Keracunan

Keracunan adalah apabila seseorang terdedah kepada bahan yang boleh merosakkan kesihatan mereka atau membahayakan nyawa mereka.

Dalam -14, hampir 150,000 orang dimasukkan ke hospital dengan keracunan di England.

Kebanyakan kes keracunan berlaku di rumah dan kanak-kanak di bawah lima mempunyai risiko keracunan yang tidak disengajakan.

Dalam kira-kira satu dalam empat kes yang dilaporkan, orang itu dengan sengaja meracuni diri mereka sebagai tindakan membahayakan diri sendiri.

Gejala-gejala keracunan akan bergantung kepada jenis racun dan jumlah yang diambil, tetapi perkara-perkara umum untuk melihat termasuk

Jika kanak-kanak tiba-tiba mengalami gejala-gejala ini, mereka mungkin telah diracuni, terutama jika mereka mengantuk dan keliru.

Tanda dan gejala keracunan

Jika anda mengesyaki bahawa seseorang telah mengambil berlebihan atau telah diracuni, jangan cuba merawatnya sendiri. Dapatkan bantuan perubatan dengan serta-merta.

Hubungi 111 untuk nasihat, jika mereka tidak kelihatan sakit parah.

Jika mereka menunjukkan tanda-tanda sakit parah, seperti muntah, kehilangan kesedaran, mengantuk atau kejang (sesuai), hubungi 999 untuk meminta ambulans atau membawa orang itu ke jabatan A & E tempatan anda.

Dalam kes-kes yang serius, ia mungkin perlu untuk orang itu tinggal di hospital untuk rawatan. Kebanyakan orang dimasukkan ke hospital kerana keracunan akan terus hidup.

Baca lebih lanjut mengenai apa yang perlu dilakukan jika anda fikir seseorang telah diracun.

Racun boleh ditelan, diserap melalui kulit, dihidu, disembur ke mata, atau disuntik.

Apa nak buat

Suatu dos yang berlebihan ubat adalah bentuk keracunan yang paling biasa. Ini boleh merangkumi kedua-dua ubat over-the-counter, seperti paracetamol, dan ubat-ubatan preskripsi, seperti antidepresan.

Racun berpotensi lain termasuk

Ular dan serangga, seperti tawon dan lebah, tidak beracun, tetapi gigitan atau sengit mereka boleh mengandungi racun (toksin).

Baca lebih lanjut mengenai punca keracunan.

Jenis racun

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko keracunan anda atau anak anda.

Ini termasuk dengan teliti membaca risalah maklumat pesakit yang datang dengan ubat anda, dan memastikan bahawa apa-apa bahan beracun dikunci dari pandangan dan jangkauan anak-anak anda.

Baca lebih lanjut mengenai mencegah keracunan.

Mencegah keracunan

Ketahui tentang sebab dan gejala keracunan makanan dan apa yang anda boleh lakukan untuk membantu pemulihan anda

Keracunan alkohol disebabkan oleh minum alkohol yang beracun, biasanya dalam masa yang singkat, juga dikenali sebagai minuman pesta

Karbon monoksida dikenali sebagai “pembunuh senyap” kerana ia adalah gas yang anda tidak dapat mencium atau rasa. Ketahui cara melindungi rumah anda dan apa yang perlu dilakukan jika ada kebocoran