Diagnosis

Doktor anda harus dapat mendiagnosis konjungtivitis dengan bertanya tentang gejala anda dan memeriksa mata anda.

Menggambarkan bagaimana cirit-birit anda bermula dapat membantu diagnosis doktor anda yang mengetiknya dan memutuskan sama ada perlu dirawat.

Gejala-gejala konjungtivitis yang paling biasa adalah mata melekit, merah dan berair. Walau bagaimanapun, konjunktivitis infektif kadang-kadang boleh dikelirukan dengan jenis konjunktivitis yang lain, yang dianggap berbeza.

Doktor anda mungkin mencadangkan ujian lanjut, seperti ujian swab, jika konjungtivitis anda tidak bertindak balas terhadap rawatan, atau untuk membantu menentukan apa rawatan yang akan digunakan.

Swab kelihatan sama dengan bunga kapas. Ia digunakan untuk mengumpul sampel lendir kecil dari mata yang dijangkiti anda, yang dihantar ke makmal untuk mengetahui punca konjungtivitis anda.

Sekiranya gejala anda teruk atau tidak bertindak balas terhadap rawatan, anda mungkin perlu melihat pakar mata (pakar mata).

Kebanyakan kes konjunktiviti membersihkan dalam tempoh satu hingga dua minggu tanpa memerlukan sebarang rawatan perubatan. Dalam sesetengah kes, ia boleh bertahan lebih lama daripada dua minggu, yang dikenali sebagai konjungtivitis infektif berterusan.

Sekiranya anda mempunyai gejala yang luar biasa, seperti kesakitan teruk, penglihatan kabur atau kepekaan kepada cahaya, ini mungkin bermakna anda mempunyai keadaan yang lebih serius.

Jika anda mempunyai gejala-gejala ini, sangat penting untuk mendapatkan bantuan perubatan dengan segera, sama ada dengan menghubungi doktor atau pergi ke hospital terdekat anda.

Lain-lain keadaan yang lebih serius termasuk

Hubungi doktor anda dengan segera jika anda fikir bayi anda mungkin mempunyai konjungtivitis infektif (juga dikenali sebagai konjunktivitis neonatal).

Sekiranya ini tidak mungkin, hubungi 111 atau perkhidmatan luar negara anda. Doktor anda akan memeriksa bayi anda dengan teliti untuk mengetahui sama ada ia mempunyai mata yang melekit atau konjungtivitis infektif.

Semua bayi yang baru dilahirkan dengan konjungtivitis infektif mesti dirujuk kepada pakar mata dengan segera untuk rawatan.

Baca lebih lanjut mengenai simptom konjungtivitis infektif.

111 adalah nombor bukan kecemasan. Ia pantas, mudah dan percuma. Hubungi 111 apabila anda memerlukan bantuan perubatan dengan cepat tetapi ia bukan 999 darurat