Kencing manis jenis 1

Diabetes adalah keadaan seumur hidup yang menyebabkan tahap gula darah (glukosa) seseorang menjadi terlalu tinggi.

Insulin hormon yang dihasilkan oleh pankreas bertanggungjawab untuk mengawal jumlah glukosa dalam darah.

Terdapat dua jenis diabetes utama

Topik ini adalah mengenai diabetes jenis 1. Baca lebih lanjut mengenai diabetes jenis 2.

Satu lagi jenis kencing manis, yang dikenali sebagai diabetes gestasi, berlaku di beberapa wanita hamil dan cenderung hilang selepas kelahiran.

Ia sangat penting bagi diabetes untuk didiagnosis secepat mungkin, kerana ia akan menjadi semakin teruk jika tidak dirawat.

Lihat doktor anda jika anda menganggap anda mengalami diabetes

Oleh itu, anda harus melawat doktor anda jika anda mempunyai simptom, termasuk rasa haus, buang air kecil lebih kerap daripada biasa dan berasa lelah sepanjang masa (lihat senarai di bawah untuk lebih banyak gejala diabetes).

MainGP tidak akan lagi digunakan sebagai GP utama anda

Sila pilih doktor anda

Maaf, masalah telah mendapat keputusan anda. Sila cuba sebentar lagi.

Tiada GP dijumpai untuk lokasi anda

Maaf, terdapat masalah mendapatkan butiran doktor anda. Sila cuba sebentar lagi.

Jenis 1 dan jenis 2 diabetes

Kencing manis jenis 1 boleh berkembang pada usia apa-apa, tetapi biasanya muncul sebelum usia 40 tahun, terutama pada zaman kanak-kanak. Sekitar 10% daripada semua jenis kencing manis adalah jenis 1, tetapi ia adalah jenis diabetes yang paling biasa. Inilah sebabnya mengapa ia kadang-kadang dipanggil diabetes remaja atau diabetes awal.

Diabetis jenis 1, pankreas (kelenjar kecil di belakang perut) tidak menghasilkan sebarang insulin – hormon yang mengawal kadar glukosa darah. Inilah sebabnya ia kadang-kadang dipanggil diabetes yang bergantung kepada insulin.

Jika jumlah glukosa dalam darah terlalu tinggi, ia boleh, dari masa ke masa, merosakkan organ-organ badan secara serius.

Diabetis jenis 2, badan sama ada tidak menghasilkan insulin yang mencukupi untuk berfungsi dengan betul, atau sel-sel tubuh tidak bertindak balas terhadap insulin. Sekitar 90% orang dewasa dengan diabetes mempunyai jenis 2, dan ia cenderung untuk berkembang kemudian dalam kehidupan berbanding jenis 1.

Gejala diabetes

Gejala diabetes berlaku kerana kekurangan insulin bermakna glukosa kekal dalam darah dan tidak digunakan sebagai bahan api untuk tenaga.

Badan anda cuba mengurangkan tahap glukosa darah dengan menghilangkan glukosa berlebihan dalam air kencing anda.

Gejala biasa termasuk

Punca diabetes jenis 1

Gejala diabetes jenis 1 biasanya berkembang dengan cepat pada orang muda (lebih kurang beberapa hari atau minggu). Pada orang dewasa, gejala sering mengambil masa lebih lama untuk berkembang (beberapa bulan).

Baca lebih lanjut mengenai simptom diabetes jenis 1.

Kencing manis jenis 1 berlaku akibat badan yang tidak dapat menghasilkan insulin, yang memindahkan glukosa keluar dari darah dan ke dalam sel anda untuk digunakan untuk tenaga.

Tanpa insulin, badan anda akan memecahkan lemak dan ototnya sendiri, mengakibatkan penurunan berat badan. Ini boleh membawa kepada keadaan jangka pendek yang serius yang disebut ketoacidosis diabetes, di mana aliran darah menjadi berasid dan anda membina tahap bahaya dehidrasi.

Diabetes jenis 1 adalah keadaan autoimun, di mana sistem imun (pertahanan semula jadi tubuh terhadap jangkitan dan penyakit) menyalahkan sel-sel dalam pankreas anda sebagai berbahaya dan menyerang mereka.

Baca lebih lanjut mengenai sebab-sebab diabetes jenis 1.

Merawat diabetes jenis 1

Adalah penting bahawa diabetes didiagnosis seawal mungkin, supaya rawatan dapat dimulakan.

Diabetes tidak dapat disembuhkan, tetapi rawatan bertujuan untuk mengekalkan kadar glukosa darah anda dengan cara yang normal dan mengawal gejala anda, untuk mengelakkan masalah kesihatan berkembang di kemudian hari.

Komplikasi

Jika anda didiagnosis dengan diabetes, anda akan dirujuk kepada pasukan penjagaan diabetes untuk rawatan dan pemantauan pakar.

Oleh kerana badan anda tidak dapat menghasilkan insulin, anda perlu suntikan insulin yang tetap untuk mengekalkan tahap glukosa anda secara normal. Anda akan diajar bagaimana untuk melakukan ini dan bagaimana untuk memadankan insulin yang anda suntikan ke makanan yang anda makan, dengan mengambil kira tahap glukosa darah anda dan berapa banyak latihan yang anda lakukan.

Suntikan insulin datang dalam beberapa bentuk berbeza, dengan setiap kerja sedikit berbeza. Sesetengahnya berlanjutan sehingga satu hari (lama bertindak), beberapa sehingga lapan jam (bertindak pendek) dan beberapa kerja dengan cepat tetapi tidak bertahan lama (cepat bertindak). Anda kemungkinan besar perlu kombinasi persediaan insulin yang berbeza.

Terdapat alternatif untuk suntikan insulin, tetapi mereka hanya sesuai untuk sebilangan kecil pesakit. Mereka adalah

Baca lebih lanjut mengenai mendiagnosis diabetes dan merawat diabetes jenis 1.

Sekiranya diabetes tidak dirawat, ia boleh menyebabkan beberapa masalah kesihatan yang berbeza. Sejumlah besar glukosa boleh merosakkan saluran darah, saraf dan organ.

Hidup dengan diabetes

Walaupun tahap glukosa yang dibangkitkan sedikit yang tidak menyebabkan sebarang gejala boleh merosakkan kesan dalam jangka panjang.

Baca lebih lanjut mengenai komplikasi diabetes jenis 1.

Jika anda mempunyai diabetes jenis 1, anda perlu menjaga kesihatan anda dengan berhati-hati. Menjaga kesihatan anda juga akan menjadikan kulit anda lebih mudah dan mengurangkan risiko anda mengalami komplikasi.

Sebagai contoh, makan makanan yang sihat, seimbang dan bersenam secara kerap akan menurunkan tahap glukosa darah anda. Menghentikan merokok (jika anda merokok) juga akan mengurangkan risiko anda mengalami penyakit kardiovaskular.

Sekiranya anda menghidap diabetes, mata anda berisiko daripada retinopati diabetes, keadaan yang boleh menyebabkan kehilangan penglihatan jika tidak dirawat. Setiap orang yang mempunyai diabetes berusia 12 tahun ke atas harus dijemput untuk melihat mata mereka setiap tahun.

Baca lebih lanjut mengenai hidup dengan diabetes.

Diabetes adalah sangat biasa, dengan peningkatan jumlah orang yang terjejas oleh keadaan ini setiap tahun.

Di dalam, dianggarkan sekitar 366 juta orang menghidap kencing manis di seluruh dunia, dengan angka ini dijangka meningkat kepada 552 juta menjelang tahun 2030.

Di banyak tempat di dunia, lebih daripada 1 dalam 20 orang dianggap sama ada didiagnosis atau tidak didiagnosis diabetes. Kira-kira 90% daripada mereka yang terkena mempunyai diabetes jenis 2, dengan baki 10% mengalami diabetes jenis 1.

Cara hidup sihat dengan diabetes, termasuk nasihat mengenai diet dan gaya hidup

Betapa lazimnya diabetes?

12/08 /

12/08 /