Kolesterol tinggi – Rawatan

Jika anda telah didiagnosis dengan kolesterol tinggi, anda dinasihatkan untuk membuat perubahan pada diet anda dan meningkatkan tahap senaman anda.

Selepas beberapa bulan, jika tahap kolesterol anda tidak menurun, anda mungkin dinasihatkan untuk mengambil ubat penurun kolesterol.

Mengubah diet anda, berhenti merokok dan bersenam lebih banyak juga akan membantu mencegah perkembangan kolesterol tinggi.

Diet

Pelbagai rawatan untuk kolesterol tinggi digariskan di bawah. Anda juga boleh membaca ringkasan kebaikan dan kebaikan rawatan untuk kolesterol tinggi, yang membolehkan anda membandingkan pilihan rawatan anda.

Makan makanan yang sihat dan seimbang yang rendah lemak tepu dapat mengurangkan tahap LDL (kolesterol jahat).

Asid lemak omega-3

Cuba untuk mengelakkan atau mengurangkan makanan berikut, yang tinggi lemak tepu

Kerajaan mencadangkan bahawa maksimum 11% tenaga makanan seseorang harus berasal dari lemak tepu. Ini sama dengan tidak lebih daripada

Kanak-kanak perlu kurang.

Semak label pada makanan yang anda makan untuk mengetahui berapa lemak tepu yang anda makan.

Baca lebih lanjut mengenai garis panduan lemak jenuh.

Ramai pakar percaya bahawa lemak yang terdapat dalam alpukat dan ikan berminyak, seperti ikan mackerel, salmon dan tuna, adalah baik untuk anda.

Ini dikenali sebagai asid lemak omega-3 dan dos yang tinggi dapat meningkatkan (menurunkan) kadar trigliserida pada beberapa orang. Walau bagaimanapun, terlalu banyak asid lemak omega-3 boleh menyumbang kepada obesiti.

Pengurangan kolesterol

Bagi orang yang mempunyai tahap trigliserida yang tinggi, sekurang-kurangnya dua bahagian ikan berminyak dalam seminggu dianggap bermanfaat. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti bahawa mengambil suplemen asid lemak omega-3 mempunyai manfaat yang sama.

Terdapat beberapa jenis ubat penurun kolesterol yang berfungsi dengan cara yang berbeza. Doktor anda boleh menasihati anda mengenai jenis rawatan yang paling sesuai, dan mungkin juga memberi ubat untuk menurunkan tekanan darah tinggi (hipertensi) jika ia memberi kesan kepada anda.

Ubat-ubatan yang paling biasa dijelaskan adalah di bawah.

Statin menghalang enzim (jenis kimia) dalam hati anda yang membantu membuat kolesterol. Ini membawa kepada pengurangan tahap kolesterol darah anda.

Anda biasanya akan bermula dengan ubat yang dipanggil atorvastatin. Statin lain termasuk simvastatin dan rosuvastatin.

Apabila seseorang mempunyai kesan sampingan daripada menggunakan statin, ia digambarkan sebagai mempunyai “intoleransi” kepadanya. Kesan sampingan statin termasuk sakit kepala, sakit otot dan masalah perut, seperti senak, cirit-birit atau sembelit.

Statin hanya akan ditetapkan kepada orang yang terus berisiko tinggi penyakit jantung, kerana mereka perlu diambil untuk hidup. Tahap kolesterol mula bangkit semula apabila anda berhenti mengambilnya.

Dalam sesetengah kes, aspirin dos harian yang rendah boleh ditetapkan, bergantung kepada umur anda (biasanya lebih dari 40 tahun) dan faktor risiko lain.

Aspirin dosis rendah dapat membantu mencegah pembekuan darah, terutama bagi seseorang yang mengalami serangan jantung, telah menimbulkan penyakit vaskular, atau berisiko tinggi mengembangkan penyakit kardiovaskular (CVD).

Anda juga boleh dinasihatkan menjalani ujian darah berkala untuk memastikan hati anda berfungsi dengan baik.

Ezetimibe adalah ubat yang menghalang penyerapan kolesterol daripada makanan dan jus hempedu dalam usus anda ke dalam darah anda. Ini secara amnya tidak berkesan seperti statin, tetapi kurang berkemungkinan menyebabkan kesan sampingan.

Anda boleh mengambil ezetimibe pada masa yang sama seperti statin biasa jika tahap kolesterol anda tidak cukup rendah dengan statin sahaja. Kesan sampingan kombinasi ini secara amnya sama dengan statin sendiri (masalah sakit otot dan perut).

Anda boleh mengambil ezetimibe dengan sendirinya jika anda tidak dapat mengambil statin. Ini mungkin kerana anda mempunyai satu lagi keadaan perubatan, anda mengambil ubat yang mengganggu cara kerja statin, atau kerana anda mengalami kesan sampingan dari statin. Ezetimibe diambil secara sendiri jarang menyebabkan kesan sampingan.

Untuk maklumat lanjut, anda boleh membaca garis panduan National Institute for Health & Care Excellence (NICE) mengenai penggunaan ezetimibe untuk merawat kolesterol tinggi (PDF, 189kb).

27/08 /

27/08 /

Makanan yang boleh dimakan dan yang harus anda elakkan untuk membantu menurunkan kadar kolesterol anda

Baca lebih lanjut mengenai ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat kolesterol tinggi