Kemoterapi – Apa yang berlaku

Kemoterapi boleh dijalankan dengan pelbagai cara, bergantung kepada keadaan tertentu anda.

Banyak hospital menggunakan pelbagai pasukan disiplin (MDTs), yang terdiri daripada beberapa pakar yang bekerjasama untuk memberikan rawatan kemoterapi. Ini mungkin termasuk

Anda juga boleh diberikan pekerja utama (ini selalunya CNS) yang boleh anda hubungi pada bila-bila masa semasa rawatan anda.

Pasukan penjagaan anda

Memutuskan rawatan apa yang terbaik untuk anda sering boleh mengelirukan. Pasukan penjagaan anda akan mengesyorkan apa yang mereka fikir adalah pilihan rawatan yang terbaik, tetapi keputusan muktamad akan menjadi milik anda.

Sebelum pergi ke hospital untuk membincangkan pilihan rawatan anda, anda mungkin mendapati ia berguna untuk menulis senarai pertanyaan untuk bertanya kepada doktor yang menjaga penjagaan anda.

Ujian

Sebagai contoh, anda mungkin ingin mengetahui

Sebelum kemoterapi bermula, anda mungkin memerlukan ujian untuk menilai kesihatan anda untuk memastikan anda dapat menangani apa-apa kesan sampingan. Ujian juga boleh dilakukan semasa rawatan untuk memantau kemajuan anda.

Ujian yang anda perlukan akan bergantung pada jenis kanser yang anda miliki.

Dalam kebanyakan kes, ujian darah dijalankan untuk menilai kesihatan hati dan buah pinggang anda. Ini penting, kerana ubat kemoterapi akan dipecahkan di hati dan buah pinggang anda. Ubat ini boleh membahayakan hati, jadi mungkin tidak sesuai untuk anda jika anda mengalami kerosakan hati atau buah pinggang.

Anda juga memerlukan kiraan darah untuk mengukur jumlah sel darah yang anda ada.

Jika anda mempunyai kiraan darah yang rendah, rawatan mungkin ditangguhkan sehingga kiraan darah anda kembali normal. Ini kerana kemoterapi mengurangkan bilangan sel dalam darah anda. Dalam sesetengah kes, pemindahan darah mungkin diperlukan.

Ujian darah yang tetap juga boleh dilakukan semasa rawatan anda untuk memantau hati, buah pinggang dan jumlah darah anda.

Pelan rawatan anda

Imbasan dapat membantu mengenal pasti bentuk rawatan terbaik dan memberikan rujukan, jadi kemajuan anda boleh diperiksa semasa rawatan.

Jenis kemoterapi

Kemoterapi lisan

Beberapa imbasan yang berbeza boleh digunakan, termasuk

Anda akan memerlukan kemoterapi teratur sepanjang tempoh masa yang ditetapkan agar ia berkesan.

Pasukan penjagaan anda akan merangka pelan rawatan yang memperincikan berapa sesi sesi yang anda perlukan, berapa lama kursus itu akan bertahan, dan berapa banyak masa yang perlu dilalui di antara setiap sesi. Adalah biasa bagi anda untuk berehat selepas setiap sesi, untuk membolehkan badan anda pulih.

Pelan rawatan dikenali sebagai protokol kemoterapi. Protokol kemoterapi berbeza-beza, bergantung pada jenis kanser yang anda miliki dan bagaimana canggihnya.

Kemoterapi biasanya diberikan dalam satu daripada dua cara

Walau bagaimanapun, ubat kemoterapi juga boleh diberikan dengan cara lain. Ia boleh disuntik ke dalam tulang belakang (kemoterapi intrathecal) dan ia boleh datang sebagai krim yang digunakan terus ke kulit.

Jenis kemoterapi yang digunakan akan bergantung pada jenis kanser yang ada dan bagaimana canggihnya.

Jika anda berada dalam keadaan yang baik, anda mungkin boleh mengambil tablet anda di rumah. Walau bagaimanapun, anda masih perlu pergi ke hospital untuk pemeriksaan biasa.

Kemoterapi intravena

Adalah penting bahawa anda hanya mengambil tablet anda pada hari-hari yang dinyatakan dalam protokol kemoterapi anda. Jika anda terlupa mengambil tablet, hubungi pasukan penjagaan anda untuk mendapatkan nasihat. Anda juga harus menghubungi pasukan penjagaan anda jika anda sakit sejurus selepas mengambil tablet.

Perkara yang perlu dipertimbangkan

Ubat kemoterapi perlahan-lahan dikeluarkan ke dalam urat selama tempoh masa. Masa yang diperlukan untuk memberi satu dos boleh berkisar dari beberapa jam hingga beberapa hari.

Sesetengah orang memerlukan dos ubat kemoterapi yang berterusan selama beberapa minggu atau bulan. Jika ini berlaku, anda boleh diberi pam mudah alih kecil yang boleh dibawa pulang dengan anda.

Kemoterapi intravena boleh diberikan dalam beberapa cara. Anda mungkin mendapat pilihan, walaupun ini tidak selalu mungkin.

Sebuah kanula adalah tiub kecil yang diletakkan pada vena di bahagian belakang tangan atau lengan bawah. Perubatan kemoterapi perlahan-lahan disuntik melalui tiub ke dalam urat anda. Sebaik sahaja dos ubat telah dihantar, tiub boleh dikeluarkan.

Garis pusat, yang juga dikenali sebagai kateter pelindung kulit, adalah tiub halus yang dimasukkan ke dalam dada anda dan disambungkan ke salah satu urat berhampiran jantung anda. Tiub boleh dibiarkan di tempat selama beberapa minggu atau bulan, supaya anda tidak perlu suntikan berulang. Ia juga boleh digunakan untuk menjalankan ujian darah.

Catheter tengah yang dipasang secara periferal (PICC) adalah sama dengan garis pusat, kecuali tiub itu disambungkan ke lengan anda dan bukannya dada anda.

Pelabuhan yang diimplan adalah ruang getah yang dibalut dengan pembedahan di bawah kulit anda. Ia disambungkan ke urat dengan tiub plastik lembut. Ubat kemoterapi diberikan menggunakan jarum khas yang diletakkan melalui kulit ke dalam ruang. Pelabuhan disimpan di sepanjang rawatan.

Semasa rawatan kemoterapi, terdapat beberapa perkara penting yang perlu anda ingat.

Semak dengan pasukan penjagaan anda sebelum anda mengambil sebarang ubat lain, termasuk ubat-ubatan dan ubat-ubatan herba yang berlebihan. Ubat-ubatan lain boleh bertindak balas dengan tidak disedari dengan ubat kemoterapi anda.

Anda harus mengelakkan diri daripada mengandung semasa menjalani kemoterapi. Ini kerana banyak ubat yang digunakan dalam kemoterapi boleh menyebabkan kecacatan kelahiran.

Anda perlu menggunakan kaedah kontrasepsi penghalang, seperti kondom, semasa menjalani kemoterapi dan sekurang-kurangnya enam bulan selepas rawatan anda selesai.

Hubungi pasukan penjagaan anda dengan segera jika anda menganggap anda mungkin mengandung semasa menjalani kemoterapi.

Kemoterapi biasanya menyebabkan kesan sampingan yang teruk, seperti kehilangan rambut, keletihan, mual dan muntah. Baca lebih lanjut mengenai kesan sampingan kemoterapi.

Sekiranya anda sedang menunggu keputusan ujian anda, ketahui bagaimana anda boleh mempersiapkan perundingan anda