Kesakitan tangan

Kesakitan tangan boleh disebabkan oleh apa-apa dari saraf yang terperangkap ke penyakit asas seperti arthritis.

Sekiranya rasa sakit itu berterusan walaupun selepas berehat tangan anda dan mengambil ubat penghilang rasa sakit, atau jika anda mempunyai gejala-gejala lain dan tidak pasti sebabnya, berjumpa dengan doktor anda.

Sementara itu, anda boleh membaca halaman ini untuk mengetahui tentang penyebab sakit tangan yang biasa. Ia mungkin memberi anda idea yang lebih baik mengenai masalah ini, tetapi anda tidak boleh menggunakan panduan ini untuk mendiagnosis diri anda – sentiasa biarkan itu kepada doktor anda.

Penyebab biasa sakit tangan adalah

Sindrom terowong Carpal adalah keadaan yang agak biasa yang menyebabkan kesakitan, kebas dan sensasi kesemutan di tangan dan jari.

Sensasi ini biasanya berkembang secara beransur-ansur dan mula menjadi lebih buruk pada waktu malam. Mereka cenderung menjejaskan ibu jari, jari telunjuk, jari tengah dan separuh jari cincin.

Sindrom terowong Carpal

Sindrom terowong Carpal disebabkan oleh mampatan saraf yang mengawal sensasi dan pergerakan di tangan.

Ia kadang-kadang akan menjadi lebih baik dengan sendirinya. Jika tidak, splint pergelangan tangan dan suntikan kortikosteroid sering disyorkan. Terdapat kekurangan bukti untuk menyokong penggunaan ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs), seperti ibuprofen.

Pembedahan (pembedahan pelepasan terowong karpal) biasanya hanya disyorkan untuk kes-kes yang teruk sindrom carpal tunnel, apabila gejala selama lebih daripada enam bulan atau rawatan lain tidak berkesan.

Baca lebih lanjut mengenai sindrom carpal tunnel.

Arthritis adalah keadaan biasa yang menyebabkan sakit dan keradangan dalam sendi.

Osteoarthritis adalah jenis arthritis yang paling biasa. Ia sering menjejaskan tiga bahagian utama tangan

Artritis

Jari mungkin menjadi kaku, menyakitkan dan bengkak, dan benjolan boleh berkembang pada sendi jari. Lama kelamaan, rasa sakit boleh berkurangan dan akhirnya hilang sama sekali, walaupun benjolan dan bengkak masih boleh kekal.

Jari boleh membengkokkan sedikit ke arah sendi yang terjejas. Sista yang menyakitkan boleh timbul di bahagian belakang jari.

Dalam sesetengah kes, satu benjolan juga boleh berkembang di pangkal ibu jari, di mana ia menyambung pergelangan tangan. Ini boleh menyakitkan, menjadikannya sukar untuk melakukan tugas-tugas manual seperti menulis, membuka balang atau mengalihkan kunci.

Osteoartritis juga biasanya menjejaskan lutut dan pinggul, jadi mungkin penyebabnya jika anda mempunyai rasa sakit pada sendi lain juga.

Ganglion

Baca lebih lanjut mengenai osteoarthritis, termasuk bagaimana ia dirawat.

Tangan dan pergelangan tangan juga boleh dipengaruhi oleh artritis reumatoid.

Rheumatoid arthritis adalah penyakit autoimun. Ini bermakna bahawa sistem imun anda (yang biasanya melawan jangkitan) menyerang sel-sel yang mengikat sendi anda secara tidak sengaja, menjadikannya bengkak, kaku dan menyakitkan.

Penyakit De Quervain

Kesakitan tangan yang dikaitkan dengan arthritis rheumatoid selalunya sakit berdenyut dan sakit. Selalunya lebih teruk pada waktu pagi dan selepas tempoh tidak aktif.

Baca lebih lanjut mengenai arthritis rheumatoid, termasuk gejala dan bagaimana ia dirawat.

Ganglion adalah bengkak yang penuh dengan bendalir yang berkembang berhampiran sendi atau tendon, mulai dari saiz kacang hingga bola golf.

Ia kelihatan dan terasa seperti benjolan lembut dan lembut di bawah kulit. Ia terdiri daripada cecair seperti jeli yang tebal, yang dikenali sebagai cecair sinovial, yang mengelilingi sendi dan tendon untuk melincirkan dan melepaskannya semasa pergerakan.

Ganglion yang paling biasa di pergelangan tangan (terutamanya belakang pergelangan tangan), tangan dan jari.

Mereka umumnya tidak berbahaya, tetapi kadang-kadang boleh menyakitkan, terutama jika mereka bersebelahan dengan saraf.

Cakap jari atau ibu jari

Baca lebih lanjut mengenai ganglions.

Penyakit De Quervain adalah keadaan yang menyakitkan yang mempengaruhi tendon di mana mereka berjalan melalui terowong di sisi ibu jari pergelangan tangan.

Tenosynovitis

Sarung yang mengelilingi tendon menjadi bengkak dan tebal, dan ibu jari anda bergerak sangat menyakitkan.

Puncanya tidak difahami. Sesetengah sumber mendakwa ia adalah sejenis tenosynovitis (lihat di bawah) atau tendonitis, tetapi ini tidak benar. Penyakit De Quervain tidak dikaitkan dengan keradangan.

Sesetengah kes ringan menjadi lebih baik pada diri sendiri selepas beberapa minggu berehat dan mengelakkan aktiviti yang mencetuskannya. Serangan pergelangan tangan atau suntikan kortikosteroid boleh membantu.

Kes-kes yang teruk mungkin perlu dirawat dengan pembedahan, yang melibatkan pelebaran terowong yang melewati tendon.

Baca lebih lanjut mengenai penyakit de Quervain (pautan ke laman luaran).

Mencetuskan jari adalah keadaan yang menjejaskan tendon di tangan. Apabila jari atau ibu jari yang terkena bengkok ke arah telapak tangan, tendon akan terperangkap dan klik jari atau kunci. Sebab yang tepat tidak diketahui.

Pecah

Gejala-gejala ini boleh merangkumi kesakitan, kekakuan, mengklik dan benjolan kecil di tapak tangan di pangkal jari atau ibu jari yang terkena.

Sekiranya anda fikir anda mungkin telah mencetuskan jari, buat temujanji untuk berjumpa dengan doktor anda, supaya mereka dapat memeriksa tangan anda dan memberikan nasihat tentang rawatan.

Dalam sesetengah orang, jari pemicu boleh menjadi lebih baik tanpa rawatan.

Baca lebih lanjut mengenai jari pemicu, termasuk bagaimana ia dirawat.

Tenosynovitis adalah sakit dan keradangan sarung yang mengelilingi tendon. Ia adalah penyebab sakit tangan yang jarang berlaku yang boleh menjejaskan pergelangan tangan atau jari.

Penyebabnya tidak selalu diketahui. Ia mungkin disebabkan oleh beberapa kecederaan kecil pada tendon, kecederaan sebelumnya atau terikan, jangkitan, atau rheumatoid arthritis.

Penting untuk berehat tangan atau menjaga tendon masih, untuk membolehkan pemulihan. Anda mungkin dapat melegakan kesakitan dan keradangan dengan menggunakan haba atau sejuk ke kawasan itu, dan dengan mengambil ubat-ubatan antiradang yang tidak steroid (NSAIDs) seperti ibuprofen.

Suntikan kortikosteroid (ubat steroid) kadang-kadang dapat membantu.

Tenosynovitis yang disebabkan oleh jangkitan akan memerlukan rawatan dengan antibiotik.

Selepas tangan telah pulih, menguatkan senaman menggunakan otot di sekitar tendon yang terkena akan membantu mencegah kecederaan yang kembali. Doktor atau ahli fisioterapi anda boleh memberi nasihat mengenai perkara ini.

Selalunya jelas apabila anda telah mematahkan jari atau tulang pergelangan tangan anda, kerana tangan anda akan menjadi sangat menyakitkan, dan mungkin juga bengkak atau kelembutan di sekitar kawasan yang cedera.

Jika anda fikir anda telah mematahkan tulang, pergi ke jabatan terdekat dan kecemasan (A & E) terdekat anda.

Baca lebih lanjut mengenai pergelangan tangan patah dan jari patah.

24/09 /

24/09 /

Jika tendon di tangan anda rosak, pembedahan mungkin dilakukan untuk memperbaiki …

RSI adalah istilah umum yang digunakan untuk menggambarkan kesakitan yang disebabkan oleh otot, saraf dan tendon oleh pergerakan berulang dan terlalu banyak