Kecederaan sukan – Contoh

Kecederaan sukan boleh menjejaskan hampir mana-mana bahagian badan, termasuk otot, tulang, sendi dan tisu penghubung (tendon dan ligamen).

Sprains and strains adalah jenis kecederaan sukan yang paling biasa. Tenggelam berlaku apabila satu atau lebih ligamen terbentang, dipintal atau koyak. Tekanan otot (“menarik otot”) berlaku apabila tisu otot atau serat diregangkan atau koyak.

Tanda-tanda tegang atau terikan boleh termasuk sakit, bengkak, lebam dan kelembutan di sekitar sendi atau dalam otot. Anda juga mungkin sukar untuk menggerakkan bahagian badan yang terjejas.

Sakit belakang

Kecederaan sukan lain termasuk

Klik pada pautan di bawah untuk mengetahui bagaimana syarat-syarat ini diperlakukan, atau lihat halaman mengenai merawat kecederaan sukan untuk maklumat yang lebih umum.

Kecederaan tulang

Banyak sukan membawa risiko menyebabkan sakit belakang, yang biasanya disebabkan oleh luka-luka atau ketegangan di bahagian belakang. Pemanasan yang betul sebelum senaman boleh mengurangkan risiko ini.

Kesakitan belakang sering dirasakan sebagai kesakitan, ketegangan atau kekakuan pada bahagian bawah, tetapi dapat dirasakan di mana saja dari leher dan bahu ke punggung dan kaki.

Aktiviti yang berulang atau kesan berat semasa bermain sukan boleh mencederakan tulang, menyebabkan

Satu tulang patah boleh menyebabkan bengkak, lebam dan kelembutan yang ketara di sekitar kawasan yang cedera, dan pendarahan jika tulang telah patah kulit (patah terbuka). Ia tidak mungkin anda akan dapat menggunakan anggota yang terjejas.

Kesakitan yang dikaitkan dengan tulang patah juga boleh menjadi teruk dan membuat anda berasa lemah, pening dan sakit.

Sekiranya mana-mana bahagian tubuh anda kelihatan cacat, termasuk jari anda, anda mungkin telah mematahkan tulang dan anda perlu pergi ke jabatan terdekat dan kecemasan (A & E) terdekat anda.

Baca maklumat tentang bagaimana untuk mengetahui jika anda telah mematahkan tulang.

Kecederaan hamstring

Kecederaan hamstring adalah air mata kepada tendon atau otot besar di bahagian belakang paha. Mereka biasa di kalangan atlet.

Kecederaan kepala

Sakit tumit

Lunging mendadak, berlari atau melompat boleh menyebabkan tendon hamstring atau otot menjadi air mata, yang dapat dirasakan atau didengar sebagai pop dan akan segera menyakitkan. Otot akan menjadi kejang (merebut) dan berasa ketat dan lembut. Dalam sesetengah kes, terdapat juga bengkak dan lebam.

Cedera kepala kecil, seperti lebam atau lebam, biasa dan biasanya tidak serius. Sekiranya anda mempunyai sebarang kebimbangan, berjumpa dengan doktor anda atau pusat walk-in tempatan.

Anda perlu pergi ke jabatan kecemasan dan kecemasan terdekat (A & E) atau hubungi 999 dan minta ambulans jika ada gejala kecederaan kepala yang teruk, seperti

Baca lebih lanjut mengenai tanda-tanda kecederaan kepala yang teruk.

Kesakitan tumit boleh berlaku apabila jalur tebal tisu yang berjalan di bawah tapak kaki menjadi rosak. Ia biasa dalam pelari dan pelari.

Ia boleh menyebabkan kesakitan yang tajam dan sering teruk apabila anda meletakkan berat pada tumit anda. Dalam kebanyakan kes, hanya satu tumit yang terjejas, walaupun sesetengah orang mengalami kesakitan di kedua-dua tumit.

Kesakitan tumit dan kekakuan juga kadang-kadang boleh disebabkan oleh kerosakan pada tendon Achilles, yang mengalir belakang tumit. Kerosakan ini boleh berlaku secara beransur-ansur dalam tempoh masa yang panjang, atau tendon boleh terkena (pecah) secara tiba-tiba.

Sekiranya anda mengalami sakit mendadak dan teruk di tumit anda, yang mungkin disertai dengan bunyi “popping” atau “mengetuk”, anda mungkin telah merosakkan tendon Achilles anda dan harus mendapatkan nasihat perubatan dengan serta-merta.

Sendi yang meradang

Keradangan bersama boleh disebabkan oleh keadaan yang menjejaskan sendi dan tendon, seperti

Kesakitan lutut

Siku tenis adalah jenis tendonitis yang menjejaskan bahagian luar siku, disebabkan oleh pergerakan berulang otot pada lengan bawah. Siku Golfer adalah sama, tetapi bengkak berlaku pada bahagian dalam siku.

Kesakitan bahu

Kesakitan lutut mendadak adalah perkara biasa dalam sukan bersentuhan, terutamanya yang melibatkan berpusing, dan biasanya disebabkan oleh luka-luka, ketegangan atau tendonitis.

Kecederaan lutut lain termasuk

ACL adalah salah satu daripada empat ligamen di lutut anda. Ia boleh merobek jika anda tiba-tiba berhenti atau menukar arah, atau jika anda mendarat dengan teruk dari lonjakan. Jika anda mengoyakkan ACL anda, anda mungkin mendengar pop atau retak pada masa kecederaan anda.

Gejala lain ACL yang koyak termasuk

Kesakitan bahu adalah perkara biasa dalam sukan yang termasuk pergerakan berulang, seperti bowling overarm atau lemparan. Tendon di sekitar bahu (alat pemutar rotor) boleh menjadi radang (tendonitis) atau koyak, menyebabkan kesakitan.

Bahu yang terputus mungkin disebabkan oleh kejatuhan berat atau kesan mendadak. Lengan atas menyakitkan “timbul” dari sendi bahu dan anda tidak dapat bergerak lengan.

Jika anda mempunyai bahu yang terputus, anda perlu pergi ke jabatan A & E hospital terdekat anda. Ia boleh membantu untuk menyokong lengan dengan tali sementara anda pergi ke sana.

Menggosok atau menggosok kulit boleh disebabkan oleh kasut atau pakaian yang tidak sesuai. Memastikan anda memakai alat sukan yang betul akan membantu menghalangnya.

Jika anda mengalami kecederaan kulit yang teruk, seperti luka yang mendalam, terbuka pada kulit, anda harus mendapatkan nasihat perubatan secepat mungkin. Rawatan mungkin diperlukan untuk menghentikan pendarahan, dan jahitan mungkin diperlukan.

25/01 /

25/01 /

Lima kecederaan berjalan paling biasa, apa yang perlu dilakukan jika anda mendapat satu, dan juga bagaimana untuk mencegah kecederaan

Tips untuk menjaga belakang anda sihat dan mengelakkan sakit belakang, termasuk senaman dan nasihat mengenai postur yang baik

Kecederaan kulit