Kesakitan yang semakin meningkat

Kesakitan yang semakin meningkat adalah sakit atau sakit, biasanya pada kaki bawah, yang berkembang di waktu petang atau malam. Kanak-kanak berumur antara tiga dan 12 tahun boleh terjejas. Walaupun mereka boleh menyedihkan, kesakitan yang semakin meningkat adalah agak biasa dan tidak menyebabkan kemudaratan jangka panjang.

Walaupun namanya, tidak ada bukti yang jelas untuk menunjukkan bahawa sakit yang berkembang adalah hasil dari pertumbuhan spurts. Inilah sebabnya mengapa sesetengah doktor lebih suka menggunakan istilah ‘sakit berulang pada masa kanak-kanak berulang’.

Kesakitan yang semakin meningkat dirasakan sengit, kesakitan seperti sakit di kedua kaki. Mereka paling sering menjejaskan betis, kaki atau buku lali, tetapi juga boleh menjejaskan paha.

Sakit muncul pada petang atau pada waktu malam (sering selepas hari yang lebih aktif), tetapi tidak boleh hadir pada waktu pagi.

Keupayaan anak anda berjalan tidak boleh terjejas oleh kesakitan yang semakin meningkat dan tidak ada tanda-tanda lemas, kecederaan fizikal atau jangkitan.

Sekiranya gejala anak anda berbeza dengan yang diterangkan di atas, ia tidak mungkin mengalami kesakitan. Sebagai contoh, jika hanya satu kaki terjejas atau mereka limping. Dalam kes ini, bawa anak anda untuk melihat GP (lihat di bawah), kerana mereka mungkin mempunyai keadaan perubatan asas.

Apakah tanda-tanda?

Penyebab kesakitan yang semakin meningkat tidak diketahui, walaupun mereka kelihatan lebih biasa pada anak-anak aktif dan anak-anak dengan sendi yang longgar dan fleksibel (hypermobility bersama). Mereka juga cenderung berlari dalam keluarga.

Tidak ada bukti yang jelas untuk mencadangkan mereka hasil daripada pertumbuhan spurts atau apa-apa syarat asas.

Kesakitan yang semakin meningkat biasanya boleh dirawat di rumah. Anda boleh memberi anak anda paracetamol atau ibuprofen untuk menguruskan kesakitan. Kadang-kadang, memberi mereka ubat penghilang rasa sakit sebelum tidur sebelum hari aktif dapat menghalang mereka terjaga pada waktu malam.

Walau bagaimanapun, kanak-kanak di bawah usia 16 tahun tidak seharusnya diberikan aspirin kecuali doktor anda menasihatinya.

Anda juga boleh mencuba mengurutkan otot kaki dan sendi anak anda atau menggunakan kehangatan kaki mereka, contohnya dengan pek haba.

Kasut penyokong seperti jurulatih mungkin membantu mencegah penyakit yang semakin meningkat. Pastikan tali kasut diikat dan kasut dengan Velcro diikat dengan tegas.

Apa yang menyebabkan kesakitan yang semakin meningkat?

Lihat doktor anda jika gejala anak anda teruk atau mencadangkan mereka mempunyai keadaan lain, seperti

Doktor anda akan mahu mengetepikan kecederaan atau penyakit lain, seperti arthritis, kekurangan vitamin D (riket) atau juga leukemia jika anak anda tidak sihat. Mereka boleh merujuk anak anda ke hospital untuk penilaian selanjutnya.

Sesetengah doktor sedang menyiasat sama ada terdapat hubungan antara kesakitan yang semakin meningkat dan sindrom kaki gelisah (RLS). RLS adalah keadaan sistem saraf yang menyebabkan

Saat ini tidak diketahui sama ada sakit yang berkembang adalah bentuk awal RLS, atau keadaan yang sama sekali terpisah.

Apa nak buat

Bila hendak berjumpa dengan doktor anda

Ketahui cara untuk menjaga anak-anak kecil aktif dan sihat sepanjang tahun

Kanak-kanak memerlukan banyak latihan. Ketahui cara untuk mendapatkan anak anda di luar dan aktif

Paut dengan sindrom kaki resah?