Kerosakan rawan

Kerosakan rawan adalah jenis kecederaan yang agak biasa. Majoriti kes melibatkan sendi lutut.

Gejala kerosakan rawan termasuk

Rawan adalah tisu yang sukar dan fleksibel yang terdapat di seluruh badan. Cartilage berfungsi dua fungsi utama

Rawan kancing meliputi permukaan sendi, membolehkan tulang meluncur satu sama lain sambil mengurangkan geseran dan menghalang kerosakan. Ia membantu untuk menyokong berat badan anda apabila anda bergerak, bengkok, meregang dan lari.

Tisu rawan yang sukar dan fleksibel adalah sesuai untuk mencipta bahagian badan berbentuk khas dan melengkung yang tidak akan mendapat sokongan daripada tulang. Sebagai contoh, kebanyakan hidung dan bahagian luar telinga terdiri daripada tisu tulang rawan.

Tidak seperti jenis tisu lain, tulang rawan tidak mempunyai bekalan darah sendiri. Sel darah membantu pembaikan tisu yang rosak, rawan rawan yang rosak tidak sembuh secepat kulit atau otot yang rosak.

Rawan

Terdapat tiga jenis rawan. Mereka adalah

Ketiga jenis rawan boleh rosak. Sebagai contoh, pukulan ke telinga anda boleh merosakkan rawan elastik, menjadikan telinga anda kelihatan cacat. Keadaan ini sering dilihat dalam pemain ragbi dan dikenali sebagai “telinga kembang kol”.

The fibrocartilage antara cakera di belakang anda juga boleh menjadi rosak, menyebabkan cakera tergelincir.

Artikel ini memberi tumpuan kepada kerosakan rawan artikular.

Kerosakan tulang rawan artikular adalah salah satu daripada kerosakan tulang rawan yang paling biasa dan berpotensi serius, dan biasanya menjejaskan sendi lutut. Kerosakan boleh menyebabkan kesakitan, bengkak dan beberapa kehilangan mobiliti.

Terdapat tiga cara utama rawan artikular yang boleh rosak

Jenis rawan

Rawatan bukan pembedahan, seperti fisioterapi dan ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs), biasanya disyorkan untuk kes-kes kerosakan tulang rawan yang sederhana hingga sederhana.

Pembedahan mungkin diperlukan dalam kes yang lebih serius. Terdapat beberapa teknik pembedahan yang boleh didapati, seperti menggalakkan pertumbuhan tulang rawan baru, atau mengambil tulang rawan yang sihat dari tempat lain di sendi dan menggunakannya untuk menggantikan rawan yang rosak.

Dalam kes yang paling serius, keseluruhan sendi mungkin perlu digantikan dengan sendi buatan, seperti penggantian lutut atau penggantian pinggul.

Baca lebih lanjut mengenai rawatan kerosakan tulang rawan.

Punca kerosakan rawan artikular

Adalah sukar untuk menganggarkan sama ada kerosakan tulang rawan yang biasa adalah kerana ramai orang yang mengalami kerosakan ringan tidak mendapatkan bantuan perubatan. Bagaimanapun, ia dianggap biasa.

Setiap tahun sekitar 10,000 orang. Mempunyai kerosakan rawan yang cukup serius untuk memerlukan rawatan.

Kes kerosakan tulang rawan yang tidak sengaja adalah perkara biasa pada orang yang berusia di bawah 35 tahun. Ini kerana kumpulan umur ini lebih cenderung mengambil bahagian dalam aktiviti sukan di mana terdapat risiko kecederaan yang lebih tinggi.

Rawatan

Kerosakan rawan yang berkaitan dengan osteoarthritis adalah lebih biasa pada orang dewasa yang berumur lebih dari 50 tahun. Ia juga lebih umum pada wanita daripada lelaki.

Lima kecederaan berjalan paling biasa, apa yang perlu dilakukan jika anda mendapat satu, dan juga bagaimana untuk mencegah kecederaan

Bagaimanakah biasa kerosakan tulang rawan?

Meningkatkan kecergasan anda tanpa merosakkan sendi anda dengan senaman yang mudah, termasuk yoga, pilates, dan berenang