Kista ganglion

A cystion ganglion adalah bengkak yang penuh bendalir yang biasanya berkembang berhampiran sendi atau tendon. Kista boleh berkisar dari saiz kacang ke saiz bola golf.

Sista Ganglion kelihatan seperti benjolan yang licin di bawah kulit. Mereka terdiri daripada cecair seperti jeli yang tebal yang dikenali sebagai cecair sinovial, yang mengelilingi sendi dan tendon untuk melincirkan dan melepaskannya semasa pergerakan.

Ganglion boleh berlaku bersama mana-mana sendi dalam badan, tetapi paling biasa pada pergelangan tangan (terutamanya belakang pergelangan tangan), dan tangan dan jari.

Ganglion tidak berbahaya, tetapi kadang-kadang boleh menyakitkan. Jika mereka tidak menimbulkan kesakitan atau ketidakselesaan, mereka boleh ditinggalkan sendirian dan mungkin hilang tanpa rawatan, walaupun ini boleh mengambil beberapa tahun.

Ia tidak jelas mengapa bentuk ganglion. Mereka seolah-olah berlaku apabila cecair sinovial yang mengelilingi sendi atau tendon melepaskan dan mengumpul dalam kantung.

Rawatan biasanya hanya disyorkan jika kista menyebabkan sakit atau menjejaskan pelbagai gerakan dalam sendi.

Pilihan rawatan

Dua pilihan rawatan utama untuk sista ganglion adalah

Kumpulan pentauliahan klinikal (CCGs) tidak membiayai rawatan sista ganglion melainkan ia menyebabkan kesakitan yang besar atau mengganggu aktiviti harian.

Sekiranya anda ingin mengeluarkan sista yang dikeluarkan untuk tujuan kosmetik, anda mungkin perlu membayar untuk rawatan peribadi.

Aspirasi biasanya dijalankan di jabatan pesakit luar hospital atau pembedahan GP anda. Doktor anda akan mengeluarkan seberapa banyak kandungan ganglion yang mungkin dengan jarum dan jarum suntikan.

Kawasan ini kadang-kadang juga disuntik dengan dos ubat steroid untuk membantu mencegah ganglion kembali, walaupun tidak ada bukti yang jelas ini mengurangkan risiko pengulangan.

Selepas prosedur, plaster diletakkan di atas lubang kecil di kulit anda dan boleh dikeluarkan kira-kira enam jam selepas prosedur.

Ketersediaan pada

Aspirasi adalah prosedur yang mudah dan tidak menyakitkan, dan anda boleh meninggalkan hospital atau pembedahan lurus selepas itu. Ini selalunya pilihan rawatan pertama yang ditawarkan untuk sista ganglion kerana ia kurang invasif daripada pembedahan.

Walau bagaimanapun, kira-kira separuh daripada semua sista ganglion dirawat dengan menggunakan kembali aspirasi pada satu ketika. Sekiranya sista kembali, pembedahan mungkin diperlukan.

Terdapat dua cara pembedahan yang boleh digunakan untuk mengeluarkan sista ganglion

Kedua-dua teknik ini boleh dilakukan di bawah anestetik tempatan, di mana anda terjaga tetapi tidak akan merasa sakit atau anestetik umum, di mana anda sedang tidur semasa operasi.

Aspirasi

Pilihan bergantung kepada di mana ganglion, yang mana anestetik yang anda lebih suka, dan apa yang difikirkan oleh pakar bedah anda adalah yang terbaik.

Kedua-dua teknik sama-sama berkesan untuk mengeluarkan kista dan mengurangkan risiko ia kembali.

Pembedahan tulang belakang cenderung menyebabkan kesakitan yang kurang selepas operasi, tetapi masa menunggu sering kali lebih lama.

Pembedahan

Pakar bedah akan menjahit luka dan pembalut akan diletakkan di atas kawasan itu. Ini membantu menjaga kawasan itu bersih, mengurangkan risiko jangkitan, serta menjaga ia selamat dari sebarang benjolan yang tidak disengajakan. Luka tidak selalunya menyakitkan, tetapi anda akan diberikan ubat penahan sakit untuk mengambil jika anda merasa tidak selesa selepas operasi.

Jika sista itu dikeluarkan dari pergelangan tangan atau tangan anda, anda mungkin perlu memakai tali pinggang untuk beberapa hari pertama. Ini membantu memastikan lengan anda selamat dari sebarang kekacauan yang tidak disengajakan, dan boleh membantu mengurangkan bengkak dan ketidakselesaan. Gerakkan jari anda dengan kerap untuk membantu mengekalkan sendi fleksibel.

Pembedahan untuk mengeluarkan sista ganglion meninggalkan parut, yang kadang-kadang boleh tebal dan merah. Bagi sesetengah orang, kulit di sekeliling parut itu kekal mati selepas operasi.

Anda biasanya akan mengalami beberapa lebam di kawasan itu selepas operasi anda, tetapi ini harus pudar dengan cepat. Terdapat juga kemungkinan kecil kekakuan sementara, bengkak atau sakit selepas itu. Ini mungkin disebabkan oleh jangkitan kecil yang boleh dirawat menggunakan antibiotik. Kesakitan yang berlarutan atau kekakuan mungkin memerlukan rawatan lanjut dengan fisioterapi.

Berapa banyak masa yang anda perlukan untuk mengambil kerja selepas pembedahan untuk mengeluarkan cylion cyst sebahagian besarnya bergantung kepada di mana ganglion itu dan tugas anda. Sekiranya kerja anda melibatkan buruh manual, anda mungkin perlu mengambil masa. Anda biasanya boleh mula memandu lagi apabila berasa selamat.

Mempunyai cylion cyst removed adalah prosedur kecil, jadi komplikasi jarang dan jarang serius. Walau bagaimanapun, sebilangan kecil orang mengalami kekakuan dan kesakitan kekal selepas pembedahan.

Selepas operasi

Jika anda mempunyai operasi di bawah anestetik umum, terdapat juga risiko komplikasi yang sangat kecil untuk jantung dan paru-paru anda. Ujian pra-penilaian sebelum pembedahan harus memastikan risiko anda serendah yang mungkin.

Selalu ada peluang cylion cyst akan kembali selepas rawatan. Ini lebih berkemungkinan jika ganglion berada di kawasan tertentu pergelangan tangan.

Komplikasi

13/08 /

13/08 /

Sekiranya doktor anda mencadangkan anda mungkin memerlukan pembedahan, panduan ini adalah untuk anda