Ketuat dan verrucas

Ketuat adalah ketulan kecil yang sering timbul pada kulit tangan dan kaki.

Warts bervariasi dalam penampilan dan boleh berkembang secara tunggal atau dalam kelompok. Sesetengahnya lebih cenderung mempengaruhi bahagian-bahagian tertentu badan. Sebagai contoh, verrucas adalah ketuat yang biasanya timbul di tapak kaki.

Ketuat tidak kanser, tetapi boleh menyerupai kanser tertentu.

Kebanyakan orang akan mempunyai ketuat pada satu ketika dalam hidup mereka. Mereka cenderung memberi kesan kepada kanak-kanak dan remaja lebih daripada orang dewasa.

Baca lebih lanjut tentang gejala ketuat.

Ketuat disebabkan oleh jangkitan dengan virus papilloma manusia (HPV).

Apa yang menyebabkan ketuat?

Virus ini menyebabkan lebihan keratin, protein keras, untuk berkembang di lapisan atas kulit (epidermis). Keratin tambahan menghasilkan tekstur kasar dan keras dari ketuat.

Baca lebih lanjut mengenai punca ketuat.

Ketuat tidak dianggap sangat menular, tetapi mereka boleh ditangkap dengan sentuhan kulit ke kulit yang rapat. Jangkitan ini juga boleh dihantar secara tidak langsung dari objek atau permukaan yang tercemar, seperti kawasan di sekeliling kolam renang.

Anda lebih cenderung untuk dijangkiti jika kulit anda basah atau rosak. Selepas anda dijangkiti, ia boleh mengambil minggu atau bahkan bulan untuk ketuat atau verruca muncul.

Kebanyakan jenis kutil mudah dikenal pasti kerana mereka mempunyai penampilan tersendiri. Anda harus sentiasa berjumpa dengan doktor anda jika anda mempunyai pertumbuhan pada kulit anda yang anda tidak dapat mengenal pasti atau bimbang.

Doktor anda akan dapat mengetahui jika ia adalah kutu hanya dengan melihatnya. Di mana ia berada di dalam badan anda dan bagaimana ia menjejaskan kulit sekeliling akan dipertimbangkan.

Adakah ketuat sudah menular?

Anda perlu melawat doktor anda jika anda mempunyai ketuat itu

Kebanyakan ketuat adalah tidak berbahaya dan tidak jelas tanpa rawatan.

Tempoh masa yang diperlukan untuk menghilangkan ketuat akan bervariasi dari orang ke orang. Ia mungkin mengambil masa sehingga dua tahun untuk jangkitan virus untuk meninggalkan sistem anda dan untuk ketuat itu hilang.

Anda mungkin memutuskan untuk merawat ketuat badan anda jika ia menyakitkan, atau di kawasan yang menyebabkan ketidakselesaan atau rasa malu.

Bila hendak berjumpa dengan doktor anda

Kaedah rawatan umum termasuk

Rawatan untuk ketuat tidak semestinya berkesan, dan ketuat kadang-kadang akan kembali berikutan rawatan.

Pembedahan biasanya tidak disyorkan untuk ketuat.

Mengubati ketuat

Baca lebih lanjut mengenai bagaimana ketuat dirawat.

Ketuat genital adalah pertumbuhan yang kecil dan berdaun yang berkembang di sekitar kawasan kelamin atau dubur.

Di England, ketuat genital adalah jangkitan seksual yang paling umum (STI).

Seperti jenis ketuat lain, ketuat kelamin disebabkan oleh manusia papilloma virus (HPV). Mereka boleh disebarkan semasa seks.

Baca lebih lanjut mengenai ketuat alat kelamin.

Ketuat genital

11/09 /

Pastikan kulit sihat dalam semua umur. Keadaan kulit dan rawatan kulit biasa termasuk jerawat